Avaimia Suomalaisuuteen
Ensimmäinen tilaisuus – tällä konseptilla – pidettiin joulukuussa 2022. Vuonna 2023 osastomme on päättänyt jatkaa tätä tapahtuma mallia, sen saavuttaman suuren suosion vuoksi. Toimintasuunnitelmaamme tälle vuodelle olemme kirjanneet vastaavia tapahtumia kolme kappaletta. Nämä koulutusleirit toteutetaan yhteistyössä. Tämän vuoden ensimmäinen leiri pidettiin Haapaveden opiston tiloissa ja osui juuri sopivasti samaan aikaan opiston toiseen tapahtumaan ’Kirjavat kirjamessut’, jota pidettiin jo kahdeksatta kertaa Haapavedellä. Korona aikana kirjamessuja ei järjestetty, joten iloisena rehtori Marika Åvist toivotti niin kirjailijat, myyjät kuin vieraatkin tervetulleeksi pitkän odottelun jälkeen tapahtumaan mukaan.
Meidän leirimme alkoi kuitenkin jo perjantaina, jossa vähintäänkin yhtä iloisena ja lyhyen esipuheen siivittämänä osastomme puheenjohtaja, Avaimia suomalaisuuteen-koulutuksen koordinaattori ja vastuuopettaja Diana Seppä toivotti leiriin osallistujat tervetulleiksi.
Koulutusleirit yhteistyössä Haapaveden opiston ja JEDU. ja ULPO-hankkeen kanssa.
Leiri aloitettiin ilmoittautumisella ja majoittumisella, sillä osa pitkämatkalaisia majoittui Haapaveden opiston hienoissa puitteissa Lönninkartanon tiloissa, joka on osa opistoa ja sijaitsee samalla kiinteistöllä aivan lähituntumassa opiston päärakennusta. Majoittumisen lisäksi siellä tapahtuu myös ruokailut, niin aamiaiset, lounaat kuin päivällisetkin rakennuksessa sijaitsevassa Wiivinsali nimisessä ruokalassa. Rakennus on kaunis vanha hirsitalo, josta on mahtavat näkymät kirkkojärvelle päin.
Tapahtuman esijärjestelyjä tehtiin valtavasti ja vielä ensimmäisen tunnin osuuden aikana koristeltiin ja laitettiin tiloja vielä valmiiksi opiston Majakka nimisessä tilassa. Osastomme työharjoittelijat olivat suunnitelleet, ja nyt myös laittelivat kaikki valmiiksi, kun tilaisuus siltä osin oli jatkumassa klo 18:00 Boheemi-olohuone osiolla.
Ensimmäinen osuus oli kuitenkin luento ’Suomalainen kirjallisuus’ suomalaisista tunnetuista kirjailijoista. Kirjailijoita on luonnollisesti aivan valtava määrä, joten oli rajattu luentoon vain kaikkein kuuluisimpiin, joita myös historiallisesti on tunnettu ulkomaita myöten. Luento pidettiin opiston Reijo-Waara juhlasalissa, jossa on loistavat tilat pitää esityksiä jo hyvien laitteidenkin vuoksi. Nyt salia oli jo hieman koristeltu seuraavan päivän kirjamessuja varten, joten se oli muutenkin hieman normaalista poikkeava. Ronald von Schulmann oli tehnyt jo aikaisempia luentoja Haapasompa kerhoa varten aiheesta materiaalin, mutta nyt osastomme työharjoittelija Konstantin teki siitä vielä power point esityksen suomen kielellä ja käänsi kaiken myös venäjäksi. Esitys pidettiin siis kaksikielisenä. Jälkeenpäin ajateltuna oli hyvä, jos tällä luennolla olivat korvat auki, sillä ei ollut kenenkään tiedossa, että tuleva tietokilpailu käsitteli hyvin pitkälle suomalaisen kirjallisuuden aiheita.
Aika on kultaakin kalliimpaa, kuten sanotaan, ja niinhän siinä kävi, että emme ehtineet käydä kuin osan suomalaisia kirjailijoita pintapuolisesti läpi. Muutamia mainitaksemme: Aleksis Kivi, Eino Leino, Elias Lönnrot, Johan Ludvig Runeberg, Zacharias Topelius, Minna Canth, Kalle Päätalo, Pentti Haanpää, joka on lähellä Haapavetisten sydäntä, koska on täältä lähistöltä kotoisin, Piippolasta. Kovin kiinnostuneita olisi oltu Tove Janssonista ja Astrid Lindgrenistä, joten laitettiin se asia korvan taakse mahdollisia seuraavia kertoja vaille. Diana joutui lennokkaan luentosarjamme keskeyttämään ja lähdimme seuraavaan kohteeseen Majakkaan, jossa meitä odotti kauniisti katettu pöytä herkkujen kanssa sekä retro grammarilla soiva vinyylilevy musiikki.
Samaan aikaan kuin vanhemmat olivat kuuntelemassa luentoa, lapset olivat Lastenparkissa askartelemassa. Osa lapsista käyvät jo tottuneesti torstaisin tosi pidetyssä Lastenparkki kerhossa, jota Anna pitää. Siellä askarrellaan mitä monimuotoisempia luomuksia, kuten nyt myös tämän päiväisessä pajassa. Lapset ovat todella mielissään ja aktiivisesti mukana askartelussa.
Boheemi-olohuoneessa oli kauniisti katettu herkkupöytä ja musiikki soi retro tyylisesti vinyylilevyltä. Paikka oli saatu todella kotoisaksi ja tunnelmalliseksi järjesteltyä.
Kaikkien tultua paikalle jaettiin osallistujat ryhmiin tietokilpailua varten. Tietokilpailun aiheena oli yllätys yllätys: kirjallisuus. Tietokilpailun valmistelijoina olivat osastomme työharjoittelijat Natalja ja Julia. Nyt oli hyvä jos, oli ollut luennolla hereillä sillä moni kysymys koski juuri kuultujen kirjailijoiden teoksia.
Tasaväkiselle kilpailulle löytyi kuitenkin voittaja ja tällä kertaa ryhmä, joka oli värjättyjen paperilautasten mukaisesti vihreä. Ryhmiä oli neljä, ja tietotaso oli todella suuri sillä voittajan ja myös viimeisen välillä oli oikein kaivettava eroavaisuudet, sillä niin kovin tasaväkistä kisa oli.
Seuraavana ohjelma numerona osastomme työharjoittelija Elena esitteli suomalaista musiikkia laidasta laitaan. Voi sanoa että, Jean Sibeliuksen ja Tapio Rautavaaran väliltä monen moista. Tähän ei tietenkään saatu mahtumaan ajan puutteesta kuin aivan pintaraapaisu, kuten oli kirjailijoidenkin kanssa. Mielenkiinnolla kuunneltiin kuitenkin esitystä ja musiikkia samalla nauttien pöydän antimista.
Illan lopuksi vielä laulettiin muutama tunnettu suomalainen laulu, kuten Jari Sillanpään Satulinna ja Jukka Kuoppamäen Sininen ja valkoinen. Satulinna laulusta jaettiin sanat, joten kaikki osallistuivat laulun B osaan. Lisäksi kuultiin myös pianolla pieni soitto, joka kuulosti mukavasti markkinoilla soitettavaan mukaansa tempaavaan vanhanajan klassikkosoitolta harmonilla.
Tähän tämän päiväinen iltamme päättyi ja uskon, että hyvillä mielin lähdettiin jatkamaan illanviettoa joko koteihin tai opiston yöpymispaikkaan.
Seuraavana päivän olikin vuorossa lapsiperheille, Ekaterinan johdolla, järjestetty aarteen etsintä sekä kaikille avoinna ollut Kirjavat kirjamessut, jossa oli puhumassa ja haastateltavana kuuluisia kirjailijoita sekä kirjoja sekä muuta siihen liittyvä tavaraa myynnissä. Mielenkiintoinen kirjojen kansien kultauksen esitys oli myös aulassa ja lisäksi nuoren taiteilijan Darjan maalausten näyttely.
Lisää ohjelmaa oli järjestetty erilaisten aiheiden parissa, josta vastasivat työharjoittelijat. Hienoihin pukuihin sonnustautuneina koko alkuiltapäivästä muodostui tosi jännittävä, josta varsinkin lapset innostuivat kovasti.
Koko viikonlopun mittaisen Avaimia Sumalaisuuteen viimeisenä pajana huipentui tekeminen askartelupajaan, jossa askarreltiin vuodenaikaan sopivia pääsisäisaiheisia luomuksia. Ei tullut aika pitkäksi ja tällainen koko perheen tapahtuma on vertaansa vaille oleva saavutus. Hienoa, kiitos kaikille valtavan isosta järjestelystä ja osallistumisesta aktiivisesti. Erityisesti osastomme kiittää työharjoittelijoita- Konstantin, Ekaterina, Julia, Natalija ja Elena, joiden työpaikkaohjaajana toiminut puheenjohtajamme Diana Seppä. Koulutusleirin järjestäminen oli heidän opetukseensa liittyvä näyttötyönsä, tutkinnon osa ”Tapahtuman tuotanto”. Kaikki työharjoittelijat ovat suorittaneet hyväksytysti ja ”kiitettävä” arvosanalla- totesi Diana arvioinnin yhteydessä.