28-30.syyskuuta 2018, Savonlinna
Matkakertomus
Yhteenveto matkasta
Vuoden 2018 hankkeemme oli saanut käsittämättömän suuren suosion ja foorumi oli joutunut rajoittamaan meidän kanssa neuvottelunhaluiset kuuteen. Saimme kuitenkin sovittua yhden neuvottelukumppanin lisää, joten tarkoitus oli käydä seitsemän hankeneuvottelua. Yksi peruuntui sairastumisen vuoksi, mutta muut neuvottelut kävimme hyvinkin onnistuneesti läpi. Todellisuudessa tämä aiheutti sen, ettemme voineet osallistua rinnakkaistapahtumiin muihin kuin lauantai- aamun ’Paikalliskulttuuri matkailun voimavarana’ seminaariin. Tämä sopi hyvin foorumin teemaan Kulttuurimatkailun tuotteistaminen ja kestävä matkailu kuten myös omaan hankkeeseemme Kulttuurikauha. Neuvottelumme poiki vuodelle 2019 useamman ruokapaja vierailun venäjältä suomeen sekä vastavuoroisesti vierailut venäjälle 2020. Lisäksi elokuussa 2020 järjestettävään festivaalin Haapavedellä yhteistyökumppaneiden kanssa. Onnistunut matka neuvotteluiden osalta, jossa lähtökohtaisena tarkoituksena oli myös Haapaveden matkailun edistäminen.
Foorumin avajaiset
Venäläiset osallistujat saapuivat Savonlinnaan jo hyvissä ajoin torstai iltana. Suurin osa suomalaisista neuvottelukumppaneista tulivat kuitenkin vasta perjantaina avajaisten alkaessa klo 10. Meille tämä tiesi kuitenkin 400km ajomatkan vuoksi aikaista herätystä ja matkaan lähtöä jo puoli viiden maissa. Pitkästä ajomatkasta huolimatta ehdimme perille hyvissä ajoin ja saimme normaalit ilmoittautumiskuviot hoidettua ennen tilaisuuden alku ilman suurempaa hoppua. Matkaan lähti Diana Seppä, Anri Kolehmainen ja Ronald von Schulmann, jotka kaikki edustivat Haapaveden kaupunkia mutta myös Haapaveden omaa SVS osastoa foorumissa. Savonlinnassa avajaistilaisuus järjestettiin Savonlinna Salissa, jossa myös oli ilmoittautumistiski ja infopiste. Sali sijaitsee Spahotel Casinon vieressä olevassa rakennuksessa, missä myös on ravintola Wanha Kasino. Vuoden 2018 foorumi on 19 suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi ja se alkoi kulttuuriesityksellä Savonlinna-kvartetin säestyksellä solistinaan Päivi Pylvänäinen. Seminaarin varsinaisen avauksen ja juonnon hoitivat Ylijohtaja Riitta Kaivosoja oikeus- ja kulttuuriministeriöstä sekä Museonjohtaja Jelena Viktorovna Bogdanova, Kizin museosta. Foorumin aiheena oli tänä vuonna Kulttuurimatkailu, eli miten voidaan kulttuuria käytännössä tuotteistaa niin, että saadaan matkailijoita paikkakunnalle. Konkreettisesti matkailutuotteiden luominen, eli aihe on hyvin käytännön läheistä.
Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine toivotti omassa puheenvuorossaan foorumin osallistujat tervetulleeksi ja antoisaa tapahtumaa, jossa oli ennätykselliset 103 hankeideaa, josta kahdenkeskisiä neuvotteluja kehkeytyi yli 200. Lisäksi Euroopan kulttuuri ja urheiluministeri Sampo Terho piti oman kannustavan puheenvuoronsa ja toi lisäksi foorumille Suomen presidentti Sauli Niinistön kirjallisen tervehdyksen. Venäjän suurlähettiläs Pavel Kuznetsov toivoi myös onnistunutta foorumia sekä toi Venäjän federaation presidentti Vladimir Putinin kirjallisen tervehdyksen foorumille. Lisäksi Kizhin museonjohtaja Jelena Bogdanova puhui foorumin, jo yhdeksännentoista kerran järjestettävästä tärkeästä tapahtumasta, tervetulijaispuheessaan. Aamupäivän avaus puheenvuorojen jälkeen esiintyi Savonlinnan taidelukion kansanmusiikkiyhtye TaKaMus omalla musiikki esityksellään, joka oli tyyliltään rytmikästä vanhaa suomalaista folkkia. Lounasta syötiin Wanha Kasino ravintolan maukkaasta buffet pöydästä. Heti lounaan jälkeen alkoi ensimmäiset neuvottelumme Savonlinna taidekoulun tiloissa. Kävimme kuitenkin kirjautumassa hotelli Hospitziin, joka sijaitsee Olavinlinnaa vastapäätä Linnankadulla.
Hankkeemme
Hankkeen nimi: ”KULTTUURIKAUHA”
Hankkeen toteuttajat: SVS/Haapaveden osasto yhteistyössä Haapaveden kaupungin kanssa
KUVAUS:
Minkä makuinen Venäjä, minkä makuinen Suomi? Venäjä on suuri maa ja täynnä lääniä, kaupunkia, kyliä, jossa paikalliset ihmiset syövät arkipäivinä ja juhlien aikana erilaisia aterioita ja käyttävät ruokaohjeita, jotka kuuluvat niiden alueen paikallisiin perinteisiin huolimatta yleistä venäläisestä ruokakulttuurista. Myös Suomessa, vaikka se on verrattuna Venäjään, pieni maa, täällä eri paikkakunnilla asuvat ihmiset ovat hyvin säilyttäneet oman alueen ruokaidentiteettiä, erilaisten raaka-aineiden käyttöä paikallistasolla ja vanhasta polvesta nykypolveen on edelleen siirtynyt tietoa ja osaamista perinteiseen ruoan valmistamiseen. Haapavedellä, niin kuin koko maassa kunnioitetaan lähiruokaa, on olemassa paljon ruokaohjeita, jotka kuuluvat nimen oman paikallisten kylien perintöön. SVS/Haapaveden osasto haluaa olla avaimena paikallisen lähiruoan makumaailmaan ja etsii yhteistyökumppaneita Venäjän puolelta, jotka ovat kiinnostuneet makumatkailun kehittämisestä ja ovat valmiina ehdottamaan avaimia venäläiseen eri alueen ruokakulttuurin makumaailmaan. ”Kulttuurikauha”- hankkeen ideana kehittää makumatkailua Suomen ja Venäjän välillä tutustuttamalla turisteja paikalliseen perinteiseen ruokakulttuuriin ja alueen lähiruoan valmistustapoihin. Keskeisenä tavoitteena opetella valmistamaan erilaisia ruokalajeja, jotka ovat tyypillisiä konkreettiseen asuinpaikkaan liittyen. (esim. kyläruoka Suomessa Ja Venäjällä).
Käytännössä hankkeen toteuttamisen aikana järjestetään:
- ruokapajoja Suomen ja Venäjän puolella (asiantuntijat/ruoanvalmistuksen harrastajat pitävät luennon yhteydessä ruokapajaa, jossa osallistujat pääsevät mukaan valmistelemaan paikallista perinteistä ruokaa.
- kokkikilpailuja
- makumatkoja SVS jäsenille ja muille asiasta kiinnostuneille Suomen puolelta Venäjälle ja otetaan vastaan matkailijoita Venäjältä, joille hankkeen puitteessa tarjotaan alueemme lähiruoan valmistamiseen liittyvä ohjelmaa.
Neuvottelukumppanit
1) Komin tasavallan Syktyvkarista, ETNO-puisto
Neuvottelijana toimi Elena Vasiljyevna Ivanova.
Haluavat pysyvää toimintaa, eli jatkoa myös hankkeen jälkeen, eli kehittää ja edistää Suomen ja Venäjän välistä matkailua.
Matkailukeskus, jossa on kahvila missä tarjotaan suomalais-ugrilaista ruokaa. Joka vuosi voisi lisätä reseptejä. Heillä on 60 huoneinen hotelli, jonne avataan tänä vuonna Suomalainen huone. Paikka sijaitsee lounaisessa Komissa Syktyvkarissa. Vierailevalle ryhmälle 20-40 henkilöä ilmainen majoitus, mutta ei kuljetusta. Tarkoitus olisi järjestää tapahtuma ammattikokeille ja tavallisille harrastelijoille. Komin ryhmän tulo Suomeen tapahtuu omalla rahoituksella ja osallistujat ovat ETNO-puiston työntekijöitä, joka myös järjestää matkan. Yksityiset ihmiset voisivat osallistua, omalla rahoituksella. Vuonna 2017 on järjestetty alueellinen oma ruokafestivaali, vuonna 2020 järjestettävään ovat Suomalaiset tervetulleita.
KOMI => Haapavesi ruokapaja. Pieni delegaatio ensimmäisellä viikolla toukokuussa 2019. Perillä 2 vuorokautta (matka on pitkä, lento Pietariin 2 tuntia + bussimatka). Diana laskee paketin hinnan ja toimittaa sen lokakuussa 2018 Jelenalle.
Haapavesi => KOMI 15-18.8 2020. Jelenalla on tarjota kaksi pakettivaihtoehtoa. Suomalainen delegaatio osallistuu festivaaliin järjestämällä oman Suomalaisen ruokapajan ja osaston. Lisäksi matkailupaketti nähtävyyksistä
Paketti 1:
- Osallistutaan vapaapäivänä festivaaliin
- Keittiö päivä, tehdään ruokaa puolin toisin
Paketti 2:
- Nähtävyyksien katselu (helikopteri 35 000rub)
- Kivipaasien kansallispuisto
- Maatila, jossa mahdollisuus seurata hirviä (eläintarha)
- Maaöljy maalaustaidetta
- Suomalais-ugrilainen kansojen museo
- Traditiot
Yhteinen ruokafestivaali Haapavedellä 8.8 2020 (Komilaiset 5-8.8) Festivaalin tarkoitus on saada Komin keittiötä enemmän ravintolaan; kalaa Komin tavalla.
2) Pitkärannan kaupungin kulttuuri-, kirjasto, urheilu- ja matkailukeskus
Neuvottelijana toimi Natalia Litvinova
Camping alueella tehtiin ruoanvalmistus työpaja. Tekivät perheittäin ison pöydän ääressä, jossa osallistujia noin 50 henkilöä. Tarkoitus oli jatkaa ruoanlaiton perinnettä sukupolvelta toiselle. Nuoret ovat enemmän tottuneita valmisruokiin (kaupparuokiin), eivätkä ole oppineet ruoanlaittoa, kuten aikaisemmin. Tarkoitus on jatkaa perinnettä yhteisillä illallisilla, eikä kannustaa pikaiseen ”juoksuruokaan”. Pitkärantaan on ihmiset tuotu muualta, siksi se on kovin kansainvälinen. Festivaaleihin osallistuu ukrainalaisia, tataareja, valkovenäläisiä, uzbekistaneja, karjalaisia jne. Järjestäjänä on matkailukeskus ja kaupunki yhteistyössä. Budjetti: heille sopii paremmin matkapaketti, jossa on realistisesti, mitä rahalla saavat. Rahoitus tulee myös yksityisiltä, kaupungin lisäksi.
Pitkäranta => Haapavesi ruokapaja. Huhtikuussa tai lokakuu (ennen syys lomia) 2019
Haapavesi => Pitkäranta huhtikuu 2020 (huhtikuussa siellä on menossa lihaton kuukausi)
3) Kizhin valtiollinen historiallisarkkitehtuurinen ja etnografinen museo-luonnonpuisto
Neuvottelijana toimi Natalia Mihailova
Pitävät neljä kertaa vuodessa kansainvälisiä ravintola päiviä. Tekevät tutkimusmatkoja lähiympäristön kyliin keräämässä reseptejä, joita on vielä jäänyt talteen entisajoista. Järjestävät myös kokkikilpailuja.
Elokuun viimeisellä viikolla on tilaisuus, jossa aiheena on ”terveellinen ruoka”. Paikallista ruokaa, jossa valmistetaan ja tarjoillaan saarella kasvatettua ruokaa.
Matkailuosasto hoitaa erilaisia paketteja, joita voi yhdistää muuhun matkailuun liittyvään. Ekskursioita voi järjestää saarella. Majoitusvaihtoehdot ovat vaatimaton tai parempi, miten vain haluaa.
Kizhillä on erillinen talo, jossa he voivat valmistaa ruokaa ja tarjoilla sitä siellä.
Kizhi => Haapavesi ruokapaja, aikatauluneuvottelut vielä kesken
Haapavesi => Kizhi makumatka, heinäkuun viimeinen tai elokuun ensimmäinen viikko 2019
4) Venäjä-Suomi- ystävyysseura Belomorskin osasto
Neuvottelijana toimi Ljubov Sidorova. Ljubov oli valitettavasti sairastunut matkallaan Savonlinnaan ja joutui palaamaan kotiinsa Petroskoista. Neuvottelut on käyty puhelinneuvotteluna. Aikataulut julkaistaan myöhemmin, alustavasi ruokapaja Haapavedellä syyskuussa Belomorsk => Haapavesi ruokapaja, syyskuu 2019
5) Kostamuksen Suomen ystävät seura
Neuvottelijana toimi Tatjana Ivanitskaya
Hyvin alkanut yhteistyö Pietarin neuvottelujen jälkeen jatkuu. Ensimmäinen ruokapaja pidetään
Kostamuksessa 8.12.2018, jonka jälkeen pidetään perinteiset pikkujoulujuhlat.
Kostamus => Haapavesi ruokapaja. Maaliskuu 2019 (viikko 12-13)
6) Karjalan tasavallan kansalaisjärjestöjen resurssikeskus
Neuvottelijana toimi Ksenija Tsumak
7) Karjalan tasavallan matkailun tiedotuskeskus
Neuvottelijana toimi Julija Korabljova.
Pidettiin yhtäaikaisesti neuvottelut näiden kahden (6 ja 7) kanssa. Molemmat yhteistyökumppanit osallistuvat yhteiseen NAMM-festivaaliin elokuussa 2020.
Voivat hakea rahoitusta myös CBC-Carelian kautta, tai liittää se jo olemassa olevaan hankkeeseen, jolla jo on rahoitus. Markkinoivat omien kanaviensa / portaalin kautta makumatkailusta.
Haapaveden ammattiopiston leipurikondiittorit tulevat ammattitaitokilpailuun.
Haapavesi => Petroskoi, ammattitaitokilpailu marraskuu 2020
Petroskoi => Haapavesi ruokapaja. Loka- marraskuu 2019, opintomatka ammattilaisille.
Neuvottelujen jälkeen ei jäänyt kovin paljon aikaa, ennen iltavastaanottoa. Tarkoituksemme oli raskaan päivän päätteeksi hieman rauhoittua hotellissa viinilasillisen ääressä, mutta niinhän siinä kävi, että pienen hotellin reseptionisti sattui olemaan rouva, joka vasta oli tenttaamassa anniskelulupaa, joten tyydyimme olutlasillisiin. Käytiin läpi onnistuneita neuvotteluitamme, todella tyytyväisin mielin. Meitä oli säätkin suosineet, sillä vaikka oli kovin syksyinen ilma, ei satanut, vaan kylmästä tuulesta huolimatta reipas kävelymatkamme selvittiin kuivin jaloin. Hetki jäi vielä aikaa saunomiselle ja hetken levähdykselle, ennen aulassa tapaamistamme juhla-asuisina, Savonlinnan kaupungin, Etelä-Savon maakuntaliiton sekä Itä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään iltavastaanottoon Olavinlinnaan.
Olavinlinna, joka olisi jokaisen nähtävä, eli jos et ole käynyt tee se ensitöiksesi, se on aivan mahtava historian havinaa täynnä oleva linna. Sen metrin paksuiset seinät luovat jo itsessään niin turvallisen tunteen, että voi vain kuvitella keskiaikaisten ihmisten mielen, siihen aikaan, kun linna sijaitsi saarella, jonne pääsy oli todella vuolaan syvän virran halki johtavan vesiväylän takana. Meille oli järjestetty upea cocktail pöytä viineineen. Luonnollisesti meidät toivotettiin tervetulleiksi lasillisella kuohuviiniä. Puheita ja musiikkia. Meidän osassa linnaa, musiikki oli ehkä jopa liiankin haikeata, sillä siitä olisi voinut herkemmät jo pillahtaa jopa itkuun. Toisaalla soitettiin musiikkia trio Gambaamon tahdittamana ja kuulin kyllä jostakin osasta balalaikankin soittoa. Ilta jatkui vielä yhteislaulun merkeissä Kulttuurikellarilla, mutta sinne asti eivät enää voimavaramme riittäneet, vaan palasimme hotellille, joka sijaitsi vain muutaman sadan metrin päässä linnasta.
Muutaman linnan neidon sain vangittua kuvaan, Tarjoilupöydän, joita oli useammassa pisteessä eri huoneissa; väkeä oli kuitenkin vajaat 400 henkilöä foorumissa, tosin kaikki eivät varmaankaan osallistuneet iltavastaanottoon. Lopulta oli myös verkostoitumista ja vanhojen tuttujen tapaamista.
29.9.2018
Lauantai aamuna osallistuimme heti aamusta foorumin rinnakkaistapahtumiin, jossa Savonlinna salissa teemaseminaari alkoi aiheenaan Kulttuurimatkailu.
Sanna Markkola Visit Finlandista, piti kiinnostavan esitelmän aiheesta Paikalliskulttuuri matkailun voimavarana.
Visit Finland vastaa aktiivisena toimijana ulkomailta Suomeen suuntautuvan matkailun edistämisestä.
Mitä kuuluu kulttuurimatkailuun?
Matkailijoille ja paikallisille asukkaille tarjotaan kulttuuria sisältäviä matkailupalveluita liiketoiminnallisin perustein. Tavoitteena on tarjota elämyksiä ja luoda mahdollisuuksia tutustua kulttuurisiin voimavaroihin, oppia niistä ja osallistua niihin.
Kulttuurimatkailu temaattiset painopistealueet voisivat olla seuraavasti
Tärkeimmät matkustuksen motiivit:
- Tutustuminen paikalliseen kulttuuriin ja elämäntapaan
- Kanssakäyminen paikallisten kanssa
- Aitous ja idyllisyys
- Rauhallisuus ja hiljaisuus
- Turvallisuus
Paikalliskulttuurista kiinnostuneet matkailijat
- Haluavat nauttia luonnosta
- Vierailevat mielellään paikallisissa museoissa
- Ovat kiinnostuneet historiasta
- Haluavat osallistua paikallisiin festivaaleihin ja juhliin
- Ovat kiinnostuneita paikallisesta ruokakulttuurista
- Haluavat tutustua kuuluisiin nähtävyyksiin ja rakennuksiin
- Kaipaavat, laadukkaita persoonallisia & nykyaikaisia majoituskohteita
Kulttuurimatkailun haasteita
- Kehittäminen, koordinaatio
- Yhteistyö kulttuuri- ja matkailualojen välillä
- Miksi? Unique selling point! Elämyksellisyys
- Sisällön tuotanto, tuotekehitys
- Laadun parantaminen, asiakkaan odotukset on ylitettävä
- Löydettävyys digitaalisesti: oltava siellä missä asiakkaat ovat
- Saavutettavuus fyysisesti (opasteet, kielet)
- Ostettavuus online ja paikan päällä
Paikalliskulttuuri matkailutuotteeksi
- Ainutlaatuinen vetovoimatekijä / unique selling point
- Miten paikalliskulttuuri linkittyy laajemmin Suomeen, suomalaisuuteen, elämäntapaan,
- historiaan, kulttuuriin.
- Rohkeus nostaa esille yksittäisiä vetovoimatekijöitä esim. Parikkalan patsaspuisto
- Teemat, tarinat & yllätykset, ” make it emotional”
- Miten teema näkyy tuotekuvaukissa, markkinoinnissa, kuvissa
- Merkkihenkilöt kontekstissa Suomen historiaan, kulttuurielämään, yhteiskunnalliseen
- vaikuttavuuteen
- Matkailijan osallistaminen
- työpajat: maalaus, kirjoittaminen, laulaminen, tanssiminen….
- illallinen taideteosten innoittamana
- Ruoka
- Yhteistyö: museot, muut kulttuurikohteet, oppaat, ravintolat, hotelli
Paikalliskulttuurin saavutettavuus
- Helposti löydettävissä digitaalisesti sieltä, missä asiakkaat ovat
- Helposti saavutettavissa fyysisesti, ohjeistus/kyltit/opasteet, vähintään englanniksi
- Helposti ostettavissa – välitön varaaminen online ja paikan päällä
Seminaarin ja lounaan jälkeen jatkuivat neuvottelut, jotka ovat kirjattuna aikaisemmin. Siirrettiin Kostamuksen Tatjanan kanssa pidettävä neuvottelu Wanhan Kasinon tiloihin. Asiaa oli niin paljon, että aikaa lurahti hieman liikaa ja jouduttiin melkoisella kiireellä siirtymään Savonlinnan taidelukioon, jonne matkaa kuitenkin oli kilometrin verran. Vähän (½ tuntia) oltiin myöhässä seuraavasta neuvottelusta, mutta lopulta kaikki onnistui hyvin tulkkeja myöten.
Foorumin päätösistunto oli taas Savonlinna salissa ja sinne lähdettiin nyt ihan taksikyydillä, koska sieltä oli tarkoitus kävellä yhdessä kaupungintalolle, jossa vietettiin iltavastaanotto. Päätösistunnossa käytiin perinteisesti läpi koko foorumi laajaa antia ja kiitettiin järjestäjiä sekä osallistujia. Hieman tulimme tännekin myöhässä jouduttuamme odottamaan taksia liki puoli tuntia. Oli oikein taksikuskilta kysyttävä Savonlinnan taksi tilanteesta, mutta kaiketi kaupunkiin kuuluu paljon maaseutua, jossa enemmän tätä liikennettä tarvitaan, ja pienessä keskustassa on lyhyt matkat liikkua ihan jalkapatikassa.
Muutama alakoulun tanssiesitys nähtiin, mutta jälkeenpäin kuultua kommenttia naapurimaan vierailta että se ei saanut kovin arvostettua vastaanottoa. Itse sanoisin, että alkuseremoniat soittoineen ja laadukkaan laulun tahdittamana oli kyllä aivan eri maailmasta. Hanhenmarssia sitten käveltiin kaupungintalolle missä oli tavanomainen cocktail vastaanotto ruokatarjoiluineen, erinomaisen klassisen musiikin soidessa taustalla, josta vastasi Trio Tanguango. Kaupunginjohtaja kiitteli vielä kaikkia monisanaisesti, omassa puheenvuorossaan. Lopulta meidän oli vielä lähdettävä muiden mukana katsomaan lauantai illan menoa Savonlinnassa. Tultiin pieneen kaksikerroksiseen Sillansuu baari / ravintolaan. Tiivis oli sielläkin tunnelma, sillä paikka oli kovin pieni. Kalevalan sanoin: porukka loihe laulamahan! Mutta siitä tuli pikainen loppu. Ravintolan henkilökunta, kun kävi kieltämässä: ”täällä ei saa laulaa”.
Aamulla oli tarkoitus lähteä paluumatkalle hyvissä ajoin, joten katsoimme viisaammaksi palata hotellille, että hyvissä voimissa voisimme lähteä pirteänä ajamaan.
30.9.2018
Sunnuntai aamuna foorumin päätyttyä lähtivät kaikki paluumatkalle ennen puolta päivää, jolloin viimeistään oli luovutettava huoneet. Me lähdimme heti aamiaisen jälkeen ja olimme takaisin Haapavedellä jo kolmen maissa iltapäivällä.
Matkakertomus pdf-muodossa:
- Haapaveden-osaston-ja-kaupungin-matkakertomus-savonlinnan-kulttuurifoorumi2018-sivut1-5
- Haapaveden-osaston-ja-kaupungin-matkakertomus-savonlinnan-kulttuurifoorumi2018-sivut6-7
- Haapaveden-osaston-ja-kaupungin-matkakertomus-savonlinnan-kulttuurifoorumi2018-sivu8
- Haapaveden-osaston-ja-kaupungin-matkakertomus-savonlinnan-kulttuurifoorumi2018-sivu9
- Haapaveden-osaston-ja-kaupungin-matkakertomus-savonlinnan-kulttuurifoorumi2018-sivut10-12