Samfundet Finland-Ryssland, Petalaxnejdens avdelning höll årsmöte i Petalax den 24 mars i Jossinas stugon på kyrkbacken i Petalax. Petalaxkvinnorna hade som vanligt med hembakta kakor och tilltugg till kaffet. Petalaxnejdens avdelning använder svenska språket och medlemmarna kommer från västkustkommunerna Kristinestad, Närpes och Malax. Medlemsantalet är 22. Mötet valde styrelse för kalenderåret 2019 med Ingvar Smeds som avdelningens ordförande, Michael Slama viceordförande, Gunvor Hyöty kassör och sekreterare med Ulla Slama som vicesekreterare, övriga medlemmar Britta Backgren och Margit Risberg. Torbjörn Nyström och Victoria Söderblom blev nya medlemmar i styrelsen. Skolrådet Bengt Broo fortsätter som verksamhetsgranskare med ersättare Richard Strandberg. Representant till Västra Finlands distrikts årsmöte den 27 april 2019 och extra distriktsmöte på hösten blir Torbjörn Nyström. Till svensk medlem i distriktets styrelse 2019 föreslås återval av Ingvar Smeds.
Bland verksamheter året 2018 kan nämnas en midvinterträff i Vasa 17 februari, där Bengt Broo höll en bred historisk översikt av minnesåret 1918 och dess händelser. Fyra av föreningens medlemmar deltog i Västra Finland distrikts årsmöte i Keuruu 15 april. Arbetsmöte om verksamheten i Österbotten hölls 27 juli. En rysk kulturfest med musik och sång samt hemlagad rysk mat med recept från sovjettiden hölls i Korsholm arrangerad av Kultursällskapet Mira, föreningen Majak ovh Vasa-Korsholms samfundsavdelning, vår förenings medlemmar deltog. Två elever i Närpes högstadium fick stipendier för studier i ryska språket av Samfundet Finland-Ryssland.
Man diskuterade Kulturforumet för nätverksbildning mellan Ryssland och Finland 26-29 september 2019 i författaren Leo Tolstojs hemstad Tula i Ryssland söder om Moskva.
En höjdpunkt på mötet kom när Henrik Fågelbärj berättade och visade bilder om sin resa på Transsibiriska järnvägen sensommaren 2017. Resan hade ordnats av Gunilla Kleis från Jakobstad. Rutten gick från Moskva till Vladivostok med några övernattningar i hotell för sightseeing i städer och för att kunna duscha ordentligt, fastän goda tvättfaciliteter också fanns i tåget. Till Moskva kom man med det moderna Tolstojtåget från Helsingfors. När bilderna från Röda torget i Moskva visades berättade Henrik om knappa 19-åriga tysken Mathias Rust, som 28 maj 1987 hade startat sitt lilla flygplan på Malms flygfält och flög över ryska gränsen på låg höjd undvikande radarkontrollerna för att till sist landa mitt på Röda torget medan gränsbevakningen firade sin högtidsdag. Gunilla Kleis har goda kontakter över Ryssland och man fick övernatta också i privata familjer. Fågelbärj skildrade resan med fascinerande inlevelse och mycket historiska kunskaper om orterna. Vi fick se flera bilder från Ekaterinenburg och höra om Romanovkejsarfamiljen. Bilder från Irkutsk och Bajkalsjön i mitten av Sibirien var speciellt vackra. Vi fick också veta, att flera österbottningar hade levt och verkat i Amurområdet runt Vladivostok. Den första byggnaden sällskapet såg vid ankomsten till Vladivostok var en Hesburgerrestaurang. Vid Stilla havskusten i Vladivostok fanns en lång sandstrand och då det råkade vara en varm septemberdag låg folk och solade sig och badade i havet.
Text: Ulla Slama, Petalaxnejdens avdelning
Foto om resan: Henrik Fågelbärj
Foto om Henrik Fågelbärj: Michael Slama