Kangasalan osasto teki 19.5 sunnuntairetken kesäisessä säässä muutamaan Tuusulanjärven taiteilijakotiin ja Järvenpään taidemuseoon. Ainutlaatuinen taiteilijayhteisö alkoi syntyä Tuusulanjärven rantamaisemiin 1890-luvun lopussa. Ensimmäisenä sinne muutti Juhani Aho vaimonsa Venny Soldan-Brofeldtin kanssa. Seuraavaksi muuttivat perheineen Eero Järnefelt, Pekka Halonen ja J.H. Erkko. Jean Sibeliuksen Ainola valmistui vuonna 1904.
Kuulimme Ainolassa, että ulkomaiset vieraat ovat joskus ihmetelleet taiteilijoiden yhteisöllisyyttä ja kannustavuutta sen sijaan että taiteilijat olisivat kilpailleet keskenään tai kadehtineet toisiaan.
Yhtenä päivänä ei kaikkea ehdi, joten keskityimme Ainolaan, Järnefeltien Suvirantaan ja Juhani Ahon Aholaan. Ainolassa kiinnitti huomiota erityisesti vihreä takka, joka olikin toinen niistä ehdottomista vaatimuksista, jotka Sibelius arkkitehti Lars Sonckille antoi. Toinen vaatimus oli, että työhuoneesta on näköala järvelle. Nyttemmin maisema on niin paljon muuttunut, että järveä ei juuri näy.
Järnefeltien Suviranta on edelleen yksityiskoti, mutta viime kesästä lähtien sinne ovat ryhmät päässeet muutamana päivänä viikossa vierailemaan. Suviranta taisikin olla matkanjohtajaamme lukuunottamatta kaikille muille uusi tuttavuus.
Sekä Ainolan että Suvirannan seinät ovat täynnä taidetta. Erityisesti pitää mainita Aino Sibeliuksen enon, pietarilainen Mihail K. Clodt von Jürgensburgin kaksi teosta ja Ainon veljen Eero Järnefeltin työt.
Eero Järnefeltin töitä on runsaasti nähtävillä myös Järvenpään taidemuseon Sadejuovia ja pilvisäteitä -näyttelyssä, joka pohjautuu meteorologi Seija Paasosen vuonna 2018 julkaisemaan kirjaan ”Taiteilijoiden taivaat meteorologin silmin”. Näyttely on avoinna 30.9. asti.
Retkemme loistavana matkanjohtajana oli osastomme sihteeri Mirjaliisa Kilpelä, joka on aikanaan toiminut oppaana Ainolassa.
Ryhmäkuva on Ainolasta ja otsikkokuva Syvärannasta.
Teksti ja kuvat: Arja Ahtee