Töiden aloittaminen Kajaanin Venäjä-seurassa selvisi itselleni marraskuussa 2023. Käsitykseni paikallisen yhdistyksen toiminnasta sai täyden uudelleen muokkauksen heti kättelyssä. Kun sitten saavuin työmaalle joulukuun alussa hoitamaan yhdistyksen tietohallintaan liittyviä asioita, konttorilla kävi iloinen ainakin suomen, venäjän, ukrainan ja englannin kielen sorina. Olohuone oli täynnä väkeä odottamassa pääsyä päivän askareisiin. Kahvit mokkapalojen kera odottivat ottajaansa. Sitten jokainen lähti tehtäviinsä. Töissä oli kysymyksessä uudentyyppinen työ- ja pajatoiminta.
Oma aikaisempi käsitykseni paikallisosastojen Suomi – Venäjä-seurojen toiminnasta perustui 1990 – 2015 väliseen aikaan. Edesmennyt isäni oli Suomi – Venäjä-seura aktiivi. Hän toimi aikoinaan ainakin Oulun ja Kuhmon paikallisosastoissa ihan johtokunnissa. Itsekin kuuluin aikoinani Oulun osastoon. Syy kyseiseen yhdistykseen kuulumiselle oli tarve saada viisumi Kostamuksessa käyntiä varten. Neuvostoliiton romahdettua 1991 jälkeen alueelliset seutukaavaliitot ja maakuntaliitot yhdistyivät Suomessa ja lähialueyhteistyö tuli maakuntaliittojen tehtäväksi. Isäni toimi aikoinaan Pohjois-Pohjanmaan liitossa vastuualueenaan lähialueyhteistyö. Samoin teki Kajaanin osaston nykyinen puheenjohtaja Paavo Keränen Kainuun liitossa käsin. Isäni ja Kajaanin seuran puheenjohtaja Paavo Keränen tunsivat toisensa ja tekivät myös yhdessä töitä eri Interreg- ja TACIS- ohjelmissa aikoinaan. EU:lla oli halu jouduttaa demokratian leviämistä sen lähialueille. Käsittääkseni toimiminen SVS- seurassa oli heille työväline luoda kontakteja lähialueelle ja vähän pidemmällekin Venäjän Karjalaan. Aikoinaan lähialueelle vietiin paljon aineellista apua erilaisten koneiden ja laitteiden muodossa. Vastalahjaksi tuli todella hienoja taiteilijoita ja votkaa. Joillekin suomalaisille riitti, että sai edullista polttoainetta autoon lähialueretkellä. Vuokatin hiihtohisseissä kävi railakas venäjän kielen sorina. Kajaanin lentokentän asematasolla saattoi nähdä matkustajasuihkukoneen seisomassa tyhjän panttina viikon, kun vieraat itänaapurista olivat käymässä kylässä.
Kaikki asiat muuttuivat huonoksi mielestäni ihan muutamassa kuukaudessa. Syttyi Ukrainan sodan toinen vaihe helmikuun lopulla 2022. Se oli sitten menoa kaikin puolin – naamiot oli riisuttu ainakin virallisella tasolla. Venäjän johto oli demonisoitu – varmaan aiheestakin. Jäätävin kohta minulle yksilötasolla oli kun yksi kaverini Kostamuksesta sanoi Venäjän olevan hänelle taakse jäänyttä elämää. Mitähän pitäisi sattua, että sanoisin Suomen olevan minulle mennyt juttu. Kajaanin Venäjä-seura sai merkittävää taloudellista tukea toimintaansa poliittisesti johdetuilta tahoilta. Yksi tällainen taho on esimerkiksi Kajaanin kaupunki. Vaikka tehtäisiin ihmisiä työelämään auttavaa toimintaa, joillekin yhdistyksennimessä oleva Venäjä- sana laukaisee vastenmielisyyden. Joku toinen kadulla kulkija saattaa heittää kiven ikkunaan, jos sattuu näkemään Venäjä-sanan omaavan yhdistyksen kyltin. Joulukuun 16. 2023 Kajaanin yhdistyksen yleiskokous kokoontui toimistolle. Väkeä oli ilmaantunut paikalle silmämääräisesti noin 20 ihmistä. Yhdistyksen sihteeri Juha Urpilainen esitti yhdistyksen nimen vaihtamista Kajaanin Kv-seura ry:ksi. Kokouksen puheenjohtaja Paavo Keränen kierrätti puheenvuoroja kokousedustajilla. Näkökantoja oli useampiakin, mutta ehdotuksia ei ollut muita. Yhdistyksellä oli uusi nimi.
Vaikka yhdistyksemme nimi on muuttunut, se pitää edelleen kaikkien toiminnassa mukana olevien jäsentensä perinteet ja toiveet. Kun virallinen kokous oli päättynyt, alkoi keskusteluissa uusien retkien suunnittelu lähialuille. Yhdellä on haaveita rajakaupan avaamiselle. Toisella oli varmaan kaipuu kotiin parempien aikojen koittaessa kunhan raja vain ensin aukeaisi. Taisipa muutaman viinilasillisen jälkeen kajahtaa ilmoille ihan oikea venäläinen kansanlaulukin.
Tässä ensimmäisenä työssäolokuukautena olen kuullut puhuttavan täällä toimistolla Kajaanissa ainakin seuraavia maailmankieliä: venäjää, englantia, arabiaa ja ranskaa. Venäjää täällä puhuu ainakin ukrainalaiset, venäläiset ja Balttiasta tulleet. Englantia täällä puhuvat aika monet ja suomellakin selviää alkuun. Tämä kielii tapahtuneesta muutoksesta täällä Suomen rintamailla Kajaanissa. Meille ei ole enää niinkään oleellista, mitä olemme joskus olleet vaan se miksi haluamme tulla. Olemme nähneet viime aikoina monia uhkia. Haluamme nähdä nyt mahdollisuuksia. Tästä lähdemme ja tämä on nyt suunta. Nyt on hyvä pöhinä.
Harri Kettunen
Kajaanin Kv-seura ry
työntekijä & yhdistyksen rivijäsen