Vaikeasta tilanteesta huolimatta toiminta jatkuu aktiivisena, ainakin Joensuussa!
Monissa Suomen kaupungeissa jo reilut parikymmentä vuotta nimellä Kino Lokakuu pyörinyt tapahtuma esitti tänäkin vuonna venäläiselokuvien näytöksiä Joensuussa lokakuun lopulla. Suomi–Venäjä-seuran kulttuurisihteeri Merja Jokelan alunperin ideoima ja kehittelemä pienimuotoinen elokuvafestivaali on ollut suosittu Helsingin ohella mm. Joensuussa. Joensuun Siihtalan kulttuurikeskuksessa toimiva vaihtoehtoinen teatteri Kino Sihis esitti 25.–27.10. Kino Lokakuu -sarjassa kolme venäläisfilmiä: dokumentin Ivannan elämä, historiaan ja taiteilijakohtaloon liittyvän fiktion Andrei Rublev sekä suositun lastenelokuvan Pimeän huoneen salaisuus. Valitettavasti myös koko monipuolinen Siihtalan kulttuurikeskus on tätä nykyä suuressa vaarassa sulkeutua vuoden lopussa, ellei Joensuun kaupunki tule hätiin mm. kohonneiden vuokrakustannusten peittämiseksi.
Kino Lokakuun elokuvaohjelmisto Joensuussa
Renato Borroya Serranon (s.1992) ohjaama dokumentti Ivannan elämä / Life of Ivanna (2021) alkaa Siperiasta, poronhoitajakansan eli nenetsien maalta. Sen pääosassa ovat Ivanna ja hänen perheensä. Nuorella naisella on viisi lasta ja rankka perhe-elämä sovinistisessa yhteisössä, mistä hän päättää paeta ja luopua aloittaakseen uuden elämän kaupungissa. Palkittu dokumentti seuraa Ivannan elämää pitemmän jakson, alkaen Siperian tundralta. Ohjaaja Serrano on syntyisin Guatemalasta, mutta opiskellut Moskovan elokuvakoulussa. Filmistä on sanottu: “Parasta dokumenttia mitä olen ikinä nähnyt – romanttinen mutta rehellinen perhe- ja naiskuvaus, joka iskee suoraan sydämeen”.
Andrei Tarkovskin (1932-86) mestariteos Andrei Rublev (1966/69) on usein äänestetty maailman kymmenen parhaimman elokuvan joukkoon. Siinä lahjakas ikonimaalari-munkki Andrei Rublev matkaa sekasortoisen, väkivaltaisen ja osin tataarien ja mongolien miehittämän maan halki 1400-luvun Venäjällä. Yli 3-tuntinen filmi etenee näennäisen irrallisin jaksoin ja antaa lohduttoman kuvan asukkaiden kohtalosta ja kohtelusta. Sitä arvosteltiin liiasta väkivallasta ja historian vääristelystä. Taiteilija Andrei Rublev kohtaa matkallaan epäluuloja ja valtaapitävien vihan arvostellessaan suorasukaisesti myös epäkohtia. Dialogi viittaa usein neuvostoajan Venäjään, vaikka keskiajassa liikutaankin. Filmin pääosan esittäjä, Tarkoskin luottonäyttelijä Anatoli Solonitsyn on loistoroolissa eikä elokuva päästä, monine huikeine kohtauksineen, katsojaa ollenkaan helpolla.
Pitkän filmin väliajalla myös keskusteltiin venäläisen elokuvan tuntija ja tutkija Pentti Straniuksen johdolla.
Ohjaaja Olga Beljajaevan lastenelokuva Pimeän huoneen salaisuus (2014) oli puolestaan seikkailuhenkinen tarina salaperäisestä ikkunasta, joka ilmestyy päähenkilöiden kotitaloon täydenkuun aikana keskiyöllä. Siitä alkaa lasten ihmeellinen ja jännittävä löytöretki…
Kino Lokakuun tilaisuuksien järjestäjänä toimi pääosin seuran Joensuun osasto Marja Jäniksen johdolla – ja Kino Sihis -kulttuuriväki!
Teksti: Pentti Stranius