Myöntämisen taustalla oli osaston onnistunut verkostoituminen. Yksin ei voi verkostoitua, joten kiitokset kuuluvat aktiivisten jäsenten lisäksi myös niille yhteisöille, joiden kanssa yhteistyötä tehdään.
Savonlinnan kaupunginkirjastossa on muutaman vuoden ajan neljästi vuodessa pidetty Venäläisen kirjallisuuden lukupiiriä. Keskustelun avaajana on ollut osaston jäsen tai ”tavallinen ihminen”, joka on lukenut klassikon, nykyromaanin tai dekkarin, ja lyhyesti esittelee sen yleisölle. Erilainen, virkistävä lukupiiri oli keväällä kun Linnan Lausujat esittivät Ahmatovan, Tsvetajevan, Majakovskin ja Pasternakin runoja.
Reilu vuosi sitten aloitettiin Järjestötalo Kolomosen tiloissa ”Teetä ja tarinaa” -tapaamiset, joissa on puhuttu esimerkiksi veneretkeilystä Laatokalla (kuva), Venäjän vallan ja talouden yhteydestä, jääkiekkomatkailusta ja Salpalinjalla olevan Raikuun kanavan historiasta. Puheen liukastamiseksi tarjolla osaston puolelta on teetä ja sokeria. Joskus joku on tuonut itse leipomiaan tai ostamiaan lisukkeita. Jo aiemmin oli hyvä kokemus Kolomosen järjestämä Hyvinvointimessut, johon osallistuttiin piirin kanssa yhdessä.
Savonlinnan ammattioppilaitoksen avarassa auditoriossa on katsottu Venäjä-seuran elokuvia. Siellä on myös kuunneltu monipuolisesti luentoja, mm. Mihail Kostolomovin esitystä Monrepos-puistosta (löytyy muuten Youtubesta), Maria Lepistöä Venäläisestä tapakulttuurista ja viimeksi Timo Vihavaisen ansiokasta luentoa ”Venäjä ja Suomen itsenäistyminen”.
Osasto oli huhtikuussa mukana järjestämässä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Savonlinnan kampuksen Venäjä-viikkoa. Siinä oli mm. alkupaloja Venäjään ja venäläiseen kulttuuriin, venäläistä tapakulttuuria ja venäläistä muotihistoriaa.
Yksittäisiä tapahtumia, joihin olemme osallistuneet ja päässeet hyvin esille ovat olleet Olavinlinnan Loppiainen 2016 ja Riihisaaren maakuntamuseon Kansainvälinen joulu 2016 (josta kuva) sekä Riihisaarella helmikuussa 2017 järjestetty savolais-venäläinen Maslenitsa.
Erityinen saavutus osastolla oli kesän 2016 Suomen venäläisten taiteilijoiden liiton (Triadan) kanssa järjestetty Kesänäyttely Savonrannan Piippuhallilla. Siinä tärkeänä tukena oli Savonlinnan kaupungin kulttuuritoimi.
Uusi, tänä vuonna aloitettu yhteistyö on Savonlinnan kansainvälisen kohtaamispaikan Navigaattorin (Linnalan setlementti) kanssa. Osasto pitää Suomalaisen kirjallisuuden lukupiiriä venäläistaustaisille maahanmuuttajille. Ainakin alussa kiinnostus on ollut hyvä, pienistä kielivaikeuksista huolimatta. Venäläiset itse ovat kevään aikana järjestäneet kuoron lapsille ja myös lapsille nukketeatteri-askartelupiirin.
Venäjä-seuran Itä-Savon alueen osastojen yhteisistä tapahtumista Enonkoski järjestää Kuusenkaristajaiset tammikuussa, Punkaharju Naistenpäivän ja Savonlinna pikkujoulut. On myös osallistuttu ristiin osastojen tekemille matkoille. Kiitokset lähiosastoille!
Kirsti Kurki