
Täydellinen Vysotski laulemailta – Kiitos Mihail Ionin
Porissa Ruosniemen Koitossa järjestettiin toivottu ja pitkään odotettu Vladimir Vysotskin laulelmailta 12.11.2019.
Tilaisuudessa esiintyi Mihail Ionin ja hänen jykevä hahmonsa, taidokas Vysotskin laulujen tulkinta, väkevä laulujen esiintuonti ja perusteellinen paneutuminen konserttiin olivat sellaista, joka vei yleisön mukanaan.
Oli hienoa kuulla kuinka Koittoon tullut yleisö otti Miahil Ionin täysin omakseen. Kaikkialta illan mittaan kuului ääniä, miten loistavaa oli kuulla laulujen taustoja. Ne saivat salissa istuvan yleisön haltioihinsa, Mihail Ionin kertoi miten laulut ovat syntyneet, hän peilasi niitä laulujen syntyaikaan ja silloiseenn poliittiseen järjestelmään, kertoen mikä juuri tästä laulusta teki aikansa protestilaulun taikka tähtikappaleen ja miksi nimenomaisesti tässä laulussa rakkaus ja syvä hempeys tuodaan esille kyseisellä tavalla tai erikoisella tyylillä.

Ohjelmarakenne
Illan ohjelman kokoaminen oli järjestäjiltä nerokasta, sisältäen kolme erillistä settiä. Ykkösenä illan aiheeseen kuuluen Vladimir Vysotskin tuotanto, esillä tietysti hänen rosoinen ja kulmikas elämänsä, jota katseltiin monelta kantilta. Monet saivat illasta sitä mitä tulivat hakemaan, vahvistusta siihen minkä ovat jo aiemminkin tienneet, Vladimir Vysotski on ollut ja on edelleen yksi neuvostoajan suurartisteja, jonka tuotanto kantaa yhtä edelleen, eikä sille vieläkään loppua näy.
Kakkossetissä kuultiin venäläisiä säveltäjiä ja sanoittajia jossa Vysotskilla oli oma painava sanansa sanottavana. Pietarilainen Aleksander Rosenbaum oli hyvin kuuluvilla ja hänen Jesual kappaleensa sai lihaa luitten ympärille Mihailin kertomana. Koitossa selvisi mitä Venäjällä puhekielessä usein kuultu sana Jesual, tarkoittaa, elikkä se on henkilö, joka on arvoltaan – kasakkakakkonen.
Kolmossettiin varattiin tilaisuus yleisölle itselleen yhteislauluun. Väki intoutui riemurinnoin laulamaan ja kajautti ilmoille Mihail Ionin johdolla kauneimpia tunnettuja venäläisiä lauluja. Illan artisti sanoi ummistaneensa silmänsä soittaessaan ja kehui yleisön laulua. Mihail Ionin kertoi, kuinka kuuli korvissaan aivan selvästi ”puna-armeijan kuoron laulavan Koiton talossa…” niin voimakas oli yhteislaulun kumu.

Repertuaari
Ohjelmistosta nousevat voimakkaasti esiin sellaiset laulut kuin: Vuorenhuippu, Sinä iltana en juonut, en laulanut, Laulu kaatuneesta ystävästä, (tunnetaan Venäjällä paremmin nimellä Laulu kaatuneesta lentäjästä), Ei kenenkään maa ja tietysti Ystävänlaulu. Vysotskin Lyyrinen laulu on aina kaunista kuultavaa. Niskuroivat hevoset on monien suomalaisten rakastetuimpia Vysotskin kappaleita. Yleisö piti konsertista kokonaisuudessaan ja kuulemastaan. Illan helmiä oli laulu; Hän jota minä rakastan, se oli jotain todella koskettavaa kuunneltavaa.
Kiitos artistille, jonka olemus ja ammattitaito ovat vertaansa vailla. Taito eläytyä ja tuoda ilmoille rakkauslaulun perinmäinen sanoma oli jotain, mitä on vaikea välittää lukijalle. Sen kokeminen oli mahdollista Koitossa Ruosniemessä Vysotski laulelmaillassa!
Mihail Ioninin asiantunteva ote lauluihin, esiintymiseen, tuttujenkin kappaleiden kääntyminen ikäänkuin uusiksi niihin liitettyjen historiikkien, tarinoiden ja laulun syntyaikojen peilaaminen olivat koko illan suola, jonka vertaista saa kokea vain harvoin!
Repertuaari oli mittava, yhteensä 22 laulua ja siihen tykö seitsemän yhteislaulua. Illan kolme settiä oli komean kova paketti ja kiitos järjestelyistä kuuluu SVS:n Porin ja Rauosniemen osastoille sekä ahkeralle talkooväelle.
Kuvat Jukka Kim, klikkaamalla kuvia saat ne aukeamaan uuteen ikkunaan