Elokuun ensimmäisellä viikolla reilun tusinan verran kemiläisiä ja torniolaisia Suomi-Venäjä-Seuran jäseniä, käsityönharrastajia ja ammattitaiteilijoita osallistui Kirovskin Suomen ystävien järjestämälle suomalais-venäläiselle taiteilijaleirille. Leirin tapahtumapaikkana oli Kirovskin komea kulttuuripalatsi, minkä apulaisjohtajana leirin pääjärjestäjä Olga Shutilova toimii. Olga on myös Kirovskin Suomen ystävien yhdistyksen puheenjohtaja.
Kirovskilaiset olivat antaneet leirille nimen ”Expeditsija Hudoznikov” eli taiteilijoiden tutkimusmatka tai retkikunta ja näin jo sen nimessä kerrottiin olevan jatkoa heinäkuussa 2015 Kemissä toteutetulle Expeditsija Kemi -suomalais-venäläiselle taiteilijaleirille. Tuolloin Kemissä vieraili ammattitaiteilijoita ja taiteenopettajia Apatiitista ja Kirovskista pitämässä taidetyöpajoja suomalaisille taiteenharrastajille ja tutustumassa suomalaiseen taiteeseen ja sen tekijöihin. Tämän kesäinen tutkimusmatka oli siis vastavierailu, jossa suomalaiset taiteilijat ja taiteenharrastajat puolestaan opettivat työtapojaan venäläiselle yleisölle.
Ennen työpajojen alkamista, elokuun 2. päivänä, leiri avattiin kemiläisen harrastajavalokuvaaja Ari Vuorelan valokuvanäyttelyllä Kirovskin kulttuuripalatsissa. Työväenopiston kieliopintojen ja rajantakaisille lähialueille suuntautuneiden matkojen myötä Suomi-Venäjä-Seuran löytänyt Ari on ollut Kemin osaston kantavia voimia koko kuluneen vuosikymmenen ajan. Omatoimimatkoilla Ari on kuvannut nykyvenäläistä miljöötä ja elämää yllättävistäkin kuvakulmista Suomenlahden rannoilta Viipurista aina Barentsin meren partaalle Murmanskiin – unohtamatta seisauttavia kuvia Vienan Karjalasta. Ari on ollut vakiovieras myös Kemin osaston retkillä Murmanskin alueella ja ansiokkaasti dokumentoinut näillä matkoilla esiintyneiden taiteilijoiden esityksiä valokuviinsa. Tässäkin näyttelyssä on näkyvästi esillä kuvat niin pianisti Kari Tikkalan yhteiskonsertista Juri Kruglikovin kanssa Kirovskissa kuin huilisti Sami Junnosen esiintymiset Murmanskin alueen kaupungeissa viime joulukuussa. Arin näyttely siirtyi elokuun puolessa välissä Kirovskin kaupungintaloon ja jatkaa myöhemmin syksyllä Apatiittiin, minkä jälkeen se kiertää myös muissa Murmanskin alueen kaupungeissa.
Lauantaina 4. elokuuta oli kemiläisen kuvataiteilija Anu Riestolan työpaja. Vaikka Anu, aiemman Lapin läänintaiteilijan työn merkeissä, oli matkustanut lukuisia kertoja Venäjällä, niin tutustuminen napapiirin pohjoispuoleiseen venäläiseen pikkukaupunkiin oli silmiä avaava kokemus. Kirovskin puitteet eivät ole yhtä hulppeat kuin Murmanskissa tai Arkangelissa, mutta työpajaan osallistuneiden harrastajien korkea tekninen taitotaso ja kehittynyt näkemys saivat Anulta kiitosta. Kiitokset kohdistuivat myös tapahtuman pääjärjestäjä Olga Shutilovalle.
Alunperin Anun tarkoituksena oli toteuttaa luonnon helmassa maataiteen työpaja osana Kukisvumzorrin kaupunginosafestivaalia, mutta sateen vuoksi tästä oli luovuttava ja toteutettava varasuunnitelmana ollut omakuvan piirtäminen kulttuuripalatsin sisätiloissa. Keskustelevan ja lämminhenkisen opetustapahtuman onnistumista kuvannee parhaiten Anun työpajan jälkeen osakseen saamat lämpimät halaukset ja vuolaat kiitokset. Kiitoksia sateli myös Anua avustaneelle ja tulkanneelle Lidia Blomsterille.
Retkikunnan toinen ammattitaiteilija, Tornion kuvataideseuraa edustanut Liisa Tiihosen työpaja keskittyi maalaustaiteeseen, joka sekin onnistui hyvin ja sai kiitosta venäläisiltä osallistujilta huolimatta sopivien työskentelyvälineiden riittämättömyydestä. Venäläisistä kuvataiteilijoista oman työpajansa piti Irina Sidtikova, Venäjän taiteilijaliiton jäsen ja Apatiitin Suomen ystävienyhdistys Naapurien puheenjohtaja. Taideleirin ohjelmaa täydensivät torniolaisten kuvataiteen harrastajien pitämät posliininmaalauksen ja lasitöiden työpajat.
Nämä Venäjällä ja Suomessa toteutetut taiteilijoiden tutkimusmatkat ovat renkaita jo neljä vuosikymmentä jatkuneessa yhteistyön ketjussa Meri-Lapin ja keski-Kuolan välillä. Kirovsk ja Tornio yhtäällä ja Keminmaa ja Apatiitti toisaalla ovat ystävyyskaupunkeja ja tämän ohella, tai tästä huolimatta, Suomi-Venäjä-seuran Kemin, Tornion ja nyt jo kuopatun Keminmaan osastot ovat itsenäisesti ylläpitäneet omia yhteistyösuhteita Apatiitin ja Kirovskin Suomen ystävien yhdistyksiin lähes yhtä pitkään. Jos ja kun perinteinen ystävyyskaupunkitoiminta näyttää yhä enemmän mielikuvituksettomalta muotoihin kangistuneelta pakkopullalta, niin ketterästi, kekseliäästi ja kustannustehokkaasti toimivat SVS:n osastot vastaavasti luovat uusia mielenkiitoisia toimintatapoja, sisältöjä ja muotoja lähialuetoimintaan.
Yhteydenpito Murmanskin alueelle on tiivistä, mutta silti me Kemin osastossa odotamme innolla kirovskilaisten ja apatiittilaisten kumppanien tapaamista Suolais-venäläisessä kulttuurifoorumissa Savonlinnassa 27.-28. syyskuuta.
Arto Laakso
Suomi-Venäjä-Seuran Kemin osaston puheenjohtaja