Tykit jylisivät Laitaatsillassa 232 vuoden tauon jälkeen. Savonlinnan seudun historiaa pyritään elävöittämään eri tavoilla. Savonlinnan alueella käytiin Kustaa III:n sodan aikana Laitaatsillan taistelu 7.10.1789 Ruotsin ja Venäjän välillä. Muun muassa tätä tapahtumaa muistettiin Laitaatsilta-päivässä 2.10.2021. Nelituntista näytöstä oli seuraamassa noin 250 katsojaa. Linnalan kansalaisopisto järjesti vielä ”Kurkistuksia kotiseutuun” -retken, jossa paikalle matkustettiin laivalla satamasta ja takaisin. Matkan aikana sai kuulla kertomuksia taistelusta ja taistelun jälkeisinä vuosina kaupungissa vaikuttaneesta suuresta venäläisestä kenraalista, Suvorovista.
Katariina Suuren käskystä Suvorov rakennutti ja vahvisti linnoitusketjun Venäjän silloisen länsirajan suojaksi (nykyisen Suomen alueella). Ruotsin ja Venäjän raja oli vuodesta 1743 alkaen Kymijoessa ja myös Olavinlinna ja Savonlinna ympäristöineen olivat osa Venäjää. Suvorov rakennutti neljä kanavaa (Telataipale, Kukonharju, Käyhkää ja Kutvele) Savonlinnan ja Lappeenrannan väliselle laivareitille ohittamaan Puumalansalmen, jota ruotsalaiset vartioivat. Sotakanavat lyhensivät tavallisten rahtilaivojenkin matkaa. Olavinlinnan nykyinen ulkomuoto on pitkälti Suvorovin rakennustöiden jäljiltä. Tärkeä korjaus silloin oli linnan vedenottokanavan suojaaminen. Aiemmin piiritysten aikana virrasta vettä hakeneet ammuttiin vastapäiseltä Kyrönniemeltä.
Nyt tapahtumapäivänä ammuttiin Laitaatsillan taistelussa käytetyn tykin replikalla kunnialaukauksia ja kerrottiin taistelusta. Esiteltiin eri aikakausien univormuja sotilaiden päällä, ja historiallisia aseita. Ruotsin kuningas Kustaa III kävi tervehtimässä joukkojaan adjutanttinsa kanssa. Kenraali Suvorov oli paikalla kulisseissa, hän kun ei tähän taisteluun osallistunut. Paikalla voi värväytyä tykkimieheksi uuden harrastuksen pariin ja saada opastusta mustaruutiaseiden käytössä.
Laitaatsillan rauhallisemmasta historiasta kuultiin sekä suomeksi että venäjäksi opastetulla kävelykierroksella ”Elämää telakan äärellä”. Laitaatsalmi on perinteinen puunuitto- ja puunkuljetusväylä. Sen rannalle perustettiin telakka jo vuonna 1911 ja edelleen Laitaatsillassa on toimiva korjaustelakka.
Päivää olivat järjestämässä Sulkavan Tykkipursiyhdistys, Savonlinnan oppaat, Suomi-Venäjä-seuran Savonlinnan osasto, Rautpohjan tykkikerho ja Pyhän Olavin Kilta. Menoissa mukana oli Suvorov-hanke >>.
Teksti ja kuvat Kirsti Kurki