Voitonpäivä 75-vuotta
Aurinkoinen ja keväinen kolea sää syleili ihmisiä 9.5 Voitonpäivänä Porin Vähäraumalla väen kokoontuessa poikkeusoloissa ja pienryhmissä neuvostosotilaiden punagraniittiselle muistomerkille.
Tilaisuuden kulku
Koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi muistomerkillä oli vähemmän yleisöä kuin monina aikaisempina vuosina.
Venäjän Turun pääkonsuli Aleksander J. Gremitskih piti puheen muistuttaen niistä ihmisuhreista jotka Neuvostoliitto kärsi II-maailmansodassa elikkä kaikkiaan maa menetti 26 600 000 ihmishenkeä.
Hänen jälkeensä puhui Suomi–Venäjä-seuran Porin osaston varapuheenjohtaja Jukka Kim, kannustaen kaikkia kansakuntia riippumatta yhteiskuntajärjestyksestä rauhantyöhön ja toimimaan yhteisessä rintamassa yhtenäisen Euroopan puolesta.
Pääkonsulin puhe ja Suomi–Venäjä-seura
Pääkonsuli Aleksander J. Gremitskih‘n ja Jukka Kim’n puheenvuorot tulkkasi venäjästä suomeen ja suomesta venäjäksi ammattimaisesti Evgenia Hildén-Järvenperä. Hän toimi koko tilaisuuden johdossa ja organisoi seremonian erittäin hyvin sekä esimerkillisesti. Evgenia Hildén-Järvenperä ohjasi tilaisuuden kulkua muistomerkillä rauhallisen eleettömästi sekä ollessaan tapahtuman johdossa sen suunnitteluvaiheessa paljon ennen seremonian käynnistymistä. Hänelle kuuluu suurkiitos seremonian läpiviemisestä.
Suomi–Venäjä-seuran varapuheenjohtajan Jukka Kim’n puhe suomeksi ja venäjäksi on täällä.
Kukkalaitteet
Venäjän Federaation kukkalaitteen muistomerkille laski Turun pääkonsuli Aleksander J. Gremitskih seurueineen.
Suomi–Venäjä-seuran Porin osaston kukkalaitteen laskivat puheenjohtaja Tapio Lammi ja johtokunnan jäsen Evgenia Hildén-Järvenperä.
Muistomerkille oli ennen tilaisuuden alkua tuotu valtavasti kukkia ja paljon kynttilöitä yksityishenkilöiltä.
Koronaviruksen vuoksi jotkut heistä olivat käyneet muistomerkillä tietoisesti eri aikoina välttäen ylimääräistä kontaktia toistensa kanssa.
Ilon ja onnen toivotukset
Katsomatta sodan suureen uhrilukuun ja siihen, kuinka oltiin kokoonnuttu muistamaan edesmenneitä, läsnäolleet onnittelivat toisiaan suomeksi ja venäjäksi ristiin, rastiin ja vieläpä poikittain noudattaen etäisyyttä ja varovaisuutta erikoistilanteesta johtuen. Kaikki halusivat toivottaa toisilleen hyvää juhlapäivää. He iloitsivat suuresti kuinka 75-vuotta on erottanut eurooppalaisia ja kaikkia maapallon kansakuntia natsismista sekä sodan julmuuksista. Se on itse asiassa yhden kokonaisen sukupolven verran ja nyt me saamme elää kaikki yhdessä rinta rinnan rauhan vallitessa kauniin sinitaivaan alla.
Muistomerkille saapuneiden joukossa oli iäkäs rouvashenkilö, joka on selvinnyt läpi Leningradin piirityksen kauheuksien ja elää keskuudessamme. Hän jos kuka osaa arvostaa rauhaa vastustaen sotaa viimeiseen saakka.
Valokuvat Su Ran Kim, klikkaa kuvaa ja se aukeaa erilliseen ikkunaan.
Lisätietoja puh. 046 811 9074/Jukka Kim