Suomi-Venäjä-seuran Valkeakosken osaston lukupiiri äänesti listalle valitut kirjat.
Rubina, Dina: Kaksiosainen sukunimi
Koukuttavia novelleja vaihtelevista ihmiskohtaloista. Kirjaa on helppo suositella myös suomalaiselle lukijalle. Teemat ovat yleisinhimillisiä ja samalla myös hyvin venäläisiä. Rubina on Venäjällä varsin suosittu kirjailija.
Ulitskaja, Ljubmila: Vihreän teltan alla
Kirjaa pidetään Ulitskajan pääteoksena. Laaja tarina Stalinin ajasta ohi perestroikan vuosien kuvaa kirjailijan sukupolven toisinajattelijoiden kohtaloita. Päähenkilöitä yhdistää totuudennälkä ja rakkaus kirjallisuuteen ja klassiseen musiikkiin.
Sanajev, Pavel: Haudatkaa minut jalkalistan taakse
Ronskilla kielenkäytöllään aluksi häkellyttävä kirja osoittautuu hauskaksi ja syvälliseksi. Bestseller 2000-luvun Venäjällä kertoo 8-vuotiaan Sašan selviytymistarinan isoäidin kasvattamana.
Kotšergin, Eduard: Risteillä ristityt
Lapsen näkökulmasta kuvattu jännittäviin lapsuusmuistoihin perustuva vaellustarina Stalinin ajan Neuvostoliitosta. Stepanyts karkaa lastenkodista Siperian Omskista ja lähtee kohti Leningradia etsimään äitiään. Matka kestää lähes seitsemän vuotta.
Dovlatov, Sergei: Ulkomuseo
Helppolukuinen kirja, joka kuvaa elämää Neuvostoliitossa 1970-luvulla todentuntuisesti ja kevyellä huumorilla. Dovlatov on nykyisin ihailtu kulttikirjailija Venäjällä.
Sentšin, Roman: Jeltysevit, erään perheen rappio
Taitavasti kirjoitettu romaani siperialaisesta syrjäkylästä Jeltsinin ajan jälkeen. Tarkassa ihmiskuvauksessa tarina pysyy johdonmukaisesti pienen ihmisen tasolla. Taustalla voi tuntea pieleen menneen politiikan, jonka seurauksena ihmiset ovat jääneet oman onnensa nojaan…
Jahina, Guzel: Suleika avaa silmänsä
Lukuromaani musliminaisen kohtaloista vallankumouksen jälkeisinä vuosina. Suleika on kulakin (maanomistajan) vaimo, joka monien vaiheiden jälkeen päätyy vankileirille Siperiaan Angara-joen varrelle. Tarinallista kirjaa on helppo lukea. Siitä saa tietoa Neuvostoliiton historiasta.
Šiškin, Mihail: Sinun kirjeesi
Rakastunut pari joutuu erilaisiin todellisuuksiin. Mies päätyy rintamalle, nainen jää yksin kaipuuseen, keskelle Venäjän arkimyllerrystä. Päähenkilöiden kirjeissä mennään ajan ulkopuolelle eikä paikkakaan paljoa merkitse. Tarina on universaali ja monitasoinen.
Toisaalta – kaikkea voi sattua
Kaikkea voi sattua kuvaa parhaiten tämän venäläisen novellikokoelman sisältöä. Monenlaiset absurdit ja kummalliset tarinat saavat lukijan suupielet hymyyn. Mainio tapa tutustua venäläisen kerronnan ylitsepursuavaan rehevyyteen.
Trifonov, Juri: Toinen elämä
Olga Vasiljevna muistelee, minkälaista oli hänen elämänsä sydänkohtaukseen kuolleen Sergein kanssa. Ahdas asuminen anopin kanssa ja elämän jatkuvat hankaluudet saavat säälimättömän kuvauksen.
Kljutšarjova, Natalja: Kolmannessa luokassa
Kolmannessa luokassa matkustaminen merkitsee junan halvinta istuinluokkaa. Päähenkilö Nikita on nuori romantikko, joka etsii junamatkalla Venäjää. Sen hän kohtaa seisakkeilla karnevalistisena kaaoksena. Ihmisiä kirjailija kuvaa huumorilla ja myötäeläen.
Esittelyt kokosi Marketta Valkeapää
Julkaistu alunperin Suomi-Venäjä-seuran jäsenlehdessä Kontakt 2/2019