Lappeenrannan ja Viipurin välinen ystävyyspyöräily on itärajan tuntumassa varma kevään merkki.
Ystävyyspyöräilyn keksi rovasti Matti J. Kuronen, joka 1980-luvun puolivälissä esitti Etelä-Karjala-lehden kolumnissaan ajatuksen polkupyöräilystä Viipuriin.
Ensimmäistä kertaa matka poljettiin toukokuussa vuonna 1988. Nyt yli 30 vuotta myöhemmin ystävyyspyöräilytapahtuma on edelleen voimissaan. Kun Kuronen toukokuussa 1988 ylitti 38 hengen polkupyöräilijäryhmässä Suomen ja Neuvostoliiton valtakunnan rajan, hän lausahti: ”Kuulisin historian lehtien havinan, ellei tämä porukka mölyäisi koko ajan”,
Historialliseksi tapauksen teki se, että se oli ensimmäinen kerta kun valtakunnan raja ylitettiin sodan jälkeen polkupyörillä, ja tällä kertaa rauhanomaisesti ja vielä ystävyyden merkeissä. Jopa Neuvostoliiton rautakangenjäykkä byrokratia taipui naapurikaupunkien yhteisen tapahtuman edessä.
Innostus levisi nopeasti, ja ensimmäistä kertaa vuonna 1988 järjestetyn pyöräilytapahtuman alkuvalmistelut hoiti Etelä-Karjala -lehden päätoimittaja. Se ei ollut helppoa.
Itäyhteyksiä hoitamassa olivat alusta alkaen myös Suomi-Neuvostoliitto-seuran Lappeenrannan osasto.
Naapurikaupunki Viipuri
Lappeenranta – Viipuri naapurikaupunkisopimus
Lappeenrannan ja Viipurin kaupunkien välillä oli juuri edellisen vuoden joulukuussa (1987) allekirjoitettu Hotelli Drusbassa Viipurissa ”Naapurikaupunkisopimus”, joka oli myös historiallinen tapahtuma.
Ensimmäistä kertaa Suomen ja Neuvostoliiton historiassa solmittiin suoraan kahden kaupungin välillä yhteistyösopimus.
Lappeenrannan ja Viipurin välinen naapurikaupunkisopimus allekirjoitettiin kaupunkien ja ystävyysseurojen välillä joulukuun 1. päivänä 1987 Viipurissa. Sopimuksen myötä kaupunkien johtajien sopimat yhteistyön vuosiohjelmat sisälsivät liikunta-, kulttuuri- ja vapaa-ajantapahtumia ja järjestöjen yhteistyötä, joilla oli kanssakäymisessä keskeinen merkitys.
Monien muiden yhteistyöhankkeiden ohella ystävyyspyöräilytapahtuma päätettiin liittää heti ensimmäisen vuoden Lappeenrannan ja Viipurin kaupunkisopimuksen yhteiseen toimintasuunnitelmaan. Sopimus loi edellytykset Lappeenranta–Viipuri-pyöräilytapahtuman käynnistämiselle.
Yksi vanhimmista, suosionsa säilyttänyt ja tunnetuimmista Lappeenrannan ja Viipurin välisen yhteistyön muodoista onkin perinteinen Viipurin pyöräily.
Naapurikaupunkien yhteistyö on sopimuksen vuosikymmenien aikana muotoutunut ja kehittynyt edistämään kaupunkiemme välisiä yhteyksiä. Sopimus on säilyttänyt alkuperäisen tarkoituksensa kaupunkien, järjestöjen ja kansalaisten yhteisötyön edistäjänä.
Ystävyyspyöräily
Ensimmäisen ystävyyspyöräilyn nimeksi tuli Viipurin Polkaisu. Se oli myös ensimmäinen kerta, kun valtakunnan raja ylitettiin sodan jälkeen polkupyörillä.
Seuraavana vuonna työnimeksi otettiin mahtipontisesti Viipurin Valtaus. Nimi ei viipurilaisia säikäyttänyt, sillä jo kolmantena keväänä pieni ryhmä viipurilaisia pyöräilijöitä saapui Lappeenrantaan noutamaan naapurikaupunkilaisia kylään.
Matka taitetaan noin kymmenen pyöräilijän ryhmissä, eteneminen tapahtuu hitaimman mukaan. Ketään ei jätetä, ja huoltoautot seuraavat mukana.
Noin tunnin välein pyöräilijät pysähtyvät tankkaamaan ruokaa ja juomaa. Meno- ja paluumatkalla pyöräilijät nauttivat lounaan Rättijärvellä.
Reitti kulkee pitkin Saimaan kanavan huoltotietä, missä viipurilainen osapuoli huolehtii pyöräilijöiden turvallisuudesta. Pyöräilijäletkan molemmissa päissä on poliisisaattueet sekä saattueen perässä ajaa venäläinen ambulanssi.
Ystävyyspyöräily huipentuu Viipurissa hotelli Druzhbassa vietettävään iltajuhlaan. Lappeenrantaan pyöräilijät palaavat lauantaina.
Hyvä yhteishenki ja hauskanpito yhdessä ovat Viipurin pyöräilyn tärkeimpiä asioita
Reitti ei vaihdu vuosittain, mutta juuri niiden kivojen heppujen takia matkaan tulee lähdettyä. On mukava jutella pyörälenkin lomassa ja katsella samalla kauniita maisemia, joihin ei autoillessa ehdi kiinnittää huomiota.
Kaksipäiväisen reissun pituudeksi tulee noin 130 kilometriä. Keskinopeus on 15—17 kilometriä tunnissa.
Vastuullisena järjestäjänä Suomi—Venäjä-seuran Lappeenrannan osasto.