Tervetuloa tapahtumiimme!
Julkaisemme kalenterissa myös muiden järjestämiä tapahtumia. Voit tarjota tapahtumaasi kalenteriin tällä lomakkeella >>.
- Tämä tapahtuma on mennyt.
Rakennusperintö ja sota –miniseminaari
2.2.2023 @ 16:00 - 20:00
Rakennusperintö on aina uhattuna sodassa, niin Ukrainassa kuin Syyriassa tai toisen maailman sodan ajan Itä-Karjalassa. Tuho ei kuitenkaan väistämätön vaihtoehto.
Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti, ICOMOSin Suomen osasto, Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitos, Pietari-seura sekä Suomi-Venäjä-seuran historiaosasto järjestävät miniseminaarin, jonka teemana on arkkitehtuurin suojelu kriisioloissa.
Hieno esimerkki onnistumisesta on Itä-Karjalan Äänisniemen ainutlaatuisten puukirkkojen ja tsasounien täysimittainen pelastuminen – yhtä lämmityspaloa lukuun ottamatta – erittäin vaikeissa oloissa suomalaisen taidehistorioitsijan, vänrikki Lars Petterssonin jatkosodan aikana tekemien pioneerimaisten arkkitehtuuritutkimusten vanavedessä. Aihe on ajankohtainen siksikin, että Petterssonin tutkimuksista on julkaistu 2020 venäjäksi laaja, rikkaasti kuvitettu teos Lars Pettersson. Arhitektura derevjannyh tserkvei i tšasoven Zaonežja [Lars Pettersson. Äänisniemen puukirkkojen ja –tsaosunien arkkitehtuuri] Kyseessä on venäläinen ja kokonaan Venäjällä luotu kunnianosoitus Suomen tekemälle kulttuurityölle jatkosodan aikana Itä-Karjalassa; läheskään vastaavaa teosta Petterssonista ei ole vieläkään julkaistu Suomessa.
Pääpuhujana esiintyy teoksen kokoaja ja toimittaja, arvostettu pietarilainen taidehistorioitsija ja kulttuurivaikuttaja Mihail Miltšik.
Petterssonin tutkimukset asettuvat kiinnostavaan perspektiiviin, kun Hanna Kemppi kertoo siitä, mitä oli niitä ennen tapahtunut ortodoksisille pyhäköille Suomessa vasta itsenäistyneessä Suomessa. Pekka Kauppala tarkastelee ja vertailee rakennusperintötuhoja 2000-luvun sodissa Ukrainassa, Jemenissä, Syyriassa ja Irakissa. Panu Savolainen tarkastelee, miten Suomessa on suhtauduttu maan rakennusperinnön tuhoutumiseen sodassa tai muissa kriiseissä 1700-luvulta tähän päivään.
Seminaari pidetään Helsingissä Tieteiden talon salissa 505 klo 16–20.
Lisätietoa Mihail Miltšikin ja Irina Grišinan toimittamasta teoksesta:
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000007609100.html https://www.omamedia.ru/fi/news/_nisniemen_kirkot_tulevat_entist_tutummiksi/
Ohjelmaluonnos
16.00 Alkutervehdys / Markku Kangaspuro, professori, Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtaja
16.10 Mihail Miltšikin esittely / Marina Vituhnovskaja-Kauppala, Aleksanteri-instituutin dosentti
16.15 Lars Petterssonin työstä Äänisniemellä ja sen merkityksestä; teoksen “Ларс Петтерссон. Архитектура деревянных церквей и часовен Заонежья” [Lars Pettersson. Äänisniemen puukirkkojen ja tsasounojen arkkitehtuuri] esittely / Mihail Miltšik, Pietari (tulkataan venäjästä suomeksi)
17.00 Venäläisten piirteiden häivyttäminen ortodoksisista pyhäköistä sotienvälisen ajan Suomessa / Hanna Kemppi, FT, Helsingin yliopiston taidehistorian laitos
17.30–18.00 kahvitauko
18.00 Rakennusperintö 2000-luvun sodissa – Ukraina, Jemen, Syyria, Irak / Pekka Kauppala, Helsingin yliopiston Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen dosentti
18.40 Kymenlinnan historiasta ja tulevaisuudesta / Heljä Nieminen, arkkitehtiopiskelija, Aalto-yliopisto
19.00 Rakennusperintö ja kriisit Suomessa 1700-luvulta tähän päivään / Panu Savolainen, Aalto-yliopisto arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessori
19.30–20.00 Keskustelua
20.00 Seminaari päättyy
Seminaarin kahvitarjoilun mitoittamiseksi pyydämme ilmoittautumaan ennakkoon 31.1.2023 mennessä osoitteeseen eeva.rosenqvist@aalto.fi. Ilmoita samalla mahdollisista ruoka-aineallergioista.
Aiheeseen liittyvät Tapahtumat
Tapahtumajärjestäjille: Varmistathan, että tapahtumasi on Suomi-Venäjä-seuran julkaisulinjan mukainen ja tiedot ajan tasalla >>