Tervetuloa tapahtumiimme!
Julkaisemme kalenterissa myös muiden järjestämiä tapahtumia. Voit tarjota tapahtumaasi kalenteriin tällä lomakkeella >>.
- Tämä tapahtuma on mennyt.
Venäläisen elokuvan viikko Logomossa Turussa 27.1. – 30.1.
27.1.2020 @ 17:00 - 30.1.2020 @ 22:00
Tule mukaan katsomaan venäläistä nykyelokuvaa! Kaikki näytökset Logomon KINO-Salissa (Köydenpunojankatu 14). Elokuvaviikko järjestetään yhteistyössä Suomi-Venäjä-Seuran, Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen ja Logomon kesken. Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys, ellei toisin mainita. Liput 5 € / elokuva.
Voit ostaa lippuja etukäteen Suomi-Venäjä-Seuran toimistosta 8.1.2020 alkaen (ma-to klo 10-16) tai varata etukäteen (turku@venajaseura.com ja 02-277 3200) ja lunastaa ovelta ennen esityksen alkua. Lippuja myydään myös Logomossa ennen jokaisen näytöksen alkua. Maksu vain käteisellä.
MAANANTAI 27.1.
klo 17.00-18.20 Lintujen kuningas (1h 20min)
Ohjaaja: Eduard Novikov
Vuosi: 2018
Siperian Jakutia, 1930-luku. Kaukaisella taigan havumetsävyöhykkeellä asustelee vanhus nimeltä Mikipper ja hänen vaimonsa Oppuos. Lehmät, metsästys ja kalastus muodostavat koko elämän yksinkertaisen kirjon. Eräänä kauniina alkutalven päivänä pariskunnan elämään lennähtää lintujen kuningas.
Vanhukset eivät uskalla hätistää eläintä, sillä kotka on pyhä lintu. Koko talven ajan he ruokkivat petoeläintä, jotta tämä ei kävisi karjan kimppuun. Kylmänä uudenvuoden aattona tapahtuu ihme: kotka lennähtää sisälle ja asettuu ikonien luokse. Siitä päivästä lähtien heidän elämästään tulee yhtä.
Tämä kokonaan jakuutiksi puhuttu Lintujen kuningas voitti Moskovan kansainvälisen elokuvajuhlien (MIFF) vuoden 2018 pääpalkinnon.
TIISTAI 28.1.
klo 17.30-19.10 Sulatettu karppi (1h 38min)
Ohjaaja: Vladimir Kott
Vuosi: 2017
Pienen syrjäkylän eläkkeelle jäänyt opettaja Jelena Mihailovna saa tietää olevansa kuolemansairas. Suuressa kaupungissa bisnesmiehenä toimiva poika ei ehdi auttaa, mutta se ei lannista hassuihin silmälaseihin kietoutunutta vanhusta. Mihailovna ottaa kohtalon kouran omiin käsiinsä ja järjestää itse omat hautajaisvalmistelunsa. Tilanteet seuraavat toisiaan ja lopulta tarina liukuu kommelluksesta toiseen kuin Gogolin Kuolleet sielut konsanaan.
Pakastettu karppi on koomisen surullinen tarina, jossa on mukana ripaus groteskiutta ja surrealismia. Se on kunnianosoitus Venäjän syville syrjäseuduille, jota ei suurten kaupunkien kiireinen syke tavoita. Elokuvan suosio perustuu sen pääroolin esittäjän Мarina Nejolovan ja rakastetun neuvostonäyttelijä Alisa Freindlichin väliseen hysteerisen hauskaan dynamiikkaan.
Klo 19.30-21.50 Mullah (2h 18min)
Ohjaaja: Amir Galiaskarov ja Ramil Vazlyev
Vuosi: 2018
Mullah on shiialaisessa islamissa alimman tason uskonoppinut, joka johtaa moskeijoissa rukouksia, suorittaa uskonnollisia seremonioita sekä opettaa islamilaisissa kouluissa.
Asfandijar pääsee vapaaksi vankilasta ja saa yllättäen mahdollisuuden ryhtyä uskonnolliseksi opettajaksi maaseudun uudella moskeijalla. Tataarikylää riivaa työttömyys, rikollisuus, ahneus ja alkoholismi, eikä uutta mullahia katsota hyvällä, kun jännitteet pahenevat entisestään. Mutta rankkojen kokemusten uuvuttama Asfandijar ymmärtää olevansa juuri oikeassa paikassa: hänen tehtävänsä on auttaa kaikkia, jotka tarvitsevat apua.
Värikäs, kaunis sekä sulosointuinen Mullah on kazanilaisen TatarKino-tuotantoyhtiön lippulaiva.
KESKIVIIKKO 29.1.
klo 17.30-19.15 Kyllä norsutkin osaavat jalkapalloa potkia (1h 45min)
Ohjaaja: Mihail Segal
Vuosi: 2018
Keski-iän kynnyksellä sinnittelevä Dimitri on työmatkallaan lapsuuden kaupungissa. Ravintolan illassa hän kohtaa ystävänsä tyttären, joka täyttää juuri orastavat seitsemäntoista. Aamun valjetessa juodaan jo kahvit – hänen kanssaan. Yhtäkkiä meren rannalla lipuva vanha kaupunki alkaa näyttää romanttisia puolia itsestään…
Tämä runollinen elokuva vie Vladimir Nabokovin Lolitan kävelylle meidän aikaamme.
”Mitkä ihmeen norsut? Entä miten se jalkapallo tähän liittyy?”
klo 19.30-21.30 Sobibor (1h 57min)
Ohjaaja: Konstantin Habenski
Vuosi: 2018
Puola 1943. Eurooppa repeää reunoistaan samalla kun punaisen armeijan venäjänjuutalainen luutnantti Aleksandr Petshorski (1909-1990) joutuu kansallissosialistisen Saksan pahamaineiselle tuhoamisleirille. Yhdessä muiden vankien kanssa hän suunnittelee kapinan, josta tulee ainoita onnistuneita natsien keskitysleireissä tapahtuneita vastarintoja.
”Historiallisesta aiheesta olisi saanut varsin mojovan äksönleffan, mutta ohjaaja Habenskin käsittelyssä helvetin leireiltä löytyy jotain paljon tärkeämpää: humaanius.”
Venäläisen sotakaluston lisäksi elokuvassa näyttelee mm. ranskalais-amerikkalainen 90-luvun toimintatähti Christopher ”Highlander” Lambert.
TORSTAI 30.1.
klo 17.00-17.30 Lyhytelokuva Lasten leikkijuna (30min)
Ohjaaja: Tamara Dondurei
Vuosi: 2018
Moskovalaisen psykoanalyytikon puheille saapuu kaksikielinen perhe. Pienen pojan pitäisi aloittaa jo koulu, mutta hän ei puhu eikä pukahda. Sanojen sijasta poika tykkää leikkiä pienellä rautatiellään. Terapeutti päättää osallistua veturien ja vaunujen maailmaan, jonka seurauksena todellisuus pojan ympärillä alkaa muovautua uudelleen…
Tämän pääasiassa ranskankielisen lyhytelokuvan ohjaaja Tamara Dondurei on tunnetun pedagogi-ohjaaja Marina Razbezhkinan (s. 1948) oppilas.
klo 17.45-18.15 Lyhytelokuva Anna ja Vano. Kylpyamme ja viini (30min)
Ohjaaja: Aleksei Nekto
Vuosi: 2018
Vano on georgialaisen viinitilallisen poika, joka on Moskovan ruuhkissa jo hukannut yhteyden sukunsa henkiseen perintöön. Onni kuitenkin kääntää tuhlaajapojalle selkänsä: pankin gorillojen saapuessa vaatimaan lainan takaisinmaksua joutuu Vano aloittamaan oman viinituotantonsa. Polkiessaan rypäleitä vuokra-asuntonsa kylpyammeessaan, hän kuulee esivanhempiensa taivaalliset äänet ja saa lahjaksi viiniviljelyn salat. Tuore rypälejuoma pelastaa Vanon pinteestä, mutta pian käy ilmi, että taianomaisella viinillä on myös seurauksensa…
Lyhytelokuva Viinikylpy on ohjaaja Aleks Nektonin (s. 1979) lopputyö, joka on voittanut useita opiskelijapalkintoja.
klo 18.30-19.15 Lyhytelokuva Viimeinen päivä (30min)
Ohjaaja: Aleksandr Rastorgujev
Vuosi: 2018
Dokumentti kertoo Armenian vuoden 2018 kevään rauhanomaisesta samettivallankumouksesta, jossa ei ammuttu yhtään luotia. Ohjaaja Rastorgujev seurasi 11 päivän ajan tapahtumia, joiden aikana kansa eli yhdessä voimakkaita tunnetiloja huolen, murheen ja onnen euforian parissa.
Palkittu ja arvostettu dokumentaristi Aleksandr Rastorgujev (1979-2018) ammuttiin autoonsa kahden muun toimittajan kanssa Keski-Afrikan tasavallassa, jossa he olivat tekemässä dokumenttia Venäjän epävirallisista palkkasotureista.
klo 19.30-22.00 ASSA
Ohjaaja: Sergei Solovjov
Vuosi: 1987
Neuvostoajan lopun rikosfilmi, josta tuli aikansa kultti lähinnä sen vuoksi, että se oli yksi elokuvista, jotka olivat nostamassa venäläistä rockmusiikkia ”undergroundista” parrasvaloihin.
Elokuvassa esiintyvät tunnetut venäläiset rokkarit, mm. Viktor Tsoi. Elokuvan soundtrack koostuu Boris Grebenshikovin ja hänen bändinsä Akvariumin sekä Zhanna Aguzarovan bändin Bravon lauluista.
Aiheeseen liittyvät Tapahtumat
Tapahtumajärjestäjille: Varmistathan, että tapahtumasi on Suomi-Venäjä-seuran julkaisulinjan mukainen ja tiedot ajan tasalla >>