Tervetuloa tapahtumiimme!
Julkaisemme kalenterissa myös muiden järjestämiä tapahtumia. Voit tarjota tapahtumaasi kalenteriin tällä lomakkeella >>.

- Tämä tapahtuma on mennyt.
Venäläisen elokuvan viikko Logomossa
29.10.2018 @ 17:00 - 2.11.2018 @ 22:50
5€
Tule mukaan katsomaan venäläistä nykyelokuvaa! Kaikki näytökset Logomon Move2-salissa (Köydenpunojankatu 14). Elokuvaviikko järjestetään yhteistyössä Suomi-Venäjä-Seuran, Varsinais-Suomen Elokuvakeskuksen ja Logomon kesken. Elokuvissa on englanninkielinen tekstitys, ellei toisin mainita. Liput 5 € / elokuva.
Voit ostaa lippuja etukäteen Suomi-Venäjä-Seuran toimistosta (ma-to klo 10-16) tai varata etukäteen (turku@venajaseura.com ja 02-277 3200) ja lunastaa ovelta ennen esityksen alkua. Lipunmyynti Suomi-Venäjä-Seurassa alkaa maanantaina 1.10. Lippuja myydään myös Logomossa ennen jokaisen näytöksen alkua. Maksu vain käteisellä.
Maanantai 29.10 klo 17:00-18:30
Olipa kerran (Жили были / Once Upon)
Ohjaaja: Eduard Parri
Vuosi: 2017
Rooleissa: Fjodor Dobronravov, Irina Rozanova, Roman Madjanov
”Lahjakkaiden näyttelijöiden maalaiselämää”
Venäläinen kyläpahanen hengittää viimeisiä kuolonkorahduksiaan. Asukkaita on jäljellä enää vain kolme: kaksi yksinäistä ukkoa ja vastikään leskeksi jäänyt mummo. Toinen miehistä päättää, että nyt yksinäisyys riittää ja aikoo kosia leskeä. Siitäkös sota syntyy…
Elokuvan on tuottanut tunnettu näyttelijä Fjodor Dobronrarov (s. 1961), joka pyrkii venäläisen filmin nihilistisellä aikakaudella tuomaan valkokankaalle hyvänmielen kokemuksia. Kolmen näyttelijän dynamiikkaan perustuva Olipa kerran voitti sekä kriitikoiden että yleisöäänestyksen sarjan Tulan elokuvafestivaaleilla 2017.
Tiistai 30.10. klo 18:00-19:30
Pettämisen anatomia (Анатомия измены / Anatomy of Betrayal)
Ohjaaja: Nick Dreiden
Vuosi: 2017
Rooleissa: Anu Palevaara, Aleksandr Anria, Jevgeni Tkatshuk, Lilja Burdinskaja, Jytte Kjøbek Jorn, Kasper Ravnhøj, Polina Tolstun
“Rakkaus syntyy ja rakkaus kuolee – laukauksen lailla”
Viisi maata, kolme novellia ja yksi teema: petos. Rytmien moninaisuudesta sykkivä elokuva käsittelee tunnelmia psykologisesta trilleristä melodraamaan ja farssiin. Kohtauksia elämästä yhdistää tapahtumapaikan sulkeutuneisuus: et pääse ulos, ennen kuin ongelma on ratkaistu.
Mainosfilmien ohjaajana tunnettu Nikolai ”Nick” Dreinin toinen täyspitkä Pettämisen anatomia hurmasti Pietarin arvostetuilla ”Ikkuna Eurooppaan” -elokuvafestivaaleilla 2017. Elokuvan Suomeen sijoitetusta episodista vastaa näyttelijä Anu Palevaara (s. 1971), joka muistetaan pääroolistaan Markku Pölösen elokuvassa Kuningasjätkä (1998).
Keskiviikko 31.10 klo 17:30-18:40
Vierastyö (Чужая работа / Not my job)
Ohjaaja: Denis Shabajev
Vuosi: 2015
”Raha ei ole se todellinen syy, joka saa vierastyöläiset jättämään kotiseutunsa – he lähtevät etsimään vapautta.”
Faruh on yksi heistä. Hän asuu yhdessä isänsä, äitinsä ja veljiensä kanssa Moskovan laitamilla ja on valmis tekemään mitä tahansa saatavilla olevaa työtä. Mutta ei hän tällaista elämää varten jättänyt rakasta Tadzhikistaniaan, vaimoaan ja lapsiaan – rakennustyömaiden sijasta Faruh haluaa tulla suurten lavojen näyttelijäksi.
Eksyneen tukkipuun lailla ihminen ajautuu keskelle repivää skenaariota, jossa samaan aikaan yrität pitää kiinni unelmistasi, elää arkea laittomana maahanmuuttajana ja olla uskollinen suvullesi, joka vaatii sinulta Koraanin säkeiden kunnioittamista. Nyt on tehtävä valinta. Dokumentin on tuottanut Moskovan elokuvakoulun legendaarinen opettaja Marina Razbezhkina (s. 1948).
Keskiviikko 31.10 klo 19:00-20:35
Pakanat (Язычники / Pagans)
Ohjaaja: Valerija Surkova
Vuosi: 2017
Rooleissa: Jelena Nesterova, Valentin Samohin, Vitalija Jenshina, Tatjana Vladimirovna, Dmitri Urosov, Artjom Grigorjev, Anna Kotova
”Alati sykkivä mystiikka tempaa yleisön mukaansa kollektiiviseen hulluuteen”
Syvästi uskovainen isoäiti saapuu kylään Venäjän periferiasta. Isän, äidin ja teini-ikäisen tyttären muodostamassa perheessä ei kunnioiteta ortodoksisia arvoja ollenkaan. Mutta ei hätää, mummo laittaa nirhamin tuoksuiset hihat heilumaan. Kuka romahtaa ensin?
Pakanat käsittelee uskonnon teemaa Venäjällä, jossa kovaa tahtia julistetaan erilaisia henkisen aatteiden polkuja ekstremismin alle. Elokuva perustuu terrori-iskussa kuolleen palkitun runoilija Anna Jablonskajan (1981-2011) samannimiseen näytelmään.
Torstai 1.11. klo 17:30-18.35
Avanto (Прорубь / Ice Hole)
Ohjaaja: Andrei Silvestrov
Vuosi: 2017
Rooleissa: Andrei Rodionov, Mihail Jefremov, Dmitri Brusnikin, Denis Jasik, Aleksandr Userdin, Oleg Kamenshikov, Valentin Samohin, Konstantin Kozhevnikov, Aleksei Judnikov, Anna Kotova
”Absurdian voittaneessa maailmassa on vain yksi totuus, joka televisiokatsojien päälle vedetään nuudelien lailla.”
Loppiaisen aattona televisio näyttää jäässä olevaa reikää koko päivän. Avanto on päivän sana ja talvinen traditio, joka yhdistää niin uskovaiset ja talviurheilijat, tähdet ja avantouimarit kuin presidentin ja työttömänkin. Uutislähetysten keskiössä ovat pyhä kaste, kalastaminen ja rikosuutiset.
Presidentti ja hauki,
taiteilija ja kriitikot,
oligarkki ja oikeuslaitos
– kaikki he kohtaavat avannolla vastauksia etsiten.
Ohjaaja Andrei Silvestrov (s. 1972) on venäläisessä alakulttuurissa uiva videotaiteilija, jonka teoksia on esitetty niin New Yorkissa, Wienissä ja Brysselissä, kuin myös ympäri Venäjän maata. Internetin joukkorahoituksella kasaan kursittu Avanto on ohjaajan ensimmäinen suurelle yleisölle tehty videotaideteos.
Torstai 1.11. klo 19:00-20.40
Kaksi naista (Две женщины / Two Women)
Ohjaaja: Vera Glagoleva
Vuosi: 2014
Rooleissa: Anna Astrahantseva, Ralph Fiennes, Aleksandr Balujev, Sylvie Testud, Nikita Volkov, Anna Levanova, Larisa Malevannaja, Bernd Moss, Sergei Jushkevitsh, Vasili Mishenko
”Klassikko ilman ketsuppia ja majoneesia”
Venäjä, 1840-luku ja maalaiskylän huvila. Natalja Petrovna on rikkaan maanomistajan vaimo. Nuori mies saa kutsun kartanolle opetustöihin, johon niin äiti kuin tytärkin ihastuvat päätä pahkaan. Tähän riitojen maustamaan soppaan ajautuu kolmiodraaman lisäksi perheen ystävä, joka päättää poimia makeimmat kirsikat kakusta. Yksi janoinen kysymys jää ahnaille huulille: mitä ihmettä seuraavaksi tapahtuu?
Ivan Turgenevin (1818-1883) klassikkonäytelmään ”Kuukausi maalaiskylässä” (1855) pohjautuvaa elokuvaa tähdittävät kansainväliset näyttelijät, ranskalainen Sylvie Testud (s. 1971) ja englantilainen Ralph Fiennes (s. 1962). Kaksi naista jäi tunnetun ohjaaja-näyttelijä Vera Glagolevan (1956-2017) viimeiseksi.
”Harvoin elokuva on alkuperäistä kirjaa parempi – kerrankin näin päin.”
Perjantai 2.11. klo 17:00-18:30
Kokko (Костер на ветру / The Bonfire)
Ohjaaja: Dmitri Davydov
Vuosi: 2017
Rooleissa: Aleksei Ustinov, Nikolai Soldatov, Mihail Lazarev, Radislav-Kudai Zaharov, Klavdija Novikova
”Tuulen käydessä roihu lähtee leviämään”
Kokko on jakutiankielinen draamaelokuva kahdesta traagisesti poikansa menettäneestä vanhuksesta, joista toinen löytää voimia jatkaa eteenpäin, kun taas toista polttaa vain yksi jäljellä jäänyt ulospääsy: verinen kosto.
Elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Dmitri Davydov (s. 1983) on itseoppinut elokuvantekijä, jonka debyyttiteos kuvattiin vain kahdessa viikossa jakutialaisen teatterin näyttelijävoimin. Alle miljoonalla ruplalla tuotettu art house -elokuva voitti Omskin elokuvafestivaaleilla (2017) palkinnot parhaasta ohjauksesta sekä näyttelytyöstä, ja sitä on esitetty jo menestyksekkäästi sekä Etelä-Korean, Australian, Uuden-Seelannin että Kanadan festivaaleilla.
Perjantai 2.11. klo 19-20:20
Perhoset (Бабочки / Butterflies)
Ohjaaja: Dmitri Kubasov
Vuosi: 2016
Rooleissa: Aleksei Artemjev, Dmitri Kubasov, Katerina Gornostai
”Provosoi, haastaa eikä jaa turhia anteeksipyyntöjä”
Aleksei on avoimesti homoseksuaali, jonka äiti ei pysty tätä hyväksymään. Tarkovskin elokuvafestivaaleilla poika tapaa ihastuksen, Grishan, ja viettää kuuman rakkauden kesän tämän kanssa.
Kamera riipii iholle ja rikkoo kiveen lyödyt käsitykset sukupuolesta.
”Elokuvan tekeminen = pelon ja häpeän tunne. Filmi on oppinut sukeltamaan ihmiseen. Kaikki nämä vuodet kamera vain tyytyi tarkkailemaan meitä, mutta ei enää.” – ohjaaja-käsikirjoittaja Dimitri Kubasov (s. 1985), yksi dokumentaristi Marina Razbezhkinan (s. 1948) oppilaista. Perhoset on Venäjän yksi harvoista LGBT-teemaa käsittelevistä elokuvista
Perjantai 2.11. klo 20:30-22:50
Anna Karenina. Vronskin tarina. (Анна Каренина. История Вронского / Anna Karenina. The Story of Vronsky)
Ohjaaja: Karen Shahnazarov
Vuosi: 2017
Rooleissa: Jelizaveta Bojarskaja, Maksim Matvejev, Vitali Kishenko, Kirill Grebenshikov, Makar Mihalkin, Tatjana Ljutajeva, Ivan Kolesnikov, Anastasija Makejeva, Sofija Sun, Dmitri Gusev
Venäjä-Japani-sota. Vuosi 1904. Mantshuria. Venäläinen sotasairaala on perääntyessään asettunut hylättyyn kiinalaiseen kylään. Sairaalan johtaja saa tietää, että hänen leikkaamansa sotilas on kreivi Vronski. Samainen kreivi, jonka traaginen lemmentarina tuhosi hänen äitinsä – Anna Kareninan. Lasaretin vuoteella on Aleksei Kirillovitsh Vronskin vuoro kertoa oma tarinansa.
Komean pukudraaman on ohjannut legendaarisen elokuvastudio Mosfilmin johtaja, venäläis-armenialainen Karen Shahnazarov (s. 1952). Elokuva perustuu Leo Tolstoin (1828-1910) tunnettuun romaaniin, mutta ottaa myös vaikutteita Vikenti Veresajevin (1867-1945) Japani-sodan realistisina pidetyistä kertomuksista.
Aiheeseen liittyvät Tapahtumat
Tapahtumajärjestäjille: Varmistathan, että tapahtumasi on Suomi-Venäjä-seuran julkaisulinjan mukainen ja tiedot ajan tasalla >>