
Tapahtumat Search and Views Navigation
tammikuu 2021
Virtuaalinen puheenjohtajapäivä
Suomi-Venäjä-seuran virtuaalinen puheenjohtajapäivä järjestetään Zoomissa 23.1.2021 klo 10-14. Alustava ohjelma: klo 10-11 Seuran toiminta 2021: puheenjohtaja Petri Honkonen ja pääsihteeri Niina Sinkko klo 11-12 Ryhmätyöskentelyä vuoden 2021 teemoista klo 12-12:30 Tauko klo 12-30-13:30 Alueellista ryhmätyöskentelyä klo 13:30-14 Päivän yhteenveto Puheenjohtajapäivään ovat tervetulleita kaikkien osastojen puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat, seuran hallituksen ja valtuuston jäsenet. Kutsu on rajattu osaston puheenjohtajiin ja varapuheenjohtajiin, jotta tapaamisen tekninen toimivuus varmistetaan: puheenjohtajien ollessa estyneitä osasto voi lähettää muun johtokunnan jäsenen. Toivomme osanottoa kaikista osastoista. Ilmoittautuminen sähköisellä lomakkeella…
Lue lisää »PERUUTETTU Kulttuurivartti Kangasalla: Valko-Venäjän kriisi, sen taustat ja geopolitiikka
PANDEMIASTA JOHTUVIEN KOKOONTUMISRAJOITUSTEN VUOKSI TILAISUUS PERUUTETAAN. Pekka Kauppala: Valko-Venäjän kriisi, sen taustat ja geopolitiikka Dosentti Pekka Kauppala kertoo Valko-Venäjän ajankohtaisesta tilanteesta ja sen taustoista. Pekka Kauppala on Venäjän ja Itä-Euroopan asiantuntija, joka on tutkinut ja luennoinut muun muassa Ukrainaan, Valko-Venäjään, Itä-Karjalaan liittyvistä aiheista. Kulttuurivartti on vajaan tunnin mittainen esitys, jonka jälkeen on mahdollisuus keskustella aiheesta. HUOMAA KULTTUURIVARTIN POIKKEUKSELLINEN AIKA: KLO 16!
Lue lisää »Siirretty syksyyn! Suomalaiset sotavangit Neuvostoliitossa
Reijo Nikkilä Docpoint-elämäntyöpalkinnon vastaanottotilaisuudessa tammikuussa 2018. Kuvaaja: Vitali Gusatinsky Huom! Tapahtuma siirtyy syksyyn koronatilanteen vuoksi! Toimittaja-dokumentaristi Reijo Nikkilä on tutkinut suomalaisten sotavankien kohtaloja yli 20 vuoden ajan. Hän on tehnyt aiheesta Yleisradiolle dokumenttielokuvan. Runsas vuosi sitten Kansallisarkisto julkaisi Sotasammossa Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen toteuttaman Kansallisen sotavankiprojektin, jossa Nikkilä toimi tutkijana. Valkeakoskella Nikkilä esittelee projektin sisältöä sekä sen ilmestymisen jälkeen Venäjältä saatu uusia arkistotietoja.
Lue lisää »PERUUTETTU Kulttuurivartti Kangasalla: Gramota – kolttakylän arkisto
PANDEMIASTA JOHTUVIEN KOKOONTUMISRAJOITUSTEN VUOKSI TILAISUUS PERUUTETAAN. Vesa Ruuska: Gramota – kolttakylän arkisto Gramota-arkisto eli Kolttakylän arkisto on kokoelma 1600- ja 1700-luvulta peräisin olevia Venäjän tsaarien allekirjoittamia asiakirjoja. Kolttasaamelaisten keräämä kokoelma oli kääritty rullalle, joka oli sijoitettu koverrettuun mäntypuiseen pölkkyyn. Nykyään alkuperäiset asiakirjat ovat Inarin saamelaisarkiston kokoelmissa. Asiakirjojen kopiot ja alkuperäinen puinen säilytyskotelo ovat nähtävillä Inarissa saamelaismuseo Siidassa. Kulttuurivartti on vajaan tunnin mittainen esitys, jonka jälkeen on mahdollisuus keskustella aiheesta.
Lue lisää »helmikuu 2021
Asiantuntijawebinaari ”Käsitöiden markkinointi: Vanhat konseptit ja uudet lähestymistavat ”.
Northern Crafts ID-hanke kutsuu kaikki käsityöyrittäjyydestä kiinnostuneet asiantuntijawebinaariin 4.2.2021. Webinaarin teema on ”Käsitöiden markkinointi: Vanhat konseptit ja uudet lähestymistavat ". Seminaarin osanottajat keskustelevat siitä, kuinka vastata asiakkaiden muuttuvaan käyttäytymiseen globalisoituneessa maailmassa ja tarjoavat innovatiivisia ratkaisuja käsityöyrityksille maailmanlaajuisten pandemioiden aikana. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin, kuten siihen kuinka nostaa käsityön arvostusta ja luoda yhteyksiä käsityön sekä perheiden, ihmisten ja paikkojen perinteiden välille. Keskustelussa keskeisessä roolissa ovat käsityöläisten omat kokemukset ja tarinat. Seminaari antaa hyvän tilaisuuden suoraan vuorovaikutukseen Suomen ja Luoteis-Venäjän asiantuntijoiden, käsityöläisten, tutkijoiden ja…
Lue lisää »PERUUTETTU Kulttuurivartti Kangasalla: Venäjän kielen opiskelun asialla
PANDEMIASTA JOHTUVIEN KOKOONTUMISRAJOITUSTEN VUOKSI TILAISUUS PERUUTETAAN. Niina Sinkko: Venäjän kielen opiskelun asialla Venäjän kieli on maailman 8. puhutuin kieli, ja se on yksi YK:n kuudesta virallisesta kielestä. Se on 160 miljoonan ihmisen äidinkieli, minkä lisäksi yli 110 miljoonaa muuta ihmistä osaa puhua venäjää. Venäjän Federaation lisäksi se on virallinen kieli Kazakhstanissa, Kirgisiassa ja Valko-Venäjällä. Historian tapahtumien myötä venäjän kieltä puhutaan nykyisin paljon myös muissa entisestä Neuvostoliitosta itsenäistyneissä valtiossa sekä Mongoliassa. Suomessa asuu vakinaisesti noin 75 000 henkilöä, jotka ilmoittavat puhuvansa venäjää…
Lue lisää »Arvo Tuomisen luento Rovaniemellä + striimi
Toimittaja-kirjailija Arvo Tuominen luennoi Rovaniemellä tiistaina 9.2.2021 otsikolla "Suomi & Venäjä - koko tarina". Arvo Tuominen on palkittu dokumentaristi ja toimittaja, joka on tullut tunnetuksi lukuisista Venäjän ja Karjalan historiaa ja nykypäivää kuvaavista dokumenttiohjelmista. Rajoitettu osallistujamäärä max 20, noudatamme turvavälejä. Tilaisuus striimataan Rovaniemen kaupunginkirjaston Facebook-sivulla: https://www.facebook.com/rovaniemenkaupunginkirjasto
Lue lisää »Kulttuurivartti Kangasalla: Paasikiven suhde Venäjään
Unto Vesa: Paasikiven suhde Venäjään Juho Kusti Paasikivi syntyi 27.11.1870, joten vuonna 2020 hänen syntymästään on kulunut 150 vuotta. Tampereen Paasikivi-seuran puheenjohtaja Unto Vesa valottaa rauhanneuvottelija, pääministeri ja presidentti Paasikiven suhdetta Venäjään. Kulttuurivartti on vajaan tunnin mittainen esitys, jonka jälkeen on mahdollisuus keskustella aiheesta. Kuvassa ovat Juho Kusti Paasikivi ja Andrei Ždanov, ja sen on ottanut Osvald Hedenström 17.12.1944. Kuva kuuluu Museoviraston kokoelmiin.
Lue lisää »Kulttuurivartti Kangasalla: Siperian luonto ja ympäristökysymykset turistin silmin
Leena Kakko: Siperian luonto ja ympäristökysymykset turistin silmin Kulttuurivartti on vajaan tunnin mittainen esitys, jonka jälkeen on mahdollisuus keskustella aiheesta.
Lue lisää »Venäläisen kulttuurin viikko goes virtual
Kuopion Venäläisen kulttuurin viikko juhlii tänä keväänä 10-vuotisjuhlavuottaan! Koronapandemian vuoksi tapahtumat järjestetään tänä vuonna poikkeuksellisesti verkossa. Viikkoa vietetään 22.-28.2.2021 ja kuka tahansa voi osallistua viikon tapahtumiin ilmoittautumalla niihin tapahtumakalenterissa myöhemmin julkistettujen linkkien kautta. Tänä vuonna pääsemme tuttuun tapaan nauttimaan musiikista, elokuvista ja ruokakulttuurista, pysythän kuulolla! Koko viikon ohjelmistossa: - Venäläisen kirjallisuuden näyttely Kuopion kaupunginkirjastolla - 12 tuolia -elokuva koko viikon katsottavissa verkossa. Linkki elokuvaan tulee myöhemmin. Ohjaaja: Leonid Gaidai Käsikirjoittaja: Leonid Gaidai, Vladlen Bahnov Perustuu Ilja Ilfin ja Jevgeni Petrovin…
Lue lisää »