
← Takaisin näkymään Tapahtumat
elokuu 2022
17 ja puoli virheliikettä – performanssi Helsingin taiteiden yössä/ ниже по-русски
17 ja puoli virheliikettä – performanssi Helsingin taiteiden yössä 18.8. kello 18 Paikka: Kulttuurikeskus Albatrossin edessä Kanavaranta 7 F:ssä Pavel Semchenkon & ystävien esittämänä Varta vasten kulttuuritila Albatrossissa esillä olevan Pavel Semchenkon näyttelyä varten luodut satunnaiset teatterihetket heijastavat tunnelmia Pavelin maalauksista. Leikkisät, eriskummalliset ja osaksi improvisoidut teatterilliset naarmut, viilllot ja tahrat tuovat oman lisänsä näyttelyyn taiteiden yönä. Pavel Semchenko on ohjaaja, näyttelijä ja kuvataiteilija, sekä yksi Pietarissa vuonna 1989 perustetun "Akhe engineering theatre" - ryhmän perustajista. Teatterissa…
Lue lisää »syyskuu 2022
Ukrainan sota ja inkeriläiset – keskustelutilaisuus
Ukrainan sota ja inkeriläiset Helmikuussa puhjennut Ukrainan sota murskasi uskon eurooppalaiseen rauhaan. Se repi rikki myös suhteet Venäjään. Vaikka inkeriläiset eivät ole suoranaisesti Ukrainan sodan uhreja, heijastusvaikutukset ulottuvat inkeriläiseen yhteisöön. Täydellisessä diasporassa asuva suomalaiskansa on joutunut viime vuosisadalla kokemaan sodan ja etnisten vainojen kauheudet. Neuvostoliiton luhistumisen jälkeinen aikana inkeriläinen kulttuuri nosti päätään ja keskinäiset yhteydet paranivat. Valtakuntien rajoista huolimatta inkerinsuomalaiset tunsivat kuuluvansa yhteen. 24.2. jälkeen tilanne on toinen. Ukrainan sodan heijastusvaikutuksista keskustelemassa ovat valtiot. tohtori Helena Miettinen, filosofian tohtori Reijo…
Lue lisää »lokakuu 2022
Kielisukulaisemme Venäjällä – toimittaja Pekka Lehtosen valokuvanäyttely
KIELISUKULAISEMME VENÄJÄLLÄ Udmurtinaiset Šarkanin kylästä toivottavat hunajajuoman ja leivän kera kaikki tervetulleiksi Suomi-Venäjä -seuran Albatross-tiloissa 4.10.2022 avattavaan valokuvanäyttelyyn. Toimittaja Pekka Lehtonen on vuosina 1997 – 2004 Venäjällä kirjeenvaihtajana toimiessaan käynyt lähes kaikkien kielisukulaistemme luona ja kuvannut asukkaita sekä työssä että juhlatunnelmissa. Kuvien kohteena on naisia, jotka huolehtivat useimmista arjen askareista mutta järjestävät myös iloisia juhlia, kun on juhlan aika. Kuvissa esiintyvät udmurtit, marilaiset, komit, komipermjakit, mordvalaiset, hantit, vepsäläiset, karjalaiset, vatjalaiset, inkerikot, selkupit ja nganasanit, kaikki Venäjän alkuperäiskansojen edustajia. Lehtonen…
Lue lisää »