Pikalinkit blogin eri kirjoituksiin
-
-
-
-
-
- Hankkeen kuvaus
- Ylivieskan ruokapaja Sputnikissa 18.10.2018
- Pyhäjärven ruokapaja Väentuvassa 01.12.2018
- Kostamuksen ruokapaja Koulu Nro 1 08.12.2018
- Oulaisten ruokapaja Penttilän talossa 02.03.2019
- Haapaveden ruokapaja Kopsan talossa 03.03.2019
- Haapaveden ruokapaja JEDU/ Haapaveden ammattiopisto, Norassa 06.04.2019
- Haapaveden ruokapaja / Karjalainen piirakkapaja, Norassa 11.5.2019
- Haapaveden ruokapaja / Kesäillan unelma, Ravintola Opinpuu koulutuskeittiö 27.6.2019
- Petroskoin ruokapaja / Makumatka Karjalaan, Yrittäjyyden opiston koulutuskeittiö 10.08.2019
- Ruokapaja Haapaveden Noran opetuskeittiössä 30.8.2019
- Ruokapaja Opinpuun keittiössä 13.11.2019
- Ruokapaja Noran opetuskeittiössä 24.11.2019
- Ruokapaja Kostamus hotelli Nord 07.12.2019
- Ruokapaja Kalajoki JEDU 16.01.2020
- Ruokapaja Pietarin hotelli Moskovan ravintola Vosem 02.02.2020
- Ruokapaja Haapaveden Kopsalla 22.02.2020
- Ruokapaja Haapaveden Ruustinnanhovi 24.04.2020
- Ruokapaja Pikinikille toukokuussa 08.05.2020
- Ruokapaja Pikkumehtä 28.05.2020
- Suomalainen Juhannus / Finska sapuska projekti Nro1/ 13.06.2020
- Ruokapaja JEDU Voimaa vehreydestä 10.06.2020
- Osaston Venetsialaiset 28.08.2020
- Suomalaisen ruoan päivä 04.09.2020
- Paakkila Taiteiden Yö 05.09.2020
- Syksyinen Korkatti 23.09.2020
- Kuvaus ’Suomalainen syksy’ festivaalipäivään (25.10 Karjalassa)
- Maukas Haapavesi hotelliravintola Haapakannel 26.11.2020
- Suomalainen Joulu/ Finska sapuska projekti Nro2/10.12.2020
- Karjalan Tasavallan Gastronomia festivaalille filmaus 19.2.2021
- Makupäivät-maraton Ruustinnanhovissa 28.6-2.7.2021
- Komi shanga- Festivaali ruokapaja Ruustinnanhovissa 20.8.2021
- Pelmeni-ilta Norassa 10.09.2021
- Jôhvin kulttuurifestivaali Taidepata tervehdysvideo 25.09.2021
- Vuokkiniemen muikkufestivaalien tervehdysvideo 12.10.2021
-
-
-
-
Savonlinnan Suomi-Venäjä kulttuuri foorumiin oli laadittu hankealoite mahdollisille venäläisille yhteistyökumppaneille alueellisen ruokakulttuurin ja perinneruokien vaihtamisesta; seuran strategiaan ja arvoihin kuuluuvan kulttuurin vaihdon mukaisesti. Vastaanotto sai meidät positiivisesti yllättymään. Neuvottelu toiveita tuli niin paljon, että foorumin oli rajoitettava meidän hankkeemme neuvotteluita alun alkaen kuuteen. Saimme kuitenkin vielä lisättyä yhden entuudestaan tuntemamme neuvotteluosapuolen, sillä heidän kanssaan teemme jo muutenkin yhteistyötä, eikä syvällisemmät neuvottelut mielestämme olleet tarpeen. Osastomme artikkelissa Savonlinnan foorumista, on hieman tarkemmin selostettu, minkälaisia neuvotteluita kävimme, mutta tässä hanke-ehdotuksemme:
Hankkeen nimi: ”KULTTUURIKAUHA”
Hankkeen toteuttajat: SVS/Haapaveden osasto yhteistyössä Haapaveden kaupungin kanssa
KUVAUS:
Minkä makuinen Venäjä, minkä makuinen Suomi? Venäjä on suuri maa ja täynnä lääniä, kaupunkia, kyliä, jossa paikalliset ihmiset syövät arkipäivinä ja juhlien aikana erilaisia aterioita ja käyttävät ruokaohjeita, jotka kuuluvat niiden alueen paikallisiin perinteisiin huolimatta yleistä venäläisestä ruokakulttuurista. Myös Suomessa, vaikka se on verrattuna Venäjään, pieni maa, täällä eri paikkakunnilla asuvat ihmiset ovat hyvin säilyttäneet oman alueen ruokaidentiteettiä, erilaisten raaka-aineiden käyttöä paikallistasolla ja vanhasta polvesta nykypolveen on edelleen siirtynyt tietoa ja osaamista perinteiseen ruoan valmistamiseen. Haapavedellä, niin kuin koko maassa kunnioitetaan lähiruokaa, on olemassa paljon ruokaohjeita, jotka kuuluvat nimen oman paikallisten kylien perintöön. SVS/Haapaveden osasto haluaa olla avaimena paikallisen lähiruoan makumaailmaan ja etsii yhteistyökumppaneita Venäjän puolelta, jotka ovat kiinnostuneet makumatkailun kehittämisestä ja ovat valmiina ehdottamaan avaimia venäläiseen eri alueen ruokakulttuurin makumaailmaan.
”Kulttuurikauha”- hankkeen ideana kehittää makumatkailua Suomen ja Venäjän välillä tutustuttamalla turisteja paikalliseen perinteiseen ruokakulttuuriin ja alueen lähiruoan valmistustapoihin. Keskeisenä tavoitteena opetella valmistamaan erilaisia ruokalajeja, jotka ovat tyypillisiä konkreettiseen asuinpaikkaan liittyen. (esim. kyläruoka Suomessa Ja Venäjällä). Käytännössä hankkeen toteuttamisen aikana järjestetään:
– ruokapajoja Suomen ja Venäjän puolella (asiantuntijat/ruoanvalmistuksen harrastajat pitävät luennon yhteydessä ruokapajaa, jossa osallistujat pääsevät mukaan valmistelemaan paikallista perinteistä ruokaa.
– kokkikilpailuja
– makumatkoja SVS jäsenille ja muille asiasta kiinnostuneille Suomen puolelta Venäjälle ja otetaan vastaan matkailijoita Venäjältä, joille hankkeen puitteessa tarjotaan alueemme lähiruoan valmistamiseen liittyvä ohjelmaa.
Aloitimme varsinaiset ruokapajat Suomen puolella, osittain koe mielessä, mutta osin pyynnöstä tulla pitämään ruokapajaa paikkakunnalle. Tässä blogissa tulen lyhyesti kertomaan yksittäisten ruokapajojen tapahtumista, mitä ruokia laitoimme ja liittää valmiista aterioista hieman kuvia, jotka antavat paremman kuvan miltä valmiit ateriat näyttivät. Ruoan maun kuvaaminen eri adjektiiveillä on hankalaa, enkä edes yritä saada sitä kuvailtua, mutta ehkä tämä antaa pienen mielenkiinnon ja odotusarvon tulevien ruokapajojen annista. En myöskään lisää tähän reseptejä, sillä ne julkaistaan mahdollisesti hankkeemme lopuksi, jonkinlaisena kirjasena.
Kuvia ja tekstiä löytyy myös Facebook sivultamme: suomi-venäjä-seura / haapaveden osasto
Ylivieskan ruokapaja Sputnikissa 18.10.2018
Aiheena: Venäläinen ruoka
Alkuruoka: Kharcho-keitto (tomaattinen kanakeitto)
Pääruoka: Stroganoff, keitetyn tattarin kanssa
Lisukkeet: Venäläinen sillisalaatti (silli turkissa), smetana
Jälkiruoka: Rahkapaistos kahvin ja teen kera
Alun perin oli tarkoitus, että ruokaa tehdään yhdessä ruokailijoiden kanssa, ruokapaja tai yhteisvalmistus tyylisesti, mutta asia oli varmasti ymmärretty hieman väärin ja ruoan valmistajia olikin vain me kolme Galina Härö, Diana Seppä ja Ronald von Schulmann. Raaka-aineet tuotiin kaikki mukana, mutta tässäkin oli ihan pientä uutuuden kankeutta ja jouduttiin käyttämään apuvoimia hakemaan pikaisesti muutamia oleellisia tarvikkeita kuten silli. Ilman silliä ei tahdo oikein sillisalaattia saada aikaan. Vieraassa keittiössä on myös aina omat hankaluutensa löytää tarvittavia astioita ja työkaluja, mutta onneksi saatiin siihen apuja paikallisilta nuorilta, jotka olivat tiloissa paikalla.
Ei muuta kuin kattilat tulille ja veitset sun muut kapustimet heilumaan. Jotenkin ilman mitään aikaisempaa kokemusta toimia yhdessä keittiössä kaikki löysivät heti paikkansa ja pilkkomiset paistamiset keittämiset lähtivät vikkelästi alkuun. Jälkiruoka ensimmäisenä uuniin, Kharcho keiton kanat kiehumaan, kuten myös perunat porkkanat ja punajuuret sillisalaattiin. Aika meni kuin siivellä ja niin ateria toisensa jälkeen valmistui. Vähän vähältä myös ruokailijoita alkoi saapua ja ruoan valmistuttua istuttiin yhteiseen pöytään ruokailemaan.
Hieman pelkäämäni patatiskiin joutumista ei sitten tullutkaan, sillä keittiössä oli oikein kunnallinen tiskikone ja paikallinen järjestäjä puoli huolehti muusta tiski ja ruoan tähteiden siivoamisesta.
Onnistunut tapahtuma, ruoka otettiin mielenkiinnolla ja puheista päätellen myös makujen suhteen hyvin vastaan. Kokkien suoritus hyväksytty, ja pääasia, että ruoka maistui.
Pyhäjärven ruokapaja Väentuvassa 01.12.2018
Aiheena: Ukrainalainen ruokapaja
Alkuruoka: Ukrainalainen borssikeitto / pampushki sämpylät ja smetana
Pääruoka: Deruny smetanan kera (perunajauheliha pannukakkuja)
Jälkiruoka: Kurpitsa-hunaja paistos, kahvi ja tee
Varhain aamulla lähdimme liikkeelle, sillä kokkeja oli tähän tilaisuuteen ilmoittautunut mukaan usealta paikkakunnalta. Alon Stodolska oli vastuullinen pääkokki, koska kyse oli hänen kotimaansa ruokakulttuurin aiheesta. Meillä oli toki tällä kertaa ihan suuri kunnia saada Raili Heikkilä Lähieksperteiltä mukaan. Raili on Haapavedellä ravintola alan opettajana, joten siksikin oltiin turvallisin mielin matkassa. Keli oli mitä huonoin ja onneksi Raili olikin mennyt hieman aikaisemmin ja saanut koko pöytien kattauksen tehtyä ennen kuin pääsimme muut perille. Keittiö oli tosi pieni, meidän kahdeksalle kokille, mutta kuten sanotaan: sopu sijaa antaa, onnistui kaikki ruoanlaitto hyvässä hengessä, vaikka hieman kiire lopulta tulikin. Keitto valmistui aivan hyvin ajallaan, mutta peruna pohjaiset kakkujen paistossa olikin sitten kiirettä, sillä käytössä oli vain normaali keittiö hella, ja aluksi vain yksi toimiva paistinpannu.
Onneksi Ljudmila asui lähellä ja haki kotoaan lisää paistinpannuja kuten muitakin työkaluja. Ruokailijoita oli ilmoittautunut vajaa kolmekymmentä, mutta Väentuvassa on hyvä tilat, joten kaikille oli hyvin tilaa ruokailuun.
Uskon, että tälläkin kertaa kokkien suoritus oli ihan hyvä, sillä ruoka maistui kaikille. Jouko Aakko oli tuonut Kostamuksesta paikallista kotikaljaa, joka sopi ja maistui oikein hyvin tämän ateriakokonaisuuden kanssa.
Kostamuksen ruokapaja Koulu Nro 1 08.12.2018
Aiheena: Yhteistyössä Suomalainen ja Venäläinen keittiö
- Suomalainen maitoon tehty lohikeitto
- Keitetyt jauheliha pelmenit
- Koristellut piparkakut
- Joulutortut
Saimme mukaan 11 hengen ryhmän, vaikka alkujaan ilmoittautuneita oli melkein parikymmentä. Ehkäpä onneksi niin, sillä koulun tilat olivat rajalliset. Koulun oppilaita vanhempineen oli niin runsaslukuinen määrä, että emme olisi mahtuneet suuremmalla joukolla. Nyt meitä oli yhteensä 47 keittiö puuhissa. Oppilailla oli koulupäivä, vaikka oli lauantai, sillä meidän ruokapajan vuoksi heillä oli siirtynyt yksi työpäivä lauantaille. Olimme hieman myöhässä, vaikka olimme varanneet normaalin matkustusajan, mutta aina ei mene samalla tavalla, joten hieman jouduttiin muuttamaan konseptia perillä. Itse asiassa hommat alkoivat saman tien, joten käsien pesulle ja töihin vain. Kaikki ainekset olivat hankittuna Kostamuksesta, sillä olisi ollut hankala tullin kautta tuoda aineita, jotka ovat kiellettyjä. Ainakin perunat ovat kiellettyjä, ja kalan kanssa olisi ollut hankalaa kylmäketjun säilymisen vuoksi.
Kalat oli perattu ja matkalla olimme yhteydessä, että laittaisivat ruodot valmiiksi kiehumaan, voitimme siinä hiukan aikaa. Lapset olivat innostuneesti Raili Heikkilän opissa keiton teossa, pipareiden koristelussa ja vielä torttujenkin valmistuksessa. Meitä Suomalaisia opasti Tatjana Ivanitskaja pelmenien teossa. Pelmeneitä voi valmistaa erikoisella rautaisella lävistimellä tai sitten vain juomalasimuotilla ja käsin sulkemalla. Molempia tapoja käytettiin ja lopulta voisi sanoa, että tulos näytti aivan oikealta pelmeniltä.
Päivän ohjelmamme jatkui toisaalla, joten osa söi todella herkullista keittoa sekä pelmeneitä ja jatkoi matkaa eteenpäin, mutta suurin osa jäi vielä koko porukalla nauttimaan päivän antimista hieman rauhallisempaan tahtiin nauttien päivän antimista.
Harmillista oli myös se, että tarkoitus oli laittaa esille perinteisiä paikkakuntakohtaisia pöytiä, ja se toteutui nyt vain Kostamuksen osalta.
64parallel kirjoitus tapahtumasta
Oulaisten ruokapaja Penttilän talossa 02.03.2019
Aiheena: Venäläinen laskiainen
Alkuruoka: –
Pääruoka: Seljankakeitto
Jälkiruoka: Täytetyt laskiaisblinit
Laskiaisviikonlopun tiukan aikatauluin vuoksi, oli ruokapaja järjestetty Oulaisiin samanaikaisesti Pietarilaisen LAD yhtyeen esiintymisen kanssa jo lauantaina. LAD oli tullut Suomeen jo muutaman päivän aikaisemmin ja oli esiintynyt Pyhäjoella ja Raahessa. Nyt oli vuorossa Oulainen Penttilän talossa. Penttilän talo olikin oiva paikka koko tapahtumalle, hienoine tiloineen. Seuraavana päivänä yhtye matkaa sitten Haapaveden kautta paluumatkalle kotiinsa.
Lähdimme neljän henkilön voimin Haapaveden liikuntahallilta hirvittävään lumipyryyn. Perille päästiin kunnialla, hyvissä ajoin. Vielä yksi kokki lisää Oulaisista ja niin saatiin ruokapaja alulle. Muita ruoan valmistajia saapui sitten hieman vaihtelevalla aikataululla, mutta kaikille riitti jokin pieni tehtävä kuitenkin.
Onneksi oli hieman etukäteen paistettu blinejä, sillä arvasimme tilojen kuitenkin olevan rajalliset ja perinteisesti yksi lätty kestää paistua minkä kestää. Osa taikinasta tehtiin kuitenkin paikan päällä ja paistaminen alkoikin saman tien. Keiton vesi ei ottanut millään kiehuakseen, ja hieman vierasta induktioliettä ihmeteltiin välillä jo ohjekirjan kanssa ihan porukalla. Lopulta ymmärsimme, ettei vesi tule ikinä sillä hellalla kiehumaankaan, sillä kattila ei ollut hellalle sovelias. Kiireen vilkkaan kauppaa hakemaan pientä keittolevyä, joka sitten pelastikin tilanteen ja keitto saatiin kiehumaan hyvällä porinalla. Aikaa ei kuitenkaan jäänyt montaa minuuttia valmistumisesta ruokailuun, mutta vaikka oli kiire, kyllä kannatti. Ruoka oli taas kerran aivan kerrassaan mainiota.
Musiikin tahdissa nautittiin päivä antimista, jossa kahvin ja teen kanssa maistuivat blinit joissa täytteenä oli, rahka, banaanisuklaa seos, sieni-porkkana-sipuli ja vielä tuorejuusto-mäti.
Haapaveden ruokapaja Kopsan talossa 03.03.2019
Aiheena: Laskiaisruokapaja
Alkuruoka: Hernekeitto, rasvarieska
Pääruoka: Hirvikäristys muusilla, kaalipaistos (kaalipiirakka ilman taikinaa)
Jälkiruoka: Blinit venäläiseen tapaan
Laskiaissunnuntai valkeni kylmänä, mutta aurinkoisena ja oikein perinteisen talvisena. Kovin paljoa ei kuitenkaan ollut aikaa jäädä kauniin sään lumoihin, sillä ruokapajan oli tarkoitus alkaa klo 11:00 ja sitä ennen oli saatava kuitenkin keittiö järjestykseen pajaa varten.
Keittiöön ilmestyikin oikein hyvä määrä kokkeja ja apukokkeja ja ilman sen kummempaa käskynjakoa jokainen osasi aloittaa oman tehtävänsä parissa. Osa aloitti pääruoan kanssa osa taas jälkiruoan ja lisukkeiden parissa. Pääruoan hernekeitto, joka tässä on mainittu alkuruoaksi, olikin porisemassa tuota pikaa. Herneet oli etukäteen liotettu, joten ei muuta kuin lisukkeet sekaan ja kansi kiinni. Tällä kertaa käytettiin savuluita, joka antaa oivan maun keitolle.
Hirvenliha oli vielä jäässä, mutta kuten sovittu heti aamusta otettuna pakkasesta, että siihen puukko pystyy lastuja tekemään. Tämän päivän käristykseen lisättiin vain muutama suikale possun kastikelihaa makua ja rasva antamaan, sipulia ja mausteet. Kaikki paistettiin tietenkin runsaassa voissa ja laitettiin lopulta pataan muhimaan mureaksi. Toinen uuni ei ollut tässä keittiössä meidän tietotaitomme vallassa, joten siksi pata porisi lopulta ihan hellalla.
Kaalipaistokseen, jossa ei ole taikinaa tehtiin kaalin lehtiin. Tähän aikaan vuodesta kaali on melko ”puista”, joten nuijan kopse kuului kauas, kun sitä pehmitettiin. Tämä paistos sekä rasvarieskat paistettiin uunissa, jota osattiin käyttää, ja paistoksen valmistumiseen menikin tovi aikaa, joten se valloitti sen uunin liki koko ruokapajan ajaksi.
LAD yhtye oli soittamassa taustamusiikkia ja välillä yhtyeen jäsenet kävivät keittiössä ammentamassa oppia, niin keiton kuin käristyksen ja miksei myös rasvarieskan valmistamisesta.
Vieraat saapuivat ajallaan, ruoka maistui ja LAD yhtyeen esityksen myötä ruokailu sujui mukavasti. Jälkiruokana olleet täytetyt blinit maistuivat kahvin ja teen kanssa.
Lopuksi venäläiseen tapaan käytiin polttamassa oljista tehty ”akka”. Joka oli melko monelle aivan uusi kokemus laskiaisen vietossa. Vaikka ei sen kummemmin laskettu mäkeä, niin Kulttuurikauhan porukka toivottaa kesälle:
Pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kun nurkanpäitä ja nauriita kuin lautasia
Haapaveden ruokapaja JEDU/ Haapaveden ammattiopisto, Norassa 06.04.2019
Aiheena: Keväinen ruokapaja
Alkuruoka: Kermainen lohikeitto
Pääruoka: Jauhelihariisipallot (Jozikat), Kaalisalaatti, vihersalaatti
Jälkiruoka: Pannukakku
Edellisen ruokapajan, joka oli laskiaisena, sää oli mitä mahtavin. Aurinkoinen, lämpöennätyksiä hipova kevätpäivä, lintujen laulun säestämänä saatiin viettää tätä pajaa. Harmi oli tietenkin tällaisena päivänä siirtyä sisätiloihin, mutta tätä ruokapajaa ei voinut pitää ulkona. Vieraaksemme oli tullut Kostamuksesta tanssiryhmä Armaggedon puolisoineen ja lapsineen, jotka osallistuivat ruoan valmistukseen. Päivä oli heillekin melko raskas, tultuaan puolelta päivin meille esiintymään, upean showtanssin- ja lauluesityksin merkeissä. Kiireesti siis ruokapajaan näytöksen jälkeen, mutta luulen, että kannatti. Oli niin innostuneen tuntuista ja myös näköistä ruoan laittajaa, että eipä heitä esitykset, saati matka juurikaan painanut.
Alkuruoka kermainen lohikeitto, valmistettiin aivan normaalin suomalaisen keiton tapaan, sillä kyse oli kaksiosaisesta keittiöstä, jossa toinen puoli valmisti suomalaista, toinen venäläistä ruokaa. Pääateriana oli venäläiseen tapaan tehtyjä jauhelihariisipalloja eli Jozikoita. Lihapullataikinaan tuli riisiä, joten uusi kokemus jo sinänsä. Sipulia ja raastettua porkkanaa. Lihapullien pyörityksen jälkeen ne pyöritettiin vielä vehnäjauhoissa ja paistettiin kypsiksi. Lopuksi pullat laitettiin kiehumaan tomaattimurska kastikkeeseen. Lisukkeina oli tavanomainen vihersalaatti ja venäläinen kaaliporkkanaomena salaatti, jonka valmistaminen oli odotettua työläämpi. Kaalia oli vaivattava suolan kera, että siitä sai mehun irtoamaan. Lopputulos oli sitten vaivan arvoinen, sillä aivan kuultavaksi tullut kaali ei ollut enää yhtään puisen talvikaalin oloista eikä myöskään makuista.
Jälkiruokana pannukakkua, joka olisi ollut parasta ternimaidosta tehtynä, mutta sitä ei nyt ollut saatavissa, joten käytettiin hieman piimää, joka antaa samantyylisen vaikutuksen kuin leivinjauhe: nostaa taikinaa ja kuohkeuttaa lopputulosta.
Venäläiset vieraat hehkuttivat ruoan laatua ja makua erinomaiseksi. Lähtökohtana tuoreet, hyvät raaka-aineet ja tietenkin se, että on ollut itse mukana tekemässä. Tosin uskon vakaasti, että nälälläkin oli melkoinen osa tuntemuksiin. Hyvää oli, eikä ollut liiallisilla mausteilla korjattu / muutettu perusmakuja.
Haapaveden ruokapaja / Karjalainen piirakkapaja, Norassa 11.5.2019
Aiheena: Karjalan piirakka Aunuksesta, Karjalainen kalakukko, Karjalan kalatzit (vesirinkelit)
Alkuruoka: Juustoinen tomaattikeitto, perunakatkarapu raguulla
Pääruoka: Piirakat
Jälkiruoka: kahvi, tee
Tämän kertainen ruokapaja oli hieman ylimääräinen, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Ruokapaja tehtiin yhteistyössä Lähiexpert hankkeen, SVS Haapaveden osaston ja Kostamuksen Suomen Ystävät seuran kanssa. Saimme vieraaksemme Karjalan Tasavallan Vuokkiniemestä piirakkamestari Vera Materon opastamaan piirakoiden teossa. Vieraat, Vera Matero ja Aleksandra Jurkova, saapuivat jo edellisenä iltana ja heidän tarkoituksenaan oli palata takaisin kotiin jo heti tilaisuuden jälkeen, joten ajattelimme ettei ihan pelkästään piirakoiden voimin lähetetä naisia paluumatkalle, vaan tehdään heille edes jokin kevyt lounas piirakoiden lisäksi. Päädyttiin valmistamaan etukäteen kevyt juustotomaattikeitto, johon purutuntumaksi tehtiin perunakatkarapu raguu. Perunat olivat hieman hätäratkaisu, sille maa-artisokkaa ei vielä saa oikein mistään, ja hankintamatka meni niin myöhäiseksi, ettei kaupassa myöskään ollut palsternakkaa, joka mielestäni siihen olisi sopinut. Yhtä kaikki, peruna sopi siihen oikein hyvin, kuten myös kuiva timjami, tuoreen sijaan. Ehkä olisi ollut maukkaampaa, mutta hyvältä – puheen sorinasta poimittuna – kuulosti tämäkin olleen.
Karjalanpiirakat olivat perunamuusi täytteiset ja taikina ruisvehnäjauho sekoitus. Piirakoiden rypytystekniikka on kaiketi se monen kynnys piirakoiden tekoon, mutta helpolta tuo näytti osaajien käsissä. Lopputulos oli sekä ulkonäöltään, että maultaan herkulliset.
https://www.youtube.com/watch?v=0DMJ-0SiV_0&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=PQTmL3TTh-k&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=hadDgIBTeF8&feature=youtu.be
Toinen ryhmä teki sitten kahta eri tuotetta. Toinen oli vesirinkeli, joka tehtiin vehnäjauhoihin. Tässä käytettiin kohotukseen soodaa. Rinkeleiden pyöritystekniikka onkin jännä, sillä lopputulos on kuin pieni pizzakaulin, joka sitten vain sidotaan solmulle. Paiston jälkeen rinkelit penslataan sulalla voilla. Näitä voi tehdä sekä suolaisiksi tai makeiksi, mutta tällä kertaa tehtiin makeat versiot, sillä muut piirakat olivat paremminkin suolaisia vaihtoehtoja.
https://www.youtube.com/watch?v=MtWamRmlQ0c&feature=youtu.be
Kalakukko oli se erikoisuus, jota en ole aikaisemmin nähnyt. Kalana oli kirjolohi, fileoituna ja koko puolikas tulikin taikina täytteeseen, jossa kala jää keskelle näkyviin. Kalaa ei ollut etukäteen suolattu, joten tehtiin sille tunnin pikasuolaus ja poistettiin nahka sekä ruodot. Taikina tehtiin ruisjauhoista, joka hapatettiin lyhyessä ajassa. Parempi olisi tullut yön yli hapatuksella, mutta siihen meillä ei ollut aikaa. Vertailukohteena voisi pitää suomalaisen tattariblinin taikinan valmistusta. Kala valeltiin vielä voi, ja smetana seoksella, että sen väri muuttuisi kauniiksi paiston aikana. Meille tuli melko reippaasti taikinaa, joten Verapa pyöräytti nopeasti ylimääräisestä taikinasta vielä pari leipääkin.
Muutama kuva ei voi tietenkään siirtää tuoksuja eikä todellisuutta, mutta voitte mielikuvitellusti laittaa silmät kiinni ja tuoksuttaa tuoreen piirakan tuoksun ja samalla maistaa niiden herkullisen maun huulillanne.
Haapaveden ruokapaja / Kesäillan unelma, Ravintola Opinpuu koulutuskeittiö 27.6.2019
Aiheena: FOLK festivaalien alla pienimuotoinen välipala- / päivällisruoka
Menu: Pikkupizzat kolmella tapaa, Ruustinnanhovin juustosalaatti, runsas vihersalaatti
Juomat: Vesi, kotikalja, raparperisima
Haapavesi FOLK festivaalien artistivieraat Karjalan Tasavallan Karhumäen kaupungin kansalaisopiston harmonikkaorkesteri osallistuivat ”Kesäillan unelma” ruokapajaamme. Lisäksi paikallisia ja naapurikunnista asiasta kiinnostuneita ihmisiä osallistui siinä määrin, että meitä oli lopulta paikalla 39 henkilöä ruokapajassa. Olimme erikoisen iloisia siitä, että SVS Pohjois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Marja Malmi kunnioitti tapahtumaamme
Paikallinen yrittäjä huipputaitava kokki Satu Lundberg, joka mm. hoitaa paikkakunnan historiallisen Ruustinanhovin pitopalveluyritystä, lupautui ruokapajamme opastajaksi. On vain jotenkin niin ihailtavaa katsella ammattilaisen ohjausta. Ei ole väliä onko kyse pienestä vai isosta ryhmästä, hymyssä suin ohjaus tapahtuu, jopa hieman huomaamatta, ja yhtäkkiä kaikki on puurtamassa yhteisen aterian eteen hyvien ohjeiden ja sivusta annetun opastuksen myötä.
Jakauduimme kolmeen ryhmään siten, että salaattiporukka oli pilkkomassa raaka-aineita salaatteihin ja kasaamassa niistä lopulta valmiin salaatin. Toinen porukka hoiti taikinan, sen vaivaamisen ja muokkaamisen ja kolmas rakentamassa täytteistä valmiit pizzat. Keittiön isossa uunissa paistuikin sitten neljä pellillistä pizzoja käden käänteessä. Valmiit tonnikala-, kinkku- ja chorizopizzat, johon laitoimme oikein reilun annoksen juusto (olisiko tuplajuusto nimikkeellä pizzeriassa) laitettiin sitten kauniisti esille tarjoiluastialle. Kaikessa tohinassa Satu vei osan porukkaa kattamaan pöydän ja huppa heijaa ateria oli valmiina nautittavaksi vain noin tunnin valmistuksen jälkeen.
Nämä muutamat kuvat antavat aivan vääristyneen kuvan niiden mausta, ne näyttävät vain hyviltä mutta ne olivat aivan käsittämättömän herkullisia. Ja salaatit….waaau. Hyvä me!
Petroskoin ruokapaja / Makumatka Karjalaan, Yrittäjyyden opiston koulutuskeittiö 10.08.2019
Tämä toinen ruokapaja Venäjän puolella pidettiin Petroskoissa. Ensimmäinenhän oli edellisen vuoden joulukuussa Kostamuksessa. Tarkoitus oli alun perin tehdä matka omana osaston järjestämänä reissuna, suoraan Petroskoihin, mutta juuri koulujen alkaessa, ajankohta oli sen verran haastava, ettei saatu riittävää lähtijämäärää kokoon. Yhtä kaikki, matkaan lähdettiin Tilausmatkojen kanssa yhteistyössä, samalla hieman tutustumalla Karjalaan, Sortavalan ja Aunuksen kautta sekä pysähtymällä todella monen mielenkiintoisen nähtävyyden kohdalla. Lopulta kuitenkin saavuttiin määränpäähän ja päästiin varsinaisen ruokapajan kimppuun.
Aiheena: Makumatka Karjalaan
Alkuruoka: Kesäinen tomaattikeitto, katkarapu raguu ja rieska leipää
Pääruoka: Naudan sisäfilettä kalalla, kanttarellikastikkeessa, kylmäsavulohi salaattia ja karjalanpiirakat perunatäytteellä
Jälkiruoka: Tee ja puolukkapiirakka
Juomat: Vesi, mehu ja kvassi
Matkalle lähdettiin jo ani varhain torstaiaamuna Haapavedeltä kohti Petroskoita. Matka, joka oli sangen rikas nähtävyyksiltään Sortavalan ja Aunuksen kautta. Lisäksi pysähdyksiä Läskelässä, Impilahdella, Pitkärannassa, Salmessa, Vitelessä, Aunurissa, Kotkajärvellä, Prääsässä. Sortavalassa oli ensimmäinen yöpyminen ja Petoskoihin saavuttiin illansuussa seuraavana päivänä. Petroskoin kiertoajelun jälkeen siirryimme lopulta pitämään ruokapajaa Suomalais-Karjalaiseen ruokapajaan Yrittäjyysopistoon Nevaskaja kadulle. Reilun kolmenkymmenen henkilön porukka jaettiin kolmeen osaan siten, että Karjalan Tasavallan Tarmo Wasenius veti pääruoan joukkuetta ja Anri Kolehmainen salaatin valmistus tiimiä ja loput tulivat Ronald von Schulmannin keitto ja rieska valmistukseen.
Raaka-aineet tuotiin pääsääntöisesti suomesta, mutta tullisääntöjä noudattaen pyydettiin venäjän puolelta kaikki se mikä kasvaa maan alla tai missä olisi multaa. Melkoiset kantamukset siis mukana, joten kyllä muutama sana tullissa jouduttiin vaihtamaan. Koska matka oli pitkä, oli onneksemme bussissa kuitenkin pieni jääkaappi, saatiin turvattua joillekin tuotteille kuitenkin kylmäketjun säilyminen valmistukseen asti. Iloinen ja sydämellinen vastaanotto valmistuskeittiössä purki jännityksen, sillä oltiin hieman uuden edessä kuuluisan kokin ollessa meidän vastapelurimme venäjän puolella. Turhaan jännitettiin, lupsakka suomalainen kokin näköinen mies, josta huokui arvovalta ja ammattitaito oli meitä vastaanottamassa ja sinne katosi se mukava pieni jännitys.
Tilat olivat hieman haastavan ahtaat, mutta vanha sanonta ’sopu sijaa antaa’ oli täälläkin ihan totta. Pienen alkusepustuksen jälkeen alkoivat veitset heilua, kattilat porista ja kun myös lihan käristyksen jälkeen ”savu” oli laskeutunut, mukavaa kaksikielistä sorinaa kuului kolmesta eri työpisteestä. Tosi moni oli kiinnostunut itse ruoan valmistuksesta ja saatiin ihan reilusti ihmisiä tällä kertaa tekemään. Kielimuuri ei ollut haittoina sillä tulkit olivat koko ajan läsnä, lisäksi täällä pärjäsi myös suomen ja englannin kielen sekoituksella. Vähän taisi ainakin nuorempia tyttöjä alkuun jännittää tekeminen, sillä vauhtiin pääseminen tahtoi aluksi hieman takerrella.
Vähän ajan päästä alkoi tulosta kuitenkin syntyä. Ilman maistamatta en kuitenkaan oman tiimin tyttöjä päästänyt pälkähästä. Vähän taisivat olla epäileväisiä mitä tästä tulee, mutta niin vain kääntyivät suupielet ylöspäin maistettuaan tekemäänsä keittoa. Valmiita tuotoksia kannettiin tarjolle yksi kerrallaan odottavalle nälkäiselle, mukana olevalle porukalle. Kaikki siirryttiin yhdessä ruokailemaan ja maistelemaa aivan loistavasti onnistuneita, jopa ylistystä saaneita ruokia. Erinomaisesti onnistunut ruokapaja. Kuvat kertovat sanoja paremmin, joten tässä muutama ja linkeistä löydätte lisää kirjoitusta ja kuvia, miten venäjän puolella kokivat tapahtuman.
Kalitka hankkeen sivulla
Karjalan Tasavallan tiedekeskuksen sivulla
vkontakte Kalitka-hankeen sivulla
Art shater
http://artshater-ptz.ru/events/masterklasspoprig.html
Karjalan Sanomat
Ruokapaja Haapaveden Noran opetuskeittiössä 30.8.2019
Aiheena: Yrtit ruoanvalmistuksessa
Alkuruoka: Kaparukka keitto (kuore- eli norssikalasta)
Pääruoka: Porsasnoisetit yrttikermakastikkeella
Lisukkeet: Yrttilohkoperunat, vihersalaatti, suolasienisalaatti
Jälkiruoka: Omenapiirakka vaniljakastikkeella / kahvi ja tee
Juomat: vesi ja mehu
Noran keittiössä oltiin taas kerran varmoissa käsissä Raili Heikkilän johdolla. Karjalan Tasavallasta oli tullut delegaatio Belomorskista ammatin- ja kulttuurinvaihto asioissa Haapavedelle sekä osallistumaan myös tämänkertaiseen gastronomisen kulttuuriruoan valmistus- ja vaihtopajaan. Olimme lisäksi saaneet Petroskoista vieraaksemme kuuluisan bloggaajan, jonka taiteilija nimi on Nasto. Oikealta nimeltään Nasto on Anastasia Shibanova. Nasto toimi Venäjän puolen keittiön opastajana ja Raili meidän Suomalaisten puolen. Tehtiin taas kahta ruokalajia, joista toinen on Karjalasta ja toinen Suomesta. En ole aikaisemmin syönyt kuivatetusta kalasta muuta kuin jouluisin lipeäkalaa, joten uusi kokemus odotti Kaparukka nimisen keiton kanssa.
Alussa oli hieman säpinää keittiössä, ennen kuin saatiin tiimit jaettua ja ohjeistettua, kuka on mitäkin osaa tekemässä. Lähtökohtaisesti tehdään aina ristiin ruokia, eli venäläiset suomalaista ja suomalaiset venäläistä ateriaa. Aikaa oli varattu pari tuntia valmistukseen ja se kyllä tarvittiin, sillä melko monta eri osiota kuului tämän kertaiseen ateriakokonaisuuteen. Ruokapajaan osallistui 32 henkilöä.
Porsaan noisetit ovat sangen tuttuja, joten varma valinta lisänä yrttilohkoperunat, olivat hyvin onnistuneita, no ehkä hieman suolaa lorahti usean kokin huseeratessa. Yrttikermakastike korosti makua oikein hyvin. Vihersalaatti, kuten myös sienisalaatti onnistuivat mainiosti. Sittenpä se Kaparukka keitto. Se herätti kahta mielipidettä, toiset pitivät ja toisille oli hieman uudenlaista. Itse pidin oikein paljon mausta. Kalan koostumus oli miellyttävän purutuntuman vuoksi hyvä ja maku oli erinomainen. Keittoa voi syödä lämpimänä tai kylmänä. Jos syödään kylmänä, laitetaan lisänä smetanaa. Kuulemma erinomaista syömistä ”dagen efter” aamuna. Aterian kruunasi herkullinen omenapiirakka vaniljakastikkeella ja tietenkin kahvia ja teetä. Taas kerran onnistunut ja ylistystä saanut ruokapaja.
Ruokapaja Opinpuun keittiössä 13.11.2019
Aiheena: ”Oi Haapavesi”- Perinneruokapaja
Alkuruoka: Klimppikeitto (myös lihaton versio)
Pääruoka: Ohra-kaalikääryleet, ruskistetut lanttu- ja porkkana kuutiot (suikaleet)
Lisukkeet: Lohkoperunat, raastesalaatti, sienisalaatti, ruskea kastike, puolukkahillo, rasvarieska
Jälkiruoka: Lappapuuro, kerma, sekä kahvi / tee, Hakalaxin omenapiirakka ja vaniljakastike
Juomat: Vesi ja mehu ja maito
Tämän pajan tarkoituksena oli kehittää Haapavedelle perinneruoka brändi. Apuna käytettiin entisen emäntäkoulun Nora Pöyhösen tehdystä kirjasta Ruustinnan matkassa olevia reseptejä sekä muita vanhoja paikallisia Pohjois-Pohjanmaalaisia reseptejä. Monien reseptien joukosta valikoitui nyt kovin yleisesti pidetty ja ylistetty ”klimppisoppa” jossa perunoiden sijaan käytetään vehnästä tehtyjä taikinapalloja. Ohratäytteiset kaalikääryleet, joita myös kutsuttiin kaalidolmeiksi ovat todella herkullisia, eikä jauhelihaa riisin kanssa aina tarvitse, kuten kaalikääryleissä useimmiten on. Lappapuuro, joka myös tunnetaan vispipuuron nimellä, on luonnollisesti puolukasta ja mannapuurosta tehty kuohkeaksi vatkattu herkullinen jälkiruoka. Se laitettiin tarjolle hieman nykytrendin mukaisesti ja siinä koristelussa auttoivat leipuripuolen opiskelijat. Vaan, kun kuvia katsotte, niin uskotte varmaan ulkonäkö ei varmaan makua heikentänyt; upeita luomuksia ja herkullisen makuisia. Rasvarieska on hieman paksumpi kuin normaali ohrarieska, ja siihen käytetään paistettaessa pieniä silavan paloja tuomaan rasvaisuutta, rieska nautitaan luonnollisesti oikean voin kanssa, joka voi olla vaikka hieman suolaisempaa versiota lisäämään makunautintoa.
Valmis ateria tarjottiin Kulttuurikauha hankkeen johtoryhmälle, joka kyllä ylisti ylistämistään aterian herkullisuutta, eikä jättänyt kertomatta kokouskäytännöstä mediassakaan. Hienoa, että onnistuttiin tuomaan hyvää mieltä myös tälle foorumille.
Ruokapaja Noran opetuskeittiössä 24.11.2019
Aiheena: Ruustinnan ateria
Alkuruoka: ei alkuruokaa
Pääruoka: Porsaan paisti kermakastikkeessa
Lisukkeet: Kokoperunat uunista, savulohisalaatti ja pikkurieskat
Jälkiruoka: Puolukkarahka, kahvi ja tee
Juomat: Vesi ja mehu ja maito
Aihe perustuu JEDU yksikön Noran koulutuskeskuksen vieressä olevan komean Ruustinnanhoviin. Ruustinna Nora Pöyhösen 1800 luvun lopussa perustaman Haapaveden Kasvitarha- ja keittokoulun, myöhemmin emäntäkoulu, kirjaan ”Ruustinnan matkassa”, jonka on kirjoittanut Ritva Joki-Kolehmainen ja Liisa Majava. Kirjassa on historian lisäksi monia sen ajan reseptejä, joita nyt hieman muokattuna keittiömestari Satu Lundbergin ohjauksessa valmistettiin. Porsaan paisti muuttui hieman raaka-aineena olleiden porsaan sisäfileiden vuoksi noiseteiksi, mutta maulla on kuitenkin pyritty jäljittelemään reseptiikkaa.
Ruokapajaan tuli tällä kertaa tusinan verran keittiötyöntekijöitä ja porukka jaettiin kolmeen osaan. Osa valmisti jälkiruokaa, osaa pääruokaa ja muut salaatteja ja leipiä. Aikaa oli varattu pari tuntia, sillä ruokailua seurasi musiikki konsertti, jota samoihin ruokailu tiloihin tuli esittämään Spiritual Seasons folk yhtye Muurmanskista. Soittajien oli tarkoitus alun alkaen olla mukana ruoan valmistuksessa, mutta rajamuodollisuudet veivät tällä kertaa niin paljon aikaa, että he ehtivät juuri parahiksi syömään ennen esitystään.
Satu on aina iloinen ja hänen kanssaan työskentely on tosi mukavaa. Niinpä koko ateria oli melko huomaamatta saatu siihen pisteeseen, että kaikki oli enää vain kattausta vaille. Kyllä taas kerran yllätimme monen ihmisen meidän ruokapajallamme, ja mitä mukavinta onkaan, kun kuulee ihan nuorenkin ihmisen suusta: hei Rolle kyllä saat pitää sen paistinkääntäjä merkkisi, on tämä niin hyvää.
Ruokapaja Kostamus hotelli Nord 07.12.2019
Aiheena: Paikallisten ruokareseptien vaihto, Kostamus-Haapavesi
Haapaveden reseptit:
- Kinkkukiusaus
- Savulohikiusaus
- Juustosalaatti kermaviilikastikkeella
- Joulutortut
Kostamuksen reseptit:
- Tsaarin salaatti
- Karjalainen vene
Venäjän puolella ulkopuolisilla ei ole mahdollista saada lupaa valmistaa ruokaa ravintolan keittiössä. Tällä kerralla kuitenkin yhden kokin sallittiin käydä viemässä kiusaukset uuniin. Tästä syystä varsinainen ruokapajan ruoan valmistus tehtiin ravintolasalin puolella, joka onnistui oikeastaan ihan hyvin. Pöytätason korkeus oli hieman haittana, mutta muuten saatiin kaikki tehtyä, kuten oli ajateltukin.
Paikkana oli hotelli Nordin keittiö ja sieltä meidän kanssamme reseptien pohjalta ruokaa tuli tekemää Anya. Raaka-aineitakin oli hieman haasteellista viedä Suomesta, sillä vientimääräykset tullissa ovat sangen tiukat, eikä oikeastaan mitään mikä kasvaa maassa saa sinne raakana viedä. Meille tietenkin kiusausten pääraaka-aine peruna on siis kiellettyjen listalla. Mahdollista oli kuitenkin viedä valmiiksi pilkottuja pakastettuja perunoita, joten toimimme sen mukaisesti. Valmistettiin kiusauksia kaksi, joista toisessa oli kinkkukuutioita ja toisessa kylmäsavulohta. Salaattiin oli myös varattu valmiiksi pussitettua pestyä salaattia, johon lisättiin tomaattia, viinirypäleitä, omenakuutioita sekä fetajuustoa. Kermaviiliin tehtiin sinapin kanssa yksi kastike versio ja toiseen käytettiin paprikapohjaista majoneesia. Jälkiruoan joulutähtiin käytettiin myös valmista voitaikinaa ja luumuhilloa.
Vastapuolen reseptiin Tsaarin salaattiin tuli monenlaisia mereneläviä sekä valkosipulia, jotka sekoitettiin smetanaan. Muotin kanssa prässättiin nätiksi lieriöksi ja päälle forellin mätiä. Kaikki pilkottiin ihan pieneksi ennen sekoitusta smetanaan, jota ei ollut liikaa, että seos pysyi hyvin kasassa, kun muotti poistettiin. Pääruokaan Karjalainen vene tuli lehtitaikina pohja. Siihen laitettiin pohjalle perunamuussia, haudutettua lihaa (porsasta). Tämä taitettiin veneen muotoiseksi, jonka jälkeen lisättiin suolakurkkusuikaleet ja juusto. Veneet voideltiin kananmunalla, jonka jälkeen ne laitettiin sitten uuniin paistumaan.
Kaiken kaikkiaan tämä hieman kiireessä pidetty ruokapaja oli sangen mielenkiintoinen ja valmiit ruoat olivat kyllä erittäin hyvän makuisia. Mausteiden käytön suhteen oltiin hieman varovaisia. Suolan käyttö on maun antajana näissä kaikissa ruokalajeissa todella tärkeässä asemassa ja sen kanssa on oltava tietenkin tarkka; pois sitä ei saa, mutta lisätä voi hyvinkin.
Ruokapaja Kalajoki JEDU 16.01.2020
Aiheena: Venäläinen keittiökoulu
Alkuruoka: Sillisalaatti (silli turkin alla)
Pääruoka: Borssi keitto
Lisukkeet: Leipä ja smetana
Jälkiruoka: Rahkapaistos, tee
Juomat: Vesi ja mehu
Talven kylmimpään aikaan, tai piti olla niin, lämpötilan kuitenkin vaihdellessa nollan molemmin puolin, kelin ollessa pimeän sateinen ja synkkä, matkamme taittui Kalajoen Venäjä viikon ruokatapahtumaan JEDUN keittiötiloihin. Jonkun verran tehtiin esivalmisteluja, sillä perinteisen ruokapajan kestäessä vain muutaman tunnin, ei olisi ollut aikaa keittää borssi keiton pohjalientä useampaa tuntia. Taiteillen siis keittokattila auton kyytiin ja kaikki mahdolliset hankitut raaka-aineet matkassa kohti vuoden ensimmäistä rukopajaa.
Esivalmistelut ja keittiöön tutustumiseen varattiin tunti aikaa ja kyllä se aina täpärälle menee. Kaikki paikat ovat aina hieman erilaisia ja koska astia sekä kaikki muuta padat, kattilat veitset ja vimpaimet, tulee palauttaa omille paikoilleen, on käytävä läpi mikä missäkin on. Pöydät koristellaan ja kaikki laitetaan valmiiksi, kun osallistujat saapuvat. Olimme varautuneet jopa 50 osallistujaan, mutta kolmenkymmen paikkeille jäi tulijat tähän tilaisuuteen. Jaettiin porukka ryhmiin ja alettiin valmistella alku- pää- ja jälkiruokaa omissa tiimeissä. Tämä on aina se mukava vaihe, kaikilla on kiire, kova puheen pulputus monella kielellä ja vaikka näyttää siltä, ettei tästä sittenkään ehkä valmista tule niin kappas vain, kohta on kaikki valmista ja aletaan maistella tuotoksia. Onnistuimme taas kerran, todella hyviä kaikki ja ehkä erikoisesti sillisalaatti ole nyt parempaa kuin ensimmäisellä kerralla, koska silliä oli oikeasti paljon enemmän. Miksi aina arvostelen onnistuneeksi? Kun kuvat julkaistaan, alkaa puhelimet soimaan viestintä välineet piipata: meille kanssa! Ja mehän tulemme.
Ruokapaja Pietarin hotelli Moskovan ravintola Vosem 02.02.2020
Aihe: Pietarin ruokapaja
Menu: Hotellin keittiömestarin amuse bousche, kinkku-juusto-makaronisalaatti, kaalikääryleet venäläiseen tapaan.
Juomat: Mehu, vodka
Ruokapajamatka liittyi Pietarissa SVS koko Suomen osastojen yhteisen Vetävä-Venäjä tapahtumaan. Samaan ajankohtaan pidettiin Inkerin liiton toimesta Maatuska-paja. Agalotovissa musiikkiopisto osallistui musiikkifestivaaliin ja Haapaveden opisto neuvotteli toiseen Tulan hankkeeseen liittyvässä tapaamisessa. Kaikki Haapaveden osaston toimesta järjestettyjä. Näitten takia Haapavedeltä lähtikin melkoinen delegaatio matkaan, 13 henkilöä. Itse tapahtumassa oli mukana vajaa 140 osallistujaa. Paikallisesta Inkerin liitosta ja tapahtuman SVS väkeä osallistui ruokapajaan vajaa parikymmentä henkilöä (pienten tilojen vuoksi).
Ruokapajan varsinainen ruoan valmistus tapahtui keittiötilojen ulkopuolella, jonne keittiömestari oli kattanut kauniisti pöydän ja järjestänyt kaksi erillistä työpistettä työskentelyä varten. Muistattehan, ettei Venäjällä ole mahdollista ulkopuolisten päästä keittiöön. Keittiön, tai oikeastaan keittiömestarin, tervehdys oli myös valmiiksi katettuna tullessamme ja kaikille osallistujille oli laitettu esiliinat, hanskat ja päähineet tuolien kaiteille odottamaan saapumistamme.
Perinteisesti jaettiin pajan väki kahteen ryhmään: venäläiset tekemään suomalaista osiota ja suomalaiset vastaavasti venäläistä. Venäläinen keittiömestari ja kokki näyttivät mallia, miten kaali saadaan keittämisen jälkeen sopivan pehmeäksi koputtelemalla lusikalla lehden paksumpaa keskiosaa ja kuinka kääryle kääritään. Valmiit kääryleet toimitettiin keittiöön paistettaviksi. Salaatin tekoon Suomen puolen keittiötaitajat opastivat minkä muotoisiksi raaka-aineet leikataan, jonka jälkeen veitset sitten vain heilumaan. Makaronit oli jo keitetty valmiiksi keittiössä, kuten myös pakasteherneet sulatettu. Nämä olimme toimittaneet hieman etukäteen, että ehtivät valmiiksi. Kaiken leikkaamisen jälkeen tuunattiin hieman majoneesia makeuttamattomalla sinapilla, suolalla ja pippurilla, jonka jälkeen kaikki sekoitettiin. Annokset laitettiin tarjolle muotin avulla ja lisänä pieni koriste. Keittiöstä taikoivat meille vielä kauniin vihreän yrtti öljyn, jolla viimeisteltiin annos. Samoin kaalikääryleitä oli hieman koristeltu lautasille, kastikkeilla tomaateilla ja yrteillä.
Annokset nautittiin yhdessä, mukavan puhesorinan säestyksellä ja venäläiseen tapaan kokonaisuuteen kuului tietenkin vodka snapsi. Oikein mukava onnistunut ruokapaja, ilman kova hälinää ja kiirettä ja maut tietenkin aivan upeita.
Linkki kaalikääryleen täytöstä ja pyörityksestä.
https://www.youtube.com/watch?v=h95wOXlEZhs
Ruokapaja Haapaveden Kopsalla 22.02.2020
Aihe: Blinikonsertti laskiaisena
Menu: Klimppikeitto, rasvarieska, täytetyt venäläiset blinit, suomalaiset pika blinit tattarijauhoista usealla lisukkeella
Juomat: Vesi ja mehu, kahvi ja tee
Nyt jo perinteeksi muodostunut laskiaisruokapaja Haapaveden Kopsan talolla muodostui melkoiseksi yleisömenestykseksi. Paikalle saapui kaikkiaan 49 osallistujaa, joista 16 oli musiikkiryhmään kuuluvia esiintyjiä. Kopsan keittiö, on melko pieni, joten tiiviiksihän tuo tunnelma siellä muodostui. Jouduttiin hieman tuuraamaan, että halukkaat pääsivät ruokapajan ruoan valmistukseen osallistumaan. Ajan ollessa rajallinen oli tehtävä etukäteisvalmistusta jonkun verran, ja se oli ajan voittamiseksi blinien paistoa. Koska hellatilaa oli rajallisesti, ei voitu laittaa niin montaa astiaa kerralla piisille, että ehtisi valmiiksi ruokailuun. Blinin paistoa ei voi nopeuttaa, mutta osan pystyi tosiaan paistamaan etukäteen ja sitten loppuja sen verran kuin ehtii sitten pajassa tehdä.
Jaettiin taas tekijät ryhmiin ja siitä lähti taas vispilät heilumaan, kauhat kopsumaan ja pannut tirisemään. Haapavetistä perinneruokaa parhaimmillaan, hirviklimppikeittoa valtava kattilallinen kiehumassa yhtäällä sekä rasvarieska taikinan tekoa toisaalla. Venäläisiä lättyjä oli paistumassa mutta suomalaisten blinien tekoa hieman viivytti sulakkeiden poksahtelu suuren kuorman alla. Kaikki saatiin kuitenkin tehtyä sovitusti ja ruoat katettiin seisovaan pöytään, josta kukin kävi mieleisensä noutamassa. Kahvin ja teen kera nautittiin sitten Petroskoilaisen ryhmä Gornitsan laulu- ja tanssiesityksistä. Mukava yhteinen perinnerikas laskiaisen vietto taas kerran, josta paljon kiitosta sekä oman väen, että vieraiden parista saatiin ansaitusti kuulla.
Ruokapaja Haapaveden Ruustinnanhovi 24.04.2020
Vaikka koronaepidemia oli huipussaan, halusimme kuitenkin pitää yhden ruokapajan, jossa tehtiin pienellä kolmen hengen porukalla Vappu herkkuja. Kokoonnuimme kauniin Ruustinnahovin tiloihin, jossa emännöi ”Ruustinna” Satu Lundberg. Tarkan käsihygienian ja kokoontumismääräysten mukaisesti uskaltauduimme tekemään vapun oleellisimpia tuotteita: munkkeja, simaa, lihapullia ja perunasalaattia. Lisukkeina meillä oli aikaisemmin tehtyä pikkelöityjä tomaatteja ja purjosipulihilloketta. Tehtiin myös lyhytfilmi pajasta, joka tässä alla linkkinä.
Ruokapaja Pikinikille toukokuussa 08.05.2020
Vielä meitä hieman rasittaa koronavirus, vaan mehän emme anna periksi. On kuitenkin noudatettava kaikenlaista varovaisuutta, kuten valtiovalta on meitä ohjeistanut. Tästä syystä olemmekin tällä kertaa tehneet ruokapajaa kahdessa eri paikassa ja lopulta yhdistäneet tuloksen kauniissa rantamaisemassa, Mirvan ja Ronaldin kotipihan terassilla ja kodassa. Diana on valmistanut kotonaan Saslikin ja koristellut esillepanolaudan Mirvan kanssa. Ronald valmisti röstiperunaa omalla kuistillaan auringonpaisteessa, tosin sää hieman kiukutteli, eikä näyttänyt parastaan. Loppufilmauksen kanssa oli vaivana hieman haastavia ylimääräistä ääniä, kas naapuri innostui juuri leikkaamaan Terijoen salava-aitaustaan moottorisahalla. Ikinä ei juuri mitään alueella tapahdu, mutta annahan olla, tien tasoittaja – valtavalla tiejyrällään – oli ajatellut, että juuri nyt on hyvä aika tasoittaa tietämme. Kaiken kukkuraksi toinen lähinaapureista, katsoi parhaimmaksi kerätä ruohonleikkurilla pihaan varisseet lehdet. Ääntä siis mahtui joka suunnalta. Kaikesta selvittiin ja videomme on nähtävillä alla olevan linkin kautta.
Ruokapaja Pikkumehtä 28.05.2020
Melko tuulisena päivänä kokoonnuimme Pikkumehtän tilalle, jossa emäntä Asta Jauhiainen otti meidät ystävällisesti vastaan. Tänään oli tarkoitus tehdä lyhyt video maatilamatkailusta tälle pienelle tilalle, ja samalla tehdä nuotiolla ruokaa.
Ensin teimme videoon liittyvät kuvaukset eläinten luona, jonka jälkeen siirryimme autolla joen rantaan, missä oli tarkoitus hieman meloa kanooteilla, ja samalla valmistaa nuotion loimussa lohta sekä keittää padassa juureksia. Isäntä oli edellisenä iltana nikkaroinut mahtavan näköisen pöytätason todella leveästä tuppeen sahatusta laudasta, joten kaikelle ruoalle, sekä valmistukselle oli hyvin tilaa. Ensin kuorittiin ja pilkottiin juurekset, jotka siirrettiin mausteineen pataan. Nuotion tultua kunnon roihuun laitettiin laudalle puutapein kiinnitetty kala sen loimuun valmistumaan. Pata sai myös paikan sopivan kiven päällä, joten nuotio palveli samalla kahta kohdetta yhtä aikaa. Kun ruoka oli valmistumassa, uskaltautui yksi pariskunta kokeilemaan kanoottia Asta emännän ohjauksessa. Eivät kastuneet, hienosti meni, eikä tuuli vaikuttanut niinkään melomiseen kuin ruoan laittoon, jossa jouduttiin taiteilemaan, että loimut osuivat oikeaan kohteeseen ja saatiin ruoka kypsymään. Lopuksi laitettiin vielä leipäjuustoa lämpenemään kermaseokseen, jota tehtiin jälkiruoaksi. Oikein mukava kokemus kaikkineen, sekä oppimismielessä että herkuttelun merkeissä.
Suomalainen Juhannus / Finska sapuska projekti Nro1/ 13.06.2020
Tähän tapahtumaan valmistauduttiin kotikeittiöissä sekä paikan päällä makkaran paistolla. Tämä on yksi osa videosarjaa, jossa esitellään Suomalaisia juhlia tai tapahtumia, nyt juhannusjuhlan saunailottelua. Ruoaksi oli tehty mitä tavanomaisempaa juhannusaaton perinnettä noudattaen, jossa oli uusia perunoita tillillä ja voita, silliä erilaisia salaatteja ja makkaraa. Tilaisuus pidettiin Haapaveden kauniissa Kylpyläsaaren VIP saunassa ja sen terassilla. Veden äärellä päästiin vielä luonnollisesti uimaan. Saunaan oli tehty vihta ja ovenpielet koristeltu koivuin. Kauniilla kesäneidoilla oli päässään hienot kukkakranssit, ainoastaan lavatanssi enää puuttui, mutta tunnelma korvasi senkin. Saunottiin ja syötiin ja saunaan oli tietenkin tehty vihta.
Ruokapaja JEDU Voimaa vehreydestä 10.06.2020
Nyt nyt nyt! Tässäpä oli kerrassaan loistava aihe ruokapajalle sillä eikö yrtit, jos mitkä, ole meille kaikille aivan ilmainen voimanlähde, kunhan vain lähdemme luontoon niitä keräämään. Ensin on vain varmistettava, että varmuudella tunnistaa kasvit, sillä vaikka normaalisti käytetyt yrtit ovat vain yhden käden sormin lueteltavissa, käyttää voi lukuisia kasveja. Aivan uskomattoman montaa lajiketta löytyy, hyviä ravitsevia ja terveellisiä yrttejä. Kannattaa siis opetella ja aloittaa vaikkapa uusi harrastus niiden merkeissä.
Ruokapajamme oli tehty opetusvideon malliseksi, yritysmainos klipiksi. Opettajan reseptien ja ohjeiden mukaan valmistettiin:
- Voikukanlehti/jäävuorisalaatti, yrttiöljyllä
- Nokkoskeitto, keitetyillä kananmunilla
- Villikalarullat (ahven)
- Yrttimuhennoksella täytetyt herkkusienet
- Uunijuurekset
- Yrttinen mustikkarahka
- Maustettu vihreä tee
Hankkeen ohjausryhmä oli kutsuttu aterioimaan ennen kokoustaan. Alkuun hieman varovaisin maisteluin, lopulta kaikki söivät annokset hyvällä ruokahalulla. Uskomattoman hyvää kaikista tuli, vaikka aluksi hieman skeptisesti raaka-aineisiin suhtauduttiin. Kannattaa kokeilla, jäätte koukkuun.
https://www.youtube.com/watch?v=8cV78GmGWwE&feature=youtu.be
Osaston Venetsialaiset 28.08.2020
Länsisuomen rannikkoalueen perinteistä Venetsialaisjuhlaa vietetään elokuun viimeisenä viikonloppuna, huvila- ja veneily kauden päätösjuhlana. Juhla on Suomessa reilut 100 vuotta vanha perinne, joka oletettavasti on saanut alkunsa muinoin Venetsiassa vietetyn valon- ja tulen juhlan mukaan, jonne Kiinasta ensimmäisenä ajautui kiinalaiset ilotulitteet. Merikaupan myötä se levisi myös Suomeen, satama- ja rannikkokaupunkeihin, jossa juhlaa vietetään edelleenkin.
Meillä Haapavedelläkin haluttiin viettää laidun- ja kesäkauden päättäjäisiä Venetsialaistyylisesti. Samalla, kun kuvattiin Kylpyläsaaren markkinointivideota, jossa Haapaveden osasto on osatoteuttajana, päätettiin pitää omat Venetsialaiset ja kytkeä se mukaan saaressa pidettävään loppuillan country orkesteri ’Puolitaival Companyn’ esiintymiseen, saaren kesän päätösjuhlassa. Osasto järjesti myös koko saareen ilotulituksen Venetsialaisjuhlan tyylisesti. Ruokia oli valmistettu piknik tyylisesti ja sitä tuotiin omista keittiöistä mutta osa myös Ruustinnanhovin Sadun valmistamana. Syötiin ja laulettiin reilun 20 henkilön voimin. Tapahtumaa tulemme varmasti jatkamaan tulevina vuosina perinteenä.
Suomalaisen ruoan päivä 04.09.2020
Tämän päiväisen ruokapajan aiheena oli Suomalainen arkiruoka. Ruokaa valmistettiin vanhassa tuvassa Haapaveden Rytkynkylässä, jonne vieraanvaraiset isäntämme Alli ja Hannu Rytky antoi meidän tulla tekemään perinteistä arkiruokaa.
Olimme suunnitelleet päivän ruokalistan siten, että siihen kuului pääruokana peruna-jauheliha-laatikko, kaksi erilaista salaattia: vihreä arkisalaatti ja punajuuriomena salaatti. Ensimmäiseen salaattikastikkeeksi öljypohjainen- ja toiseen kermaviilipohjainen kastike. Jälkiruoaksi valittiin syksyinen puolukka- kiisseli kermavaahdon kanssa.
Tehtiin tähän myös hieman pidempi videointi, jossa näytetään kaikille kiinnostuneille eri työvaiheet, raaka-aineet ja lopputulos. Ruoka maistui ja isäntäväki kehui valmistamaamme päivällistä maittavaksi. Suomalaisen ruokapäivän kunniaksi Kulttuurikauha hankkeen siivittämänä!
Paakkila Taiteiden Yö 05.09.2020
Poikkeusolojen takia Haapaveden kaupunki oli perunut kaikki perinteiset Taiteiden Yö tapahtumat vuodelta 2020. Syyskuun alussa vakiintuneessa tapahtumassa paikallisella SVS osastolla on ollut merkittävä rooli, järjestäen vuosittain useita eri toimintoja tapahtuman yhteydessä. Tänäkään vuonna emme halunneet tuottaa pettymystä, vaan järjestimme yhteistyössä seurankunnan kanssa, ja Kulttuurikauha-hankkeen myötä, pienimuotoisen oman tapahtuman vanhan pappilan ’Paakkilan’ pihassa. Varsinainen ruokapaja ei nyt ollut kyseessä, sillä piirakan valmistukseen saimme apua seurakunnan emännältä Mirva Jantuselta, joka valmisti maittavan kasvispiirakan ’Ruustinnan matkassa’ kirjan reseptin mukaan. Omaa versiotamme tomaattikeitosta, syksyn kunniaksi lisätyllä ekstra valkosipulilla, kokkaili meille Rolle. Tilaisuudessa kuultiin runonlausuntaa kauniin musiikin säestyksellä. Tilaisuuden perinteitä noudattaen Diana lauloi Kalle Luomajoen säestyksellä. Lyhyen tapahtuman esitelmän pitivät Liisa Majava ja Ritva Joki-Kolehmainen. Heidän esitelmässään käsiteltiin ruustinna Nora Pöyhösen elämää, johon myös liittyy edellä mainittu kirja. Ruustinna Alexandra Eleonora Pöyhönen os. Europaeus (1849–1938) oli merkittävä henkilö aikanaan Haapavedellä. Hän perusti vuonna 1892 Kasvitarhan ja keittokoulun. Kirjassa on mainittu ruustinnan elämäntyöstä hänen olleen koulun perustaja, opettaja, puutarha-alan kehittäjä sekä tasa-arvon edistäjä. Liisa ja Ritva toivat esille monta uutta mielenkiintoista asiaa ruustinnan elämästä, kirjan ulkopuolelta.
Syksyinen Korkatti 23.09.2020
Kauniina kuulaana syyspäivänä on poikkeuksellisen lämmintä. Villa Korkatissa tehdään yrityksen mainosvideota, joka kuuluu yhteen Kulttuurikauha hankkeen ja SVS Haapaveden osaston osajärjestelyn piiriin. Olemme olleet mukana kaikissa matkailukohteiden mainosvideoissa sekä järjestelemässä, että toteuttamassa videoita. Nyt on Korkatin vuoro. Teemme samaan yhteyteen myös ruoanvalmistusvideon Korkatin luontopolun laavulta. Videossa on lyhyt kuvaus mistä paikasta on kyse.
Laavun nuotiopaikalla ruoan laitossa on hieman omia haasteita, mutta kyllä on hienoa olla ulkoilmassa, nuotion savussa kokkaamassa. Tunnelma on todella poikkeava normaalista keittiöstä. Teemme osan valmistuksesta suoraan avotulella, mutta käytämme apuna kaasuhellaa, sillä nuotio vaatii aina omat astiansa. Ne nokeentuvat, eikä samoja kattiloita ole enää mukava käyttää kotikeittiössä. Valurautainen paistinpannu on toki ollut jo pitkään – kuten myös nokikahvipannu – avotuli käytössä.
Tällä kertaa olemme valinneet syksyn teeman mukaisesti keitoksi riistakeittoa, joka nimettiin ”Hirvenliha patakeitoksi”. Jälkiruokakin nimettiin tunnelman mukaisesti ”Metsäjälkkis” nimiseksi. Jälkiruoka on todella herkullista: tuoreita karpaloita ja kinuskikastiketta ja toisena kuulaaksi sokerissa paistettuja omenalohkoja, myös se kinuskikastikkeessa. Hirvikeittoon on löytynyt hieman liiankin hyvä pala petite tender lihaa, mutta kun nyt tehdään, niin tehdään sitten myös hyvää. Perunoiksi löytyi omasta maasta Mozart perunalajiketta, joka on kuoren väriltään punainen. Väristään huolimatta se ei ole jauhoisen uuniperunan Rosamundan kaltainen, vaan erinomainen niin maultaan kuin keittämisen kestävyydeltään. Tällaista siitä sitten tuli, tunnelmallista ja herkullista.
Kuvaukset 14.10.2020 ’Suomalainen syksy’ festivaalipäivään (25.10. Karjalassa)
Keskiviikkona aloitettiin aamupäivällä filmaus ja ruoan valmistus kauniissa Ruustinnanhovin tiloissa. Alkuvalmisteluihin kuuluu filmauslaitteiston pystytys ja viritys, johon itsellämme ei ole muuta osaa, kuin kertoa missä ja mitä tulemme tekemään. Tämä ruokapajan tarkoitus oli tehdä mallivalmistus eri ruokalajeista, jotka sitten esitetään Karjalassa useammalla paikkakunnalla (Kontupohja, Petroskoi ja Kostamus) ’Suomalainen syksy’ festivaaleilla 25.10.20. Siellä vastaavasti tehdään samanlaiset annokset, videon opastuksella. Tämä järjestely on vallitsevan poikkeustilan vuoksi, koska emme pääse itse paikan päälle pitämään ruokapajaa.
Tämän aterian kokonaisuuteen kuului alkuruokana Suppilovahverokeitto, joka toimii samanlaisella ohjeistuksella vain sieniä vaihtamalla. Tällä tavalla saadaan helposti keitto eri makuiseksi ja sitä kannattaa kyllä kokeilla. Koristeeksi ei löytynyt persiljaa eikä basilikaa, mutta uskokaa tai älkää fenkolin varsi antoi yllättävän mukavan lisämaun. Keiton kanssa kahta erilaista patonkia. Toisessa lisättynä hieman voita ja oreganoa mausteeksi, valkosipuli käy myös erinomaisen hyvin tähän. Pääruokana täytetty lihamureke (herkkumureke), kananmunaa kuullotettua sipulia ja pekonia. Färssin (murekkeen) lisukkeena Punajuuri-aurajuustovuoka. Jälkiruoaksi Puolukkapiirakkaa ja kahvia.
Tällä kertaa ei ateriaan kuulunut laisinkaan perunaa, eikä salaattia. Kastikkeen jäätyä tällä kerta taka-alalle, sopi kuitenkin sienikeitto aivan mainiosti kastikkeeksi.
Maukas Haapavesi hotelliravintola Haapakannel 26.11.2020
Tämänkertainen ruokapaja päättää Maukas Haapavesi kuuden markkinointi videosarjan. Nämä aikaisemmat ovat olleet:
- Ruustinnahovi 24.04.2020
- Pikkumehtä 28.05.2020
- JEDU Voimaa vehreydestä 10.06.2020
- Venetsialaiset Kylpyläsaari 28.08.2020
- Syksyinen Korkatti 23.09.2020
- Maukas Haapavesi hotelliravintola Haapakannel 26.11.2020
Kulttuurikauhahanke, jota osastomme on toteuttanut, on tällä halunnut kantaa kortensa kekoon matkailun edistämiseksi kauniissa viihtyisässä kotikaupungissamme Haapavedellä. Videoitamme on seurattu niin kotimaassa kuin venäjän puolella, ja siitä olemme saaneet paljon positiivista palautetta. Kiitos siitä kaikille, näitä videoita on ollut mukava tehdä.
Tämän kertainen ruokapaja:
Videokuvaaja saapui paikalle jo heti aamusta ravintolan keittiöväen tullessa paikalle videoidakseen hotelliravintolan omistajan osuutta ja samalla viritellä laitteistoa paikalleen ruoan laittoamme varten. Yhteistyössä ravintolan oma kokki Erika ja osastomme Ronald valmistivat alku- ja pääruoan. Jälkiruoaksi kermakakun loihti Marina, joka kuuluu Kulttuurikauhan omaan väkeen. Hotellin ravintola toimii alueen lounasravintolana, joten se loi pienen haasteen siihen, että emme olisi jaloissa häiritsemässä lounasruoan valmistusta. Todellisuudessa ravintolan tilat ovat valtavat, joten se ei onneksi tuottanut mitään hankaluutta.
Alkuruoka on tomaattikeitto, joka sai tässä hankkeen aikana nimekseen Haapasoppa. Se onkin ollut meillä monta kertaa valikoimassa, mutta jotenkin maultaan aina vain yhtä hyvä. Keittiön versio täytetyistä silakoista tuotti hieman ongelmia, kun tukusta eivät pystyneetkään kalaa toimittamaan riittävästi. Paikallisesta liikkeestä kuitenkin löytyi sen verran kalaa, että saatiin ruokapajamme annokset tehtyä. Annosta koristeli todella kauniilla värillään uunipunajuurilohkot ja kalojen kastikkeeksi tehty remoulade oli juuri sellainen kuin pitääkin.
Jälkiruoan, aivan upean kermakakun hienoine Haapavesi logoineen, taiteili Marina taidokkaasti. Kondiittorin ammattitaito näkyi kyllä valmistuksessa, mutta varsinkin lopputuloksessa, joka oli kerrassaan maukas.
https://www.youtube.com/watch?v=h1XR1tlZuac
Suomalainen joulu / Finska sapuska projekti Nro2 / 10.12.2020
Tämä ruokapaja oli toinen ja viimeinen hankkeen kahdesta videoinnista, joista toinen oli Suomalainen juhannus ja tämä toinen Suomalainen joulu. Videota on tehty ympäri Haapavettä, mutta ruokapaja pidettiin Satu Lundbergin Ruustinnanhovissa. Satu oli loihtinut meille upean jouluaterian, johon osallistuimme vain pieneltä osin. Valmistimme rosollin, joka myös tunnetaan sillisalaattina, mikäli siinä on silliä mukana. On useampi tapa laittaa tämä salaatti esille, joista kaikkien ainesosien sekoittaminen yhteen käytettiin tänään. Toinen vaihtoehto on laittaa tarjoiluastiaan erilleen kaikki kauniisti esille. Silli jätettiin kuitenkin nyt eri astialle, sillä tarjolle oli tarkoitus laittaa rosollia. Toisena ruokapajan valmistettu ruoka oli sienisalaatti. Tässä käytettiin suolattuja haaparouskuja, punasipulia ja kerma- / etikka kastiketta.
Saatiin nauttia jouluruokailusta, joka oli erinomainen maultaan ja voisi sanoa, että kaikki perinteiset jouluruoat olivat laitettu tarjolle. Kauniissa vanhan rakennuksen miljöössä ruoka maistui vielä entisestäkin paremmalta, mukavassa seurassa, jossa juttu luisti, nauru helisi ja tunnelma oli huipussaan. Mukava jatkaa joulun odotusta tämän ruokapajan siivittämänä.
Videon teko jatkui joulunaskareiden ja perinteiden kuvauksilla, joka näkyy videossamme.
Suomalainen joulu video
Suomalainen joulu / rosolli ja sienisalaatti kokkailu
Karjalan Tasavallan Gastronominen festivaali / filmaus ravintola Wiivi 19.2.2021
Karjalan Tasavalta järjestää pääkaupungissaan Petroskoissa Gastronomia festivaalin. Kulttuurikauhan oli tarkoitus osallistua tähän festivaaliin viime vuonna loppu kesästä. Festivaalia jouduttiin kuitenkin siirtämään ja pidetään nyt 26-27.2.2021. Valitettavasti covid-19 pandemia ei ole hellittänyt, vaan pitää meitä kaikkia vielä kovassa otteessaan. Tästä syystä, emme myöskään tähän tilaisuuteen pysty fyysisesti osallistumaan. Voimme kuitenkin osallistua virtuaalisesti videon välityksellä.
Tämän kertainen ruokapaja pidettiin hieman erilaisena kuin aikaisemmin ja mukana olikin ammattikokit Sari ja Tanja Haapaveden opiston Wiivi-ravintolasta. Lounasravintola Wiivi sijaitsee Haapaveden keskustassa, kauniissa ja historiallisessa Lönninkartanon tiloissa. Rakennus toimii nykyään opiskelija-asuntolana ja siellä on myös juhlasali. Rakennus on aikoinaan palvellut moninaisissa tehtävissä, kuten jatkosodan aikana sotilassairaalana. Lönninkartano, on Suomen ensimmäisen oman arkkitehtitoimiston perustaneen naisarkkitehdin Wiivi Lönnin vuonna 1917 suunnittelema rakennus, jonka mukaan rakennus on ristitty.
Kokit valmistivat meille todella maukkaan Wiivin lihapatapaistin ja jälkiruoaksi ruispuolukkapuuron kahvin kera. Alkupalana oma kokkimme Ronald teki pienen alkupalan Haapa-ahven tartarin mallasleivällä, joka on kehitelty Kulttuurikauha hankkeelle. Tällä ’amuse bouchella’ lähetimme tervehdyksemme festivaaleille.
Kalevalanpäivän ruokapaja festivaaleineen
Perjantaina 26.2.2021 varsinainen festivaali alkoi Petroskoissa. Keittiömestari Tarmo Wasenius oli toimittanut meille Kalevalan ruokapajaa varten reseptin ja filmin, jossa esitti lanttukukon valmistuksen. Tarkoitus oli nyt vaihtovuoroisesti meidän päässämme tehdä samanlainen Tarmon ohjeilla, kuten aikaisemmin olimme vastaavasti toimittaneet Haapavedeltä ruokapajavideon toiseen suuntaan. Tämä, jos jokin, on sitä varsinaista kulttuurin vaihtoa, tilanteessa, jossa ei ole mahdollista vierailla fyysisesti toistemme paikkakunnilla opastamassa ja näyttämässä mallia.
Ei muuta kuin tuumasta toimeen, ja niin alkoi Haapaveden Wiivin-salin keittiössä lanttukukon valmistus. Lanttukukko valmistui juuri sopivasti lounaaksi Gastronomia festivaalin vuorollemme esittää Haapaveden osiota Zoom-live lähetykseen alkuiltapäivästä. Hienoon festivaaliin, jossa perjantaina mukana olivat Karjalan Tasavalta ja Suomi. Lauantaina festivaali jatkui uusin osallistujin eri puolelta venäjää ja entistä neuvosto aluetta. Hienoa olla edes videon välityksellä osallisena, mutta lasten laulun sanoin: ”…. ja meillä kaikilla oli niin mukavaa, oi jospa oisin saanut olla mukana”. Laulun sanat ovat tietenkin Putte possun nimipäivät laulusta.
Kuvasimme osallistumisravintolaa pienen mietinnän jälkeen puhelimella ja vastaanotimme lähetystä kannettavalla tietokoneella. Zoom yhteys toimi hyvin, kaikki kuului ja näkyi. Tunnelma oli erinomainen. Saatiin oma tervehdyksemme festivaaleille ja sieltä vastaavasti meille usealta paikkakunnalta. Toimii se näinkin, kun tekniikka pelaa, mutta ei mikään voita fyysistä tapaamista. Tunnelman luominen jää paljolti omaan mielikuvitukseen.
Tapahtuma olivat lisänä tässä Haapaveden opiston yhteistyössä järjestämässä Kansainvälisessä Taideleirissä, josta video alla. Videossa on lisäksi Kalavelana päivän Lanttukukon valmistus.
Makupäivät-maraton Ruustinnanhovissa 28.6-2.7.2021
Shaslikki-ilta Kylpyläsaaressa Pietarin reseptien mukaan 24.06.2021
Tämä Pietarin Inkerin liiton resepti saatiin hyvissä ajoin ja pidettiin oikein Shaslikki-ilta jossa resepti valmistettiin. Lisänä oli vielä herkullinen kylmä Borssi keitto, joka tehtiin neljäntenä päivänä, mutta tässä mukana kuva tuotoksesta.
Uskomattoman upeassa auringon paisteessa ja perinteisenä kalenterin Juhannuspäivänä, saimme viettää mahtavan yhteisen hetken kerrassaan hienossa säässä. Pitkän pandemian jälkeen tämä tuntui entistäkin juhlavammalta ja paremmalta saada kohdata ystäviä, osaston jäsenistöä ihan kasvokkain. Olimme juuri, Diana ja Ronald, tulleet videokuvauksista – video Haapavedestä – joka filmattiin ystävyyskaupunki Belomorskiin, heidän ’Haapavesi päivän’ aikaan heinäkuussa esitettäväksi. Anna oli ommellut meille hienot asut, jota Diana kantoi vielä shaslikki tilaisuudessa.
Shaslikki ohjeet olimme saaneet Kulttuurikauha hankkeen huipentumaan Makupäivät-maratonin reseptinä. Hieman olemme joutuneet muuttamaan alkuperäistä suunnitelmaa saada kaikkia yhteistyökumppaneita ympäri Venäjää Haapavedelle ruokafestivaalien muotoiseen tapahtumaan. Olemme pitkin koko pandemian aikaa sen sijaan tehneet ruoanlaittovideoita, joita nyt sitten saamme vastaavasti toisin päin. Kaikista ruoan valmistusvideoista tehdään täällä maalin mukaan eri ruokalajit. Nyt oli Pietarin Inkerin liiton ruokaresepti pohjana. Tämä tilaisuus myös kuvattiin ja toimitetaan heille nähtäväksi, miten onnistuimme. Ensi viikon maanantaista aloitamme sitten maratonin päivittäin tehtyjen ruoka-annosten valmistuksessa, jossa perjantaina on Haapaveden versio Ruustinna Nora Pöyhösen perinteisten reseptien avulla. Ruustinnan matkassa, tehdyssä kirjassa on näistä upeista vanhoista resepteistä ja historiasta tehty kooste.
Ilta sujui mukavasti ja koska Jurilla oli kitara mukana, hän soitti ja lauloi meille muutaman tunnelmaan sopivan mukavan venäläisen laulun. Paikalla oli reilu 20 henkilöä, joista osa jäi vielä ruokailun jälkeen mökkiin saunomaan ja viettämään yhteistä aikaa.
https://www.youtube.com/watch?v=8OdWNcYLi8I
Karjala-Suomi Kostamuksen osasto ja Vuokkiniemen kylä 28.6.2021
Ensimmäiseen Makupäivät-maratonin osioon saatiin reseptit Kostamuksesta ja Vuokkiniemestä. Ensimmäisestä oli useampia erilaisia voileipiä ja toisesta hapankaalikeitto. Katsottiin videot, miten näitä oli valmistettu ja saatiin sitä kautta hyvät ohjeet. Resepteistä sitten raaka-aineet. Kaalikeiton valmistukseen ei olisi ollut lyhyen keittiörupeaman vuoksi olisi jäänyt aikaa, joten Diana valmisti sen etukäteen. Ruustinnanhovin keittiö on melko pieni, sinne ei mahdu kovin moni kokkailemaan kerrallaan, joten siksikin oli soviteltava hieman aikatauluja. Satu Lundberg, ravintoloitsija, joka hoitaa nyt ”Ruustinnan” roolia, oli meitä auttamassa rautaisella ammattitaidollaan ja aina niin iloisella mielellään. Leipiä, monenlaisia, alkoikin syntyä reipasta vauhtia. Hieman jouduimme osin säveltämään, sillä ihan kaikkia tarvitsemiamme työkaluja ei ammattikeittiössä ole käytössä. Hyvin kuitenkin ehdittiin, ennen kuin vieraat saapuivat. Pienen tervetulijaistoivotusten ja hankkeen esittelyn jälkeen päästiin maistelemaan päivän saavutuksia samalla seuraten videota, joka meillä oli isolla näytöllä pyörimässä. Ensimmäinen päivä onnistuneesti ohi, ja seuraavaan päivään tyytyväisenä valmistautumaan.
https://www.youtube.com/watch?v=EqwSzk5qyHw
Komin tasavalta 29.6.2021
Makupäivä-maratonin toisena päivänä, meillä oli hieman nopeammin valmistuvat reseptit, joten saatiin kaikki hyvissä ajoissa valmiiksi ennen kuin vieraat saapuivat. Valmistimme rukiisia perunapiiraita ja mätiä maidossa. Jälkimmäinen on huonosti tunnettu suomessa, mutta oikein hyvän makuista. Tähän voi käyttää mätiä, monesta eri kalasta, mutta Komissa käyttivät hauen mätiä. Meillä oli siian ja lohenmäti sekoitus. Katsoimme syönnin yhteydessä Komista saadun videon, jossa oli huomiota herättävän kauniita astioita käytössä, kuten esimerkiksi vanhan mallisia työkaluja sekoittamiseen, kaulitsemiseen ja muuhun valmistamiseen. Varsinkin uuni oli kiinnostava, sillä siinä ei ollut luukkua laisinkaan, vaan paiston ajaksi tulisia hiiliä vedettiin uuniaukon etuosaan ja paistettavat tuotteet niiden taakse. Onnistuimme mielestämme kopioimaan Komin mallin oikein hyvin, makua emme tietenkään päässeet lähtömaasta maistamaan, mutta uskomme sen olleen yhtä hyvää kuin meidänkin tekemät.
https://www.youtube.com/watch?v=RqIUiSoA9xQ
Karjalan tasavalta, Petroskoi ja Belomorsk 30.6.2021
Kolmantena Makupäivät-maraton päivänä oli hieman työläämpi reseptiikka, joten tulimme keittiöön tuntia aikaisemmin. Nadezda tuli avuksemme ja oli yöllä leiponut karjalanpiirakoita valmiiksi. Nadezda olikin tekemässä taikinaa ja yhdessä täytettiin kalakukko kalalla, juureksilla ja muilla aineksilla. Viimeistely kananmunan keltuaisella ja uuniin. Petrovskin liharuukkuun pilkottiin yhdessä lihoja ja kaikki muut raaka-aineet yhdessä Dianan kanssa ja tehtiin pari malli ruukkua sekä yksi isompi padallinen, joka sitten asetettiin vierailijoille tarjolle. Reseptit eivät olleet vaikeita, mutta pilkkominen paistaminen ja hauduttaminen vei luonnollisesti oman aikansa, miksi oli varattava hieman enemmän keittiö aikaa. Onneksi meillä oli kuitenkin Nadezda mukana, että saatiin kaikki ajallaan valmiiksi. Kyllä kannatti varata aikaa, liharuukku oli aivan kertakaikkisen hyvää ja siitä saatiinkin tosi paljon positiivista palautetta. Kalakin oli hyvää, mutta suolan annostelun kanssa on seuraavalla kerralla huomioitava, että taikina itsessään imee kovasti suolaisuutta itseensä, joten sitä voisi käyttää hieman enemmän. Onnistunut kokonaisuus taas tälle päivälle.
Eesti, Jöhvi 1.7.2021
Neljäntenä päivänä siirryttiin Eestin puolelle, josta Jöhvistä oli meille lähetetty reseptit ja video. Keittiössä pistettiin taas tuumasta toimeen, kattilat levyille ja liha uuniin. Haudutusaikoja ei oikein niin pitkiä kuin ohjeessa oli voitu noudattaa, mutta saatiin kuitenkin ruoka kypsäksi, vaikka hieman minuuttipeliksi menikin ennen kuin vieraat saapuivat. Osin hieman viivästytti ylimääräinen kauppareissu, sillä jostakin syystä meillä ei ollutkaan ohrasuurimoita. Kaikki muu sitten valmiiksi, vedet kiehumaan liemet imeytymään ja muut raaka-aineet paistumaan, sillä heti kun saatiin suurimot keittiölle, ne oli laitettava kypsymään. Eipä jäänyt siihen yhtään ylimääräistä aikaa, mutta kylläpä tuli maistuva Kruboto. Alkuruokana oli Petroskoista lähetetty kesäinen borssikeitto, joka oli niin hyvää, että sitä käytiin jopa santsaamassa. Tyytyväiset vieraat on onnistumisen merkki, niin oli tänä neljäntenä Makupäivät-maraton päivänä.
Haapavesi 2.7.2021
Tälle gastronomisen Makupäivät-maraton viimeiselle, eli viidennelle päivälle varattiin hieman enemmän aikaa sillä kyseessä, oli täysimittainen lounas keittiön tervehdyksen, alkukeiton, pääruoan ja jälkiruoan muodossa. Ruustinnanhovin Satu onneksi hieman auttoi meitä tässä jälkiruoan kanssa, joka oli raparperi piirakka. Myös pääruoan porsaan noisetit hunajalla haudutettujen juuresten kanssa hän oli meitä auttamassa. Nämä kaksi osaa on suoraan Ruustinnan matkassa kirjasta olevista resepteistä. Alkukeittona oli kylmä Gaspacho keitto Haapasoppa tyyliin, joka on oma versiomme. Keittiön tervehdyksenä Kulttuurikauha hankkeen saatossa kehittämämme, ja versiomme, herkullisesta rapusalaatista kirjolohen mädillä päällystettynä.
Pieni ohjelmanumerokin oli tälle viimeiselle päivälle. Raili Heikkilä ja Leena Ruuska esitelmöivät Ruustinnanhovin sekä Paakkilan vanhan pappilan historiasta. Aiheet sopivat hyvin sillä molemmat liittyvät vahvasti toisiinsa ja olimmehan juuri Ruustinnanhovin päärakennuksessa pitämässä tilaisuuksiamme koko viikon. Vieraita oli parikymmentä, kovin paljon enempää ei tähän ravintolatilojen osaan mahdukaan. Onnistunut oli tämäkin päivä ja koko tapahtuma jää muistoihimme kalliina muistona.
Komi shanga-Festivaali ruokapaja Ruustinnahovissa 20.8.2021
Olemme edelleen ikään kuin Korona pandemian vankeina omassa maassamme. Kaikki vaivalla suunnitellut matkat, eri paikkoihin, joudutaan perumaan ja edelleen striimaamaan tai tekemään videoiden välityksellä. Vaikka alkukesästä tilanne näytti jo hieman helpottuvan, jouduimme viime metreillä muuttamaan suunnitelmaa Komin shanga-Festivaaleihin osallistumisesta.
Saimme vieraaksemme Haapavedelle keittiömestari Tarmo Waseniuksen Joensuusta ja pääsimme taas Sadun keittiöön Ruustinnanhoviin tekemän filmauksia. Esivalmisteluja ateriakokonaisuuden menun suhteen olimme tehneet ja suunnitelleet Tarmon kanssa jo paljon aikaisemmin, joten nyt ei tarvinnut muuta kuin katsoa, että kaikki raaka-aineet ovat mukana, ottaa härkää sarvista ja alkaa kokkaamaan.
Nyt kun meillä oli oikea ammattilainen ja samalla myös opettaja mukana tekemässä, oli osuutemme hieman helpompi, verrattuna moneen moneen ruokapajaan tähän asti. Lisäksi kysehän on opetusvideo, joka festivaaleille lähetetään vastavuoroisesti heidän versiostansa, joka makupäivillä esitettiin ja tehtiin. Ihaillen seurasimmekin sekä varsinaista valmistusta, mutta myös järjestelmällisyyttä ja työjärjestystä, joka kyllä visusti painetaan mieleemme. Pääruoan sorsa oli kokonaisena, joten sen leikkaaminen oli ensimmäisen kiinnostuksen kohde. Koska kyse oli á la carte annoksista rintapalat leikattiin siten, että myös siipipala jäi siihen mukaan. Koristeellinen esille laitto, kun lihassa oli vielä luu mukana, näytti tosi hienolta. Koko linnun hyödyntäminen kastikkeeseen oli juuri mitä haluammekin, ei mitään hukkaan, vaan kaikki käytetään.
Ateriakokonaisuuteen liittyi myös keittiön tervehdys, joka oli suunnittelemamme Haapatartar ahvenesta.
Menu
Kulttuurikauha-hankkeen tervehdys
Haapatartar
Alkuruoka
Jokirapuja
Uusia perunoita, voisulaa
Pikkelöityä kurkkua
Pääruoka
Sorsan rintaa
Karitsan kyljyksiä
Paistettua sientä
Karviaispuolukkachutney
Palsternakkapyreetä
Uunipunajuurta
Jälkiruoka
Horsmamustaherukkasorbettia
Kotijäätelöä
Tyrnisiirappia
Suklaatäytteinen ohukainen
Tässä tämä aivan loistava menu, josta kaikki paitsi tyrnisiirappi saatiin toteutettua ja sieni jouduttiin muuttamaan lampaankäävästä, koska sitä ei juuri nyt löydetty. Upeasti laitettu lautasille, joka kyllä mielestämme kelpaa mihin juhlaan hyvänsä sekä maut: noh, eihän siihen oikein löydy mitään sanoja; aivan mielettömän hyvää.
Komin Tasvallan Shanga festivaaleilla esitettiin tämä meidän video, mistä he lähettivät meille lyhyen filmin. Yleisöä ole runsain mitoin seuraamassa videotamme ja lisäksi he tekivät omat versionsa, osasta annoksia antamamme mallin mukaan.
Tässä niistä kuvia:
Pelmeni-ilta Norassa 10.09.2021
Koko viikko on vietetty Haapavedellä hyvinvointiviikkoa. Oma tapahtuma osuutemme painottuu kuitenkin vasta loppuviikolle, missä tämä Pelmeni-ilta on ensimmäinen. Lisänä pidettiin Lusikka-maalaus kurssi, kuunneltiin esitystä Venäläisestä ruosta koko venäjän alueelta. Lauantaina on lisäksi Haapaveden ”Tilda-nuken” valmistamistyöpaja sekä ns. ETNO-kahvila, jossa käydään läpi siihen liittyvää toimintaa ja samalla herkutellaan kahvin, teen ja kastettavien kanssa. Valitettavasti suunnittelemamme hyvin kysytty Matushka maalauspajan jouduimme perumaan, sillä kouluttajaamme Pietarista ei päästetty rajan yli suomen puolelle, johtuen edelleen voimakkaista rajoituksista koronapandemiasta johtuen. Säännöt olivat muuttuneet muutamaa päivää aikaisemmin tiukemmiksi, joka suruksemme osui näin kohdallemme ja jouduimme sen tilaisuuden tältä erää perumaan.
Pelmeni-iltaan saapui valtavasti osallistujia, reilut 30 henkilöä. Opetuskeittiö ei ole kovin suuri, mutta jaettuamme kaikki neljään ryhmään saivat suurin osa omakohtaisesti olla mukana pelmenien teossa. Meitä oli opettamassa nuori Denis, joka näytti taitavasti mallia ja kävi jopa avustamassa niitä, joilla ei oikein helposti sujunut taikinan teko ja pelmenin pyöritys. Taikinan salaisuus onkin oikein pitkä ja voimakas vaivaaminen, jolloin siihen syntyy hyvä sitko, joka sitten keitettäessä antaa hyvän lopputuloksen. Tehtiin eri mallisia pelmeniä, osa käsin osa siihen tarkoitetulla muotilla. Erikoisuutena saatiin nähdä jopa Kaukasialainen versio, joka olikin melko koristeellinen.
Pelmenien valmistuttua siirryimme niitä nauttimaan smetanan kera. Pelmenien keittolientä käytetään myös keiton omaisesti hyväksi, mutta myös voita voi sulattaa pelmenien päälle. Jälkiruokasi oli tällä kertaa pelkästään teetä ja niiden kanssa sekä makeita, että suolaisia täytettyjä piirakoita. Miten se vanha mainos menikään: maistus varmaan sullekin.
Jôhvin kulttuurifestivaali Taidepaja tervehdysvideo 25.09.2021
Kesäkuun Makupäiviin osallistui Eestin Jôhvin kaupungista Itävironmaan Inkerin suomalainen seura lähettämällä meille videoesityksen heidän valmistamastaan perinneateriasta. Tänä viikonloppuna heillä on kulttuurifestivaali, jonka nimeksi on annettu Taidepata. Meidät oli kutsuttu tähän tapahtumaan esittelemään vastavuoroisesti jokin ruoan valmistus, mutta vaikka pandemian rajoitukset osin ovat hieman hellittäneet emme vielä voineet osallistua tapahtumaan fyysisesti. Päätimme kuitenkin lähettää tervehdyksenä ruoanvalmistusvideon resepteineen. Valitsimme kehittämämme Haapasoppa brändin keittolistasta ’Kalastajan riemu’ kalakeiton. Tämä keitto oli alun pitäen tarkoitus valmistaa Haapaveden Korkatti-vuoren laavulla, mutta säätiedotus näytti niin sateista päivää, että muutimme suunnitelmaa ja tehtiin ruoka kodassa Rytkynjärven rannalla. Hieman ahdasta oli pilkkoa tarvikkeita kodan penkillä, sillä onhan se tuhannen matala. Pöytää siellä ei ole ja ulkopuolen pöytää ei voitu käyttää jatkuvan pikku sateen vuoksi. Oli miten oli, keitto saatiin tehtyä ja videoitua ja tervehdys lähetettyä Jôhvin kulttuurifestivaaleille meidän Kulttuurikauha hankkeemme puitteissa.
https://www.youtube.com/watch?v=j-2shlcivso
Vuokkiniemen muikkufestivaalien tervehdysvideo 12.10.2021
Karjalan Vuokkiniemessä on tulevana viikonloppuna 16–17.10 2021 muikkufestivaalit. Kyllä meitä olisi niin haluttanut jo lähteä toteuttamaan suunnittelemiamme, kokkausmatkoja, rajan toiselle puolelle. Niin monta matkaa on jouduttu perumaan, mutta emme me ole luovuttaneet. Muistamme kaikkia festivaaleja, joihin olisimme osallistuneet, tervehdysvideolla. Tällä kertaa olimme aikamoisen haasteen edessä. Mitä lähettää muikkufestivaaleille, heille, jotka ovat muikkuruokien spesialisteja ja vuosittain tekemässä erilaisia herkkuja, ja aivan varmasti kaikilla mahdollisilla tavoilla. Lopulta löysimme sellaisen reseptin, joka hieman eroaa totutusta muikun paistosta, joka meillä festivaaleilla usein on saatavilla. Paistettua muikkua on usein joko paistettuna sellaisenaan tai sitten ruisjauhoissa pyöritettyinä, liitettynä paistettujen perunoiden kanssa ateriaksi. Kauraleseisiin leivitettyinä ja niiden kanssa dippikastike kuulosti mielestämme juuri sopivalta tällaiseen festivaali tapahtumaan. Ei siis nakkeja ja sinappia, vaan muikkuja ja dippikastiketta. Ei siinä muuta kuin videota tekemään ja toimittamaan vaatimatonta tervehdystämme perille ajoissa.
Lisäksi on eri medioissa nähtävissä tietoja, kuvia, kirjoituksia koko hankkeen ajalta jossa vielä uusimpana verkkosivut:
https://www.instagram.com/stories/minnakorkka/2608881486183526541/
https://www.facebook.com/svs.haapavesi/
#makupäiväthaapavedellä
V-Kontakt
https://vk.com/public204528515
YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCXw-xeek8I-J29CKTVnPcOg
https://www.youtube.com/watch?v=WHd0d8VED1Y&list=PL2YCavYoBB6piOYwZZ1nwWfAtz9-bPMRc&index=17
Verkkosivut
https://www.kulttuurikauha.fi/